Diari digital d'Andorra Bondia

Apartaments turístics al complet gràcies a les estades universitàries


Escrit per: 
M. S. C.

Com cada any en aquestes dates, els allotjaments turístics reben una afluència important d’universitaris que vénen a passar uns dies al Principat. Els nivells d’ocupació són molt satisfactoris al territori de Grandvalira, principalment als apartaments que hi ha a la zona. Segons va explicar la presidenta de l’Associació d’Empreses d’Allotjament Turístic (AEAT), Valérie Lackner, l’ocupació arriba al 100% als establiments de Soldeu, el Tarter i el Pas de la Casa.
Aquest increment de l’afluència de visitants s’ha registrat des del cap de setmana passat (entre el 23 i el 25 de gener) i les reserves permeten preveure que s’allargarà fins al 6 de febrer. “Es tracta d’universitaris que ja han finalitzat els exàmens i tenen uns dies de vacances abans de Carnaval”, va explicar Lackner. La presidenta de l’AEAT destaca que és un públic interessant, ja que fa estades de cinc nits i pernocta de diumenge a divendres. Això permet que durant els caps de setmana es puguin vendre aquests allotjaments a persones individuals, fet que garanteix un alt nivell d’ocupació durant aquestes dates.
Quant a la procedència, la majoria són d’Espanya, Portugal i la Gran Bretanya, i també es registren molts francesos. Lackner també destaca que darrerament hi ha hagut un increment del mercat britànic a la zona de Grandvalira. Així, va explicar que “potser el volum de britànics que arriba al Principat és el mateix però opta per Grandvalira en comptes de decantar-se per Vallnord”. Això ha fet que molts d’aquests visitants que fins ara s’allotjaven a Arinsal avui ho facin a les valls d’orient.

Pèrdua per als hotels

Segons va explicar la presidenta de l’AEAT, darrerament hi ha hagut un canvi en el tipus d’allotjament que elegeixen aquests turistes. Així, si en el passat pernoctaven en hotels cada vegada més hi ha una tendència a recórrer als apartaments. “Suposo que és pel pressupost”, va dir Lackner. Això, però, no té un gran impacte per a les empreses del sector, ja que en els últims tres anys, a banda de la crisi, també s’han posat més apartaments al mercat.
Així, en relació a l’any passat en aquestes mateixes dates, l’ocupació als apartaments turístics es troba en uns nivells similars o lleugerament per sobre. També durant el mes de gener s’han assolit xifres similars a les de l’any anterior, però el que ha perjudicat més el sector és la baixa afluència de principis de temporada per la manca de neu. Lackner calcula que aquest fet els va fer perdre entre el 25% i el 30% i que això serà complicat de recuperar.

 

La caiguda del mercat rus capgira la tendència creixent en l’ocupació als hotels fins al 4 de gener

L’ocupació als hotels ha estat satisfactòria fins al 4 de gener, però, des d’aleshores, la situació ha canviat. “Estàvem complint amb la tendència de la ve baixa cap amunt però ara ens falta el mercat rus”, va explicar el president de la Unió Hotelera d’Andorra (UHA), Àlex Armengol. L’impacte que tindrà la caiguda dels turistes russos serà “fort”, ja que “si l’any passat n’hi havia 100 ara no arribarem a 20”, va remarcar. Això vol dir que si l’any passat van arribar al Principat 50.000 visitants d’aquest país, la xifra es quedarà ara a poc menys de 10.000.
Armengol va recordar que aquests visitants feien una despesa important, així com una estada llarga. Per això assenyala que si es multiplica les 40.000 persones que deixaran de venir per la despesa mitjana que feien al país, que rondava els 150 euros al dia, es pot preveure que aquest hivern es perdran uns ingressos de 7 milions d’euros al dia. Si aquest import es multiplica per una estada mitjana de deu dies, la xifra que es deixarà d’ingressar se situa entre els 50 milions i els 100 milions d’euros. “Això és l’impacte”, va remarcar. En els hotels que vivien principalment de russos, a més, aquest hivern serà especialment dramàtic, va exposar.
El president de la UHA destaca que aquesta caiguda del turisme rus no s’ha suplit amb cap altre mercat. El que ha repuntat són els mercats propers, però això té un impacte inferior per al sector ja que “com més lluny et trobes, més dies et quedes”. Armengol va posar en relleu que ja fa temps que s’està treballant altres mercats, com ara el xinès, però va afegir que aquesta és una tasca lenta i que triga anys a donar fruits.

Compartir via

Comentaris: 1

Comentaris

Y allí estaremos hasta mitad de febrero ;)

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte