Bòsnia i Hercegovina fa pagar els plats trencats a Andorra

No havien sumat tres punts encara en la fase de classificació per a l’Eurocopa 2016, però Bòsnia i Hercegovina, amb el seu nou seleccionador, va anar a Andorra amb un clar objectiu: fer pagar els plats trencats al combinat andorrà. I ho va fer amb un 0 a 3. Els canvis de Koldo Álvarez no van donar el cop d’efecte desitjat i van perdre, novament, i continuen sense puntuar. I és que la diferència entre uns i altres, sigui quin sigui el rival, continua sent escandalosa.

El  seleccionador Koldo Álvarez, després de les tres últimes desfetes, va decidir donar un cop de taula i buscar noves alternatives. Va fer un onze inicial amb moltes novetats com el retorn d’Óscar Sonejee al mig del camp, en el seu partit número 99 com a internacional, i amb la inclusió de Marc Vales com a defensa central abandonant la zona de mitjos on estava jugant últimament. L’altre novetat destacada va ser la de Víctor Rodríguez que en el seu últim partit com a titular el va jugar fa molts anys a Croàcia de defensa central amb David Rodrigo a la banqueta. A la banda contrària va jugar Ludo Clemente en un bon estat de forma amb l’FC Andorra. Va deixar a la banqueta un dels fixes, Cristian Martínez. Aquests canvis no van canviar el dibuix tàctic amb el clàssic 4-2-3-1 contra una Bòsnia i Hercegovina que encara no coneixia la victòria en aquesta fase de classificació per a l’Eurocopa 2016. Dues derrotes i dos empats. Era el debut del seu nou entrenador Mehmed Bazdarevic que va substituir a Pape Susic. Els bosnians, molt animats des de la graderies per un miler d’aficionats, van sortir al terreny de joc de l’Estadi Nacional a marcar el territori. Molt nerviosos i intensos amb una atrevida Andorra que al minut 3 va donar un petit avís amb un remat de cap de Sebas Gómez que va sortir per sobre del travesser de Begovic. La primera de les accions poc esportives va tenir com a protagonista a Ilde Lima. El defensa andorrà va fer falta sobre Edin Dzeko i va estavellar la pilota a la seva esquena. Els bosnians, ben braus, es van escalfar i al minut 9, Besic va agafar del coll a Sebas Gómez. L’àrbitre István Vad va solucionar la petita picabaralla amb una targeta groga per Marcio Vieira i Vranjes. Al minut 12 va arribar el 0 a 1 i va ser obra del davanter del Manchester City. L’espigat golejador va rebre una assistència cap a enrere de Lulic que Dzeko amb un xut ras va batre al porter Ferran Pol. Tres minuts després, Marc Vales va salvar el remat a dins de l’àrea petita d’Ibisevic i després Pjanic va provar amb un xut ras que va aturar Ferran Pol. Els de Bazdarevic, que no marcaven més de dos gols en un partit des del 10 d’octubre del 2013 contra Liechtenstein (4 a 1), van tornar a oferir una acció violenta que no va ser sancionada per l’àrbitre amb una trepitjada de Pjanic a Iván Lorenzo mentre l’andorrà estava sobre la gespa artificial després d’una falta del migcampista de la Roma. Al minut 31 i en plena allau de joc ofensiu de Bòsnia i Hercegovina va arribar un xut d’Ibisevic per sobre del travesser. Quatre minuts després, una centrada de Visca cap a Dzeko no la va saber convertir en gol ja que el davanter del Manchester City va buscar l’assistència de cap en comptes de fer el més fàcil, marcar a plaer. Abans d’arribar-se al descans, Ibisevic de boleia després d’un refús defectuós de la defensa andorrana va estar a punt de marcar, però Moisés San Nicolás va salvar abans que la pilota entrés. Al descans, 0 a 1 amb un gol de Dzeko amb una Andorra molt erràtica, però amb un joc sense complexos, tot i la inferioritat en tot. Mentre, Bòsnia i Hercegovina no es trobava gens còmode amb la bona col·locació dels de Koldo Álvarez.

El retorn dels vestidors va ser profitós per els de Mehmed Bazdarevic que van donar un bon ensurt a Andorra. Va ser el preludi del 0 a 2. L’ex central del Sevilla i actual del Bayer Leverkusen, Spahic, va rematar de cap a centra de Mujdza per la dreta, però Marc Vales va salvar sota la mateixa línia. Tot seguit, Lulic va aprofitar una greu badada defensiva per l’esquerre i va assistir a Dzeko que va marcar el 0 a 2 a porteria buida. Totalment a plaer i la ratxa de l’11 d’octubre del 2013 de no marcar més de dos gols la va trencar amb el doblet del crac del Manchester City que suma 40 gols amb la seva selecció. Els de Koldo Álvarez els hi tocava no baixar els braços, però durant uns minuts van continuar patint de valent davant les escomeses dels bosnians.

Koldo Álvarez va voler tallar el joc ple de ritme dels bosnians amb l'entrada de Cristian Martínez i Gabi Riera, però ni amb aquestes ja que un nou error defensiu va ser aprofitat per Lulic que va assistir a Edin Dzeko que no va fallar i va completar el seu hat-trick. Amb el 0 a 3 tot es va calmar a l’Estadi Nacional menys el públic de Bòsnia i Hercegovina. La calma es va trencar al minut 73 amb un xut de Visca que va desviar Ilde Lima amb el peu i la pilota va fregar el pal. Els canvis van refredar el partit i Bòsnia i Hercegovina va sumar els seus primers tres punts contra un innocent Andorra que va pagar car els seus propis errors. El proper partit el 12 de juny amb la visita de Xipre que va patir un dur correctiu a Bèlgica.

ANDORRA: Ferran Pol, Marc García, Marc Vales, Ilde Lima, Moisés San Nicolás, Òscar Sonejee, Marcio Vieira, Iván Lorenzo (Jordi Rubio, 84’), Víctor Rodríguez, Ludo (Cristian Martínez, 53’) i Sebas Gómez (Gabi Riera, 58’).

BÒSNIA I HERCEGOVINA: Begovic, Mujdza, Spahic, Vranjes (Cocalic, 72’), Zukanovic, Visca, Besic, Lulic (Medunjanin, 76’), Pjanic, Ibisevic (Djuric, 66’) Dzeko.

ÀRBITRE: István Vad (Hongria). Grogues als locals Ludo, Marcio i als visitants Vranjes.

GOLS: 0-1 Dzeko (12’) –descans-; 0-2 Dzeko (48’); 0-3 Dzeko (62’)