Diari digital d'Andorra Bondia

L’elector triarà entre dos projectes conservadors i dos de progressistes


Escrit per: 
M. S. / J. R.

Igual que ara fa quatre anys, els 24.509 electors que estan en aquesta ocasió cridats a les urnes en les eleccions generals del primer de març vinent podran escollir entre quatre candidats a cap de Govern, després que ahir  poc abans de la finalització del termini es formalitzessin les quatre candidatures que ja havien estat anunciades, dues de caire conservador i dues més progressistes.
Així, Antoni Martí, que optarà a la reelecció, liderarà el projecte continuista de Demòcrates per Andorra, que tindrà davant la llista de Liberals d’Andorra (LdA) encapçalada per Josep Pintat, la coalició progressista de Partit Socialdemòcrata, Verds, Iniciativa Ciutadana i independents, que liderarà Pere López, i el projecte de Socialdemocràcia i Progrés (SDP) encapçalat per Víctor Naudi.
Precisament va ser aquesta formació la més matinera a presentar la llista nacional. Així, quan faltaven pocs minuts per les deu del matí Naudi, acompanyat pels números dos i tres de la llista, Sílvia Bonet i Joan-Marc Mirallles, respectivament, van arribar a l’edifici administratiu de Govern acompanyats dels consellers comunals de la formació, Josep Vila i Josep Roig, que van exercir de presentadors de la candidatura.
El candidat a cap de Govern va valorar amb satisfacció les candidatures presentades, tant la nacional com les cinc territorials, i va assegurar que són representatives de “la pluralitat de la nostra societat” ja que combinen experiència i joventut i hi ha empresaris, professionals liberals, funcionaris, estudiants i fins i tot algun jubilat. Així mateix, Naudi va voler marcar ja d’inici les diferències amb DA, tant pel que fa a la confecció de les llistes com pel que fa al projecte de país.
El candidat d’SDP va contraposar la manera de fer les llistes de la seva formació, en funció del projecte i la línia de treball, i la forma com DA ha confeccionat les seves, a darrera hora i amb “persones de diferents àmbits i influències”, en relació amb el tàndem de la capital, els exsocialdemòcrates Jordi Cinca i Rosa Ferrer, o la número tres de la nacional, l’exministra de l’executiu liberal d’Albert Pintat, Conxita Marsol.

En aquest sentit, Naudi, que es va mostrar sorprès que una cònsol deixi el Comú a poc més de deu mesos d’unes eleccions comunals, va destacar que aquesta disparitat pot provocar, igual que en aquesta legislatura, que s’impedeixi “que es tirin endavant les reformes necessàries”.
Per aquest motiu, el líder del projecte de Socialdemocràcia i Progrés va assegurar que una majoria absoluta “no seria bona” i que caldria “un Consell General més plural”.
Pels volts de les onze va ser el torn de la candidatura de Demòcrates per Andorra que van presentar la vicepresidenta de DA i consellera encampadana, Esther París, i la cònsol menor d’Ordino, Consol Naudí. París es va mostrar “molt optimista” de cara als comicis i va insistir en l’objectiu de “continuar el projecte engegat fa quatre anys”.
Les dues candidatures restants, la de Liberals d’Andorra i la de Junts van coincidir a l’edifici administratiu quan faltaven pocs minuts per a la finalització del termini de presentació.
En el primer cas, van ser els excaps de Govern Marc Forné i Albert Pintat els encarregats de presentar la candidatura. A la sortida, Forné, que va destacar el pas que s’ha fet amb el vot per correu i es va mostrar esperançat que aviat també es pugui disposar del vot electrònic, va explicar que la llista liberal és una “candidatura per defensar el país i treballar per Andorra”.
Així mateix, l’excap de Govern va admetre les dificultats per poder confeccionar les candidatures però va recordar que per diferents motius —laborals, familiars...— no sempre és fàcil embrancar-se en la cosa pública, motiu pel qual va voler agrair el gest de totes les persones, de la pròpia llista però també de les altres formacions, que concorreran als comicis del primer de març.
Finalment va ser el torn pels caps de llista de Junts. Pere López i la segona de la candidatura, Rosa Gili, que van arribar acompanyats del cap de llista de la territorial de la coalició a Encamp, David Rios, i de Bernat Escoda, que van exercir de presentadors.
López, que va mostrar la seva satisfacció perquè la formació ha aconseguit ser present a les set parròquies, va defensar l’aposta de Junts com “el projecte que representa el conjunts dels ciutadans del país”. En aquest sentit, el candidat a cap de Govern va explicar que les persones que conformen les diferents llistes són “les millors per defensar el projecte”, tant a nivell de la candidatura nacional com de les territorials.
Així mateix, López, que va avançar que la coalició progressista farà “una campanya destinada bàsicament a explicar el nostre projecte”, va pronosticar un intens debat ideològic ja que es contraposen dos models de país molt diferenciats i es va mostrar confiat en què es farà “amb formes respectuoses”.

Martí manté les formes

“Andorra necessita un projecte clar i no fer filigranes per tots els costats”. Així ho va dir ahir el cap de Govern i candidat de Demòcrates per Andorra (DA) a les properes eleccions generals, Antoni Martí, que espera que les diferents opcions que es presenten expliquin en les properes setmanes quins són els seus plantejaments concrets en els temes clau per al país.
Martí, que va fer aquestes manifestacions a la tarda des de la seu de la formació, va insistir en la necessitat d’arribar a un bon acord amb la Unió Europea (UE) com un dels punts més importants de l’agenda a partir del 2 de març. Segons va afirmar s’ha de “negociar en benefici de la societat” i, més enllà de l’acord d’associació, i va dir que “el que no es pot és no ser seriosos amb els compromisos internacionals”. Per a Martí les relacions internacionals d’Andorra són avui les millors possibles.
El líder de DA va defensar un cop més  la reforma fiscal portada a terme, i que ha permès firmar els acords per evitar la doble imposició amb França i Espanya, i va posar en dubte que els altres candidats “toquin” l’IRPF si arriben a governar. Martí va recordar que hi va haver “moltes crítiques” quan es va signar el CDI amb França, “similars a les que hi ha amb Espanya i ja no se senten més”, perquè és “la crítica per la crítica i volem propostes ara, és el debat que estem preparats per fer i el que volem fer”.
El candidat de DA va insistir de nou en la necessitat que hi hagi continuïtat en les reformes endegades. “Espero que en puguem debatre, no de forma genèrica, amb detalls, aportant propostes”, va indicar. També s’haurà de fer una nova reforma, segons va dir, a la seguretat social amb l’objectiu de garantir les futures pensions i caldrà redefinir les transferències i competències dels comuns, cosa que segons opina Martí difícilment faran els liberals, “perquè el Comú de Sant Julià de Lòria ha negat qualsevol possibilitat de poder-ho fer”.
Martí, tot i les preguntes dels mitjans de comunicació al respecte, no va voler aclarir gaire tampoc sobre les dificultats que havien tingut els demòcrates per tancar la llista parroquial a la Massana, ni sobre els punts concrets que inclourà el programa electoral demòcrata ni  sobre  les crítiques expressades pels liberals i per la Confederació Empresarial Andorrana (CEA) per l’excés de lleis que hi havia hagut en la darrera legislatura. Per ara, el seu discurs se centra a defensar de manera genèrica que el treball que durant els últims quatre anys ha defensat DA ha estat positiu i que té el millor equip per continuar la feina. “Hi ha quatre anys d’experiència de Govern”, “ara estem més preparats que fa quatre anys” o “assumim les decisions que s’han pres” són algunes de les frases que va tornar a utilitzar en el seu discurs. Pel que fa a la situació que s’ha viscut a la Massana va dir que “ha passat el que ha passat, però hi ha més gent a la Massana que creu en aquest projecte i els que hi són és que hi creuen”.

Compartir via

Comentaris: 1

Comentaris

Candidats i electors tenen un o dos passaports? Afegim la doble nacionalitat oficial a la Constitució per acabar amb aquesta farsa?

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte