Diari digital d'Andorra Bondia
La UE vol les quatre llibertats però s’obre a buscar solucions transitòries
La UE vol les quatre llibertats però s’obre a buscar solucions transitòries

La UE vol les quatre llibertats però s’obre a buscar solucions transitòries


Escrit per: 
M.S. / Foto: Jonathan Gil

Si Andorra vol accedir al mercat comú europeu haurà d’acabar acceptant tant sí com no les quatre llibertats fonamentals de la UE –és a dir la lliure circulació de mercaderies, de persones, de serveis i de capitals–, tot i que ho podrà fer de forma gradual.
Així es desprèn si més no de la visita que va fer ahir al país el cap negociador de l’acord d’associació del Servei Europeu d’Acció Exterior (SEAE) amb Andorra, Mònaco i San Marino, Thomas Mayr-Harting, que va recordar “la importància” de les quatre llibertats per a la Unió Europea advertint que la mateixa lògica del mercat interior de la UE “diu que no hi pot haver derogacions permanents”.
Malgrat la contundència d’aquestes afirmacions de Mayr-Harting, que va venir acompanyat pel responsable de l’oficina per a Andorra al SEAE, Oliver Fox, i pel coordinador dels treballs conjunts entre Andorra i la UE, Florin Nita, va obrir la porta a “avaluar solucions transitòries” per a aquelles especificitats del país, tot i advertir que Andorra no pot quedar-se amb les llibertats limitades per sempre.
Mayr-Harting, que al migdia va tenir l’oportunitat de dinar i mantenir una trobada amb representants dels grups parlamentaris, va fer aquestes manifestacions després de la reunió amb una delegació ministerial –formada pel ministre de Finances, Jordi Cinca; el ministre d’Afers Exteriors, Gilbert Saboya, i la ministra de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat, Sílvia Calvó, així com amb la secretària d’Estat de Justícia i Interior, Eva Descarrega; la secretària d’Estat de Turisme i Comerç, Neus Soriano; l’ambaixadora d’Andorra a la Unió Europea, Maria Ubach, i el secretari general del Govern, Jordi Casadevall– en la qual es va abordar la lliure circulació de mercaderies així com la voluntat d’Andorra de poder mantenir les franquícies comercials i el tabac fora del règim d’unió duanera.
En aquest sentit, el cap negociador de l’acord d’associació del Servei Europeu d’Acció Exterior va explicar que encara és massa aviat perquè es pugui articular una proposta o concretar les solucions transitòries, ja que encara s’està en la fase de comprendre la posició andorrana respecte de l’acord. 
I, en aquesta línia, Mayr-Harting va destacar “la importància” d’aquesta visita –que en certa manera dóna continuïtat a la trobada del cap de Govern, Antoni Martí, i el president de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker– i de les trobades que va mantenir ahir i va assegurar que és “conscient” que l’acord d’associació que es pugui acabar tancant, a part de ser aprovat en seu parlamentària, haurà de ser ratificat pels ciutadans en un referèndum, motiu pel qual va reiterar la predisposició a treballar per buscar les millors solucions que portin a un bon acord per a les dues parts.
Per la seva part, el ministre d’Afers Exteriors, Gilbert Saboya, va recordar la línia apuntada pel cap de Govern en el sentit que cal tenir clar que “no només hem de defensar el que som, sinó el que podem arribar a ser” amb aquest acord. 
En aquest sentit, el ministre, que va recordar el treball fet amb el document que argumentava la necessitat de mantenir l’acord duaner, va destacar la “presa de consciència clara de la UE per trobar solucions al problema de les franquícies comercials i el tabac”, de la mateixa manera que Andorra també ha evolucionat amb el seu plantejament tot i mantenir que és necessari “salvaguardar la substància de l’acord duaner”.
“El tabac i les franquícies és una qüestió sensible per a Andorra, però això no ha de ser un obstacle perquè el país busqui el seu futur en un entorn que li permeti desenvolupar-se econòmicament en sectors que avui no hi són o que no poden desenvolupar-se del tot”, va assegurar Saboya, que va insistir en la necessitat de fer “que ells siguin sensibles amb el fet que Andorra està en un procés de transformació del model econòmic, i això requereix temps i esforços i per tant hi ha d’haver una bona comprensió de les dificultats amb què ens podem trobar en alguns règims particulars”.
Així mateix, Saboya, que va insistir que cal “trobar un equilibri” entre les oportunitats de futur que pot oferir l’acord i que la transformació de l’economia que està fent el país sigui assumible, es va mostrar optimista respecte al punt en què es troben les negociacions, ja que considera que “arribem amb unes condicions bastant òptimes” i que ara és el moment de “buscar com s’escriu tot això en la lletra petita”.
Després d’aquesta reunió ministerial, la delegació de la Unió Europea va mantenir una trobada amb els representants dels  agents econòmics i socials. L’ambaixadora d’Andorra a la Unió Europea, Maria Ubach, va encapçalar la delegació del Principat, formada per membres de la Cambra de Comerç, Indústria i Serveis d’Andorra; la Confederació Empresarial Andorrana; l’Empresa Familiar Andorrana; l’Associació de la Micro, Petita i Mitjana Empresa d’Andorra; l’Associació de Pagesos i Ramaders d’Andorra; representants de les professions liberals i de les associacions professionals de sectors diferents (transport, finances, assegurances, construcció i residus, entre d’altres), i representants de la Unió Sindical d’Andorra.
Des del Partit Socialdemòcrata, el conseller general Pere López va valorar positivament la trobada amb el cap negociador del SEAE i va destacar el fet que des de la UE “s’han entès bé les problemàtiques” que té Andorra, i es va felicitar que l’acord duaner es pugui reprendre dins de l’acord d’associació, com sembla que és la voluntat de les dues parts.

Compartir via

Comentaris: 1

Comentaris

Sabeu que si entra la UE ens anem tots a prendre per c ..., llibertat de circulació, de persones ... mare meva ! Andorra sera un prolongacion d'Espanya, sous de riure, 1 lloc de treball per a 200 persones, lloguers i venda de pisos caríssims perquè no hi haurà oferta .... us convido a que muntem una manifestació

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte