Diari digital d'Andorra Bondia

Els arbres morts del bosc del Pardal reviuen com a instal·lació artística


Escrit per: 
E.J.M./Foto: T. M.

L’any 2012, unes fortes tempestes van afectar greument sis hectàrees del bosc del Pardal, a Pal. L’acció de neteja forestal realitzada pel Comú de la Massana no s’ha quedat aquí sinó que ha servit per impulsar la primera acció d’art natura, aprofitant els residus forestals. Els artistes Ariane Patout (Barcelona, 1982) i René Müller (Frankfurt, 1968) han utilitzat els troncs morts per crear tres instal·lacions en una simbiosi entre natura i art.

Al Prat del Colat Müller ha disposat de deu tones de troncs per treballar, sobretot de pi negre procedent del bosc del Pardal, amb els quals ha donat forma a un niu gegant. Però la peça no és un objecte per observar sinó que és per tocar, per jugar, per pujar-hi... Una instal·lació permanent que quedarà a mercè de la meteorologia i de la interacció humana.

De camí cap a la Caubella, a Pal, Ariane Patout ha recollit troncs morts de bedoll –o beç–, un arbre que aprecia “per la seva escorça blanca i fràgil”. L’artista ha pujat els arbres fins a 2.000 metres d’altitud, entre la pinassa, i els ha treballat fins a crear un bosc de bedolls “que s’enlairen al cel”, amb pinzellades d’un color blau intens.

A més, a peu de l’estació de Pal, Patout hi ha instal·lat una escala de set metres d’alçada, realitzada amb un tronc de pi negre. L’escala “convida a pujar l’últim graó cap al cel”.

La Massana feia un parell d’anys que gestava el projecte, segons ha explicat la consellera de Cultura, Jael Pozo, i va demanar que el coordinés l’Escola d’Art Floral de Catalunya. La directora del centre, Roser Bofill, va pensar de seguida en el tàndem Patout-Müller, que transformen in situ troncs i soques.
Una de les accions de la parella artística ha estat una intervenció al parc natural de Collserola, on han convertit la fusta dels arbres difunts encara arrelats en “mobiliari salvatge” (cadires i escales). Per aquesta instal·lació efímera acaben de rebre un premi FAD, els Oscars del disseny i de l’arquitectura.

Patout afirma que “la riquesa del paisatge d’Andorra és una font d’inspiració” i han volgut jugar amb el concepte del trajecte des del fons de la vall, on encaixa el niu, “la terra”, estar a recer, fins al cim, “al cel”, a l’alta muntanya, representada per una escala cap a l’infinit i els troncs de bedolls estilitzats.

Fa quinze dies que treballen en les peces i, durant aquest període, han estat moltes les persones encuriosides que s’han interessat per la feina dels artistes i han volgut col·laborar. La intervenció continua divendres i dissabte amb els tallers que els creadors oferiran durant les dues jornades per ensenyar a treballar els materials durant el primer festival d’art natura.

El projecte, però, no s’acaba el cap de setmana ja que l’evolució posterior de les escultures també forma part de l’acció Andorra, de la terra al cel.

La primera iniciativa d’art natura

Andorra Turisme i el departament de Medi Ambient copatrocinen la iniciativa d’art natura a la Massana. El projecte feia temps que es preparava i la seva realització ha coincidit amb el temps amb la proposta de l’empresa Reunió de Papaia per impulsar una biennal d’art natura en gran format, amb intervencions per tot el país. Encara no hi ha res decidit però la Massana ha posat el primer granet de sorra per estendre l’art a la natura per tot el país.

 

 

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte