Diari digital d'Andorra Bondia
Andorra, falles, festes del foc, flama del Canigó, Albert Roig, Fallaires, Joan Reguant, fer rodar el foc
Andorra, falles, festes del foc, flama del Canigó, Albert Roig, Fallaires, Joan Reguant, fer rodar el foc

Foc a la falla! Foc a la falla!


Escrit per: 
A. L. / Foto: Jonathan Gil

“Sovint em demanen què sentim quan fem rodar les falles. Doncs és exactament això”, deia el president dels Fallaires de la capital, Santi Sánchez, just després que Gisela de Haro es posés la capa taronja de fallaire menor i hagués de deixar el parlament a mitges i entre llàgrimes, enduent-se a canvi l’ovació del mig miler de persones congregades a la plaça del Consell General. I “això”, si hem de creure Sánchez, deu ser un pessigolleig, una emoció que surt d’allà dintre, d’un racó profund, genuí i atàvic com el foc de Sant Joan. Aquest va ser un dels moments àlgids de la cerimònia d’encesa de la flama. Però n’hi va haver uns quants més. L’homenatge fallaire, per exemple, que aquest any ha recaigut en Joan Reguant, el principal responsable, en paraules del president, que les festes del foc del solstici d’estiu als Pirineus formin part des de l’1 de desembre, i després de dos anys llargs de feina, de la llista del patrimoni immaterial de la humanitat: “Ell ens va aportar una visió asserenada, raonada i realista, va ser un fallaire més entre nosaltres, i el perfecte ambaixador de falles, haros i brandons més enllà de les nostres fronteres.” Reguant amb prou feines va articular el crit de guerra de la tribu fallaire: “Que cremin les falles! Foc a la falla!”

El seny, en fi, el van posar aquesta vegada el nou fallaire major, Albert Roig, i el mateix Sánchez. Després de vestir-se la reglamentària capa vermella i d’evocar qui va ser el seu padrí de foc, Fali de Haro –quin cognom més ben trobat per a un fallaire!–, Roig va fer una crida a preservar i divulgar aquesta genuïna manifestació de cultura d’arrel popular, “perquè continuï viva com a símbol i eina de cohesió social”, i per “donar-la a conèixer a l’escola, als mitjans i a tot arreu on sigui possible, perquè la divulgació és una forma de preservar-la”. I tot plegat, sense oblidar el paper de la festa del foc com a dinamitzador econòmic i ganxo turístic. De fet, l’organització esperava ahir un increment del 20% del nombre d’espectadors en la cremada de falles nocturna, que l’any passat es va calcular en prop de 3.000 persones. Sánchez, per la seva banda, va evocar els nervis del juny del 2015, amb el compte enrere en marxa, tic-tac, tic-tac. Va sortir cara, com tots sabem, “però ja vaig dir aleshores que nosaltres havíem de seguir treballant de la mateixa manera fos quina fos la resolució de la Unesco: l’1 de desembre va acabar un camí i en va començar un altre, que hem de fer des de la responsabilitat, tenint en compte les arrels i els orígens”. És a dir, sense desvirtuar ni banalitzar la festa, conservant-ne –ho ha dit per activa i per passiva– l’essència: el calendari i l’itinerari tradicionals. Vaja, que les falles, tornem-ho a dir, només rodaran la nit de Sant Joan i des de la placeta del Puial fins a Benlloch. I prou.

Així va ser anit, en la cremada més multitudinària que es recorda. I tot va començar a la plaça del Consell amb els fallaires de Sant Julià, que van ser els primers –després dels fallaires major i menor, és clar– a fer rodar el foc. Els van seguir les autoritats presents, ahir especialment nombroses, potser perquè ATV retransmetia l’acte en directe. La subsíndica Bonell va ser la primera, i se’n va sortir sense excessos, però amb suficiència; van sorprendre Pere López, Jordi Minguilón i Joan Reguant, extremadament destres amb la falla, i el cònsol menor, Marc Pons, temerari com pocs. Mentre que l’ai al cor el van posar Mònica Codina i sobretot, sobretot, l’ambaixador Montobbio. A aquestes altures Toni Martí ja havia desaparegut, així que ens vam perdre la insòlita escena del cap de Govern fent rodar el foc. Tots ells, en fi, van comprovar si tenia raó Sánchez quan parlava del que se sent amb la falla en l’aire. Per les cares que feien, semblava que sí. I a la nit, més, molt més. Foc a la falla.

Andorra
falles
festes del foc
flama del Canigó
Albert Roig
Fallaires
Joan Reguant
fer rodar el foc

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte