Diari digital d'Andorra Bondia

L’OMS creu que els petits estats són “agents de canvi” en ser més “àgils”


Escrit per: 
Redacció / Agències / Foto: SFGA

La directora regional d’Europa de l’OMS, Zsuzsanna Jakab, va destacar ahir el paper d’“agents de canvi” dels petits estats, perquè són “més àgils”, “més flexibles” i disposen de “serveis públics forts” que permeten implementar polítiques i accions de forma ràpida i estendre l’exemple a altres territoris. Jakab va ressaltar la intensa col·laboració d’Andorra en el disseny i la futura implementació del Pla de Salut 2020, que té com a principals reptes l’atenció a una població cada cop més envellida i la lluita contra les malalties cròniques.
La ministra de Salut, Afers Socials i Ocupació, Rosa Ferrer, va indicar que el primer desafiament, “si acabem adoptant el Pla 2020”, és implementar-lo i, per fer-ho, seran necessaris sistemes d’informació per aplicar les polítiques de salut. A més, va reconèixer que tant el Pla Nacional de Salut com el Model Andorrà d’Atencio Sanitària (MAAS) ja inclouen el reforç de l’atenció primària “perquè arribi a urgències allò que realment ha d’arribar”. Ferrer i Jakab van inaugurar ahir la trobada d’alt nivell dels petits estats que formen part de l’OMS per debatre l’aproximació dels països al Pla 2020. Els vuit petits estats membres de l’oficina regional europea de l’OMS s’han reunit aquest dijous i ho faran també divendres per avaluar i compartir les polítiques de salut dels països amb relació a l’estratègia de l’organisme per al 2020.
Tant Ferrer com Jakab van destacar el paper dels petits estats a l’hora d’aplicar polítiques de salut. “Experiència, reflexió i facilitat d’implementació de determinades polítiques de salut que després poden ser transportades a estats més grans”, va resumir Ferrer. Els petits tenen “oportunitats úniques”, va explicar Jakab, perquè són “molt àgils, flexibles, tenen una cohesió social forta i bons serveis socials”. Així, poden ser “agents de canvi” per implementar l’estratègia 2020.
Alguns dels reptes que va assenyalar la directora regional de l’OMS han estat l’envelliment de la població, la lluita i el tractament de les malalties cròniques i la seva incidència en els territoris. “Els sistemes de salut han de respondre a aquests reptes”, va afirmar, però cal una major coordinació entre diferents àrees i “una atenció primària forta amb el pacient al centre”, ha indicat. D’altra banda, Jakab també va fer referència a la sostenibilitat tant pel que fa a l’atenció dels ciutadans com al seu futur econòmic.
De fet, Ferrer va assegurar que el Pla de Salut del Govern està molt alineat amb l’estratègia de l’OMS per al 2020, amb una “atenció molt acurada des del naixement fins a la mort”. I és que, com va apuntar Jakab, cal fer èmfasi en la prevenció i en la promoció dels hàbits saludables per invertir “abans de la urgència de la malaltia”. Més enllà d’aquestes polítiques de salut, els estats també han de treballar per reduir les iniquitats i arribar als més vulnerables, cosa que requereix el treball de diversos sectors, no només del de la salut. Aquesta tasca multisectorial, va indicar Jakab, també és més fàcil en petits estats.
Per la seva banda, el cap de Govern, Antoni Martí, va manifestar al discurs inaugural que aquesta reunió ha de permetre als països participants i a Andorra seguir avançant en el sector sanitari, que és la base de qualsevol estat modern, adaptant-se als canvis que es donen en les societats en cada moment històric.

Compartir via

Comentaris: 1

Comentaris

Noticia interessant Oms Andorra

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte