Diari digital d'Andorra Bondia

Operació Thyssen: els detalls


Escrit per: 
A. Luengo / Foto: Jonathan Gil

Divendres era el dia: representants de les quatre parts de l’Operació Thyssen -la baronessa, el ministeri de Cultura, el Comú d’Escaldes i la família Reig, propietària de l’hotel Valira- s’havien de reunir per tancar l’acord que ha de permetre obrir a la planta baixa d’aquest immoble una extensió de la col·lecció de Carmen Cervera. Finalment no hi va haver reunió, però el projecte tira segons fonts del ministeri endavant, i ho fa en els mateixos termes que es van acordar en la cèlebre visita d’obres de mitjans juliol, quan la baronessa va quedar “encantada” amb el nou emplaçament. Fins al punt que a principis de setembre, en la inauguració de la biennal Andorra Land Art, ho donava pràcticament per tancat.

Les línies mestres de l’acord a quatre bandes estableixen -segons aquestes mateixes fonts- que la col·lecció Thyssen aportarà els fons de les exposicions que circulin per l’espai, així com el comissariat; el ministeri assumirà les despeses de manteniment -inclòs el personal d’atenció al públic i de seguretat-, així com el transport i les assegurances de les obres; el Comú es farà càrrec del lloguer de l’espai, mentre que la propietat de l’hotel Valira assumeix el cost de les reformes, que impliquen el trasllat de la porta principal de l’edifici de manera que els inquilins dels futurs apartaments no hagin d’entrar per l’espai expositiu -ho faran pel costat de l’aparcament adjacent-, així com de l’ascensor -un dels primers que es va instal·lar al país, junt amb el de la casa Felipó de la capital-, que es menjava una part de la planta baixa: segons el nou projecte, quedarà una sala diàfana amb una superfície aproximada de 360 metres quadrats.

Però això és encara un document de treball: falta posar-ho negre sobre blanc i rubricar-ho. I com és tradició -pensin que l’Operació Tyhssen arrenca oficialment l’abril del 2014, arran de la filtració de la notícia a la revista Hola- ens ho estan fent gruar. Pel que fa al calendari, està previst que la reforma de l’hotel -al número 37 de l’avinguda Carlemany, projectat el 1933 per l’arquitecte Celestí Gusí, que va tancar les portes el 2000 i que el 2004 va ingressar a l‘inventari de Patrimoni- s’allargui com a mínim fins a l’estiu del 2016, així que el nou espai Thyssen no obrirà fins a la tardor. I això, en el millor dels casos, perquè la realitat és que el ministeri no hi ha previst cap partida per als pressupostos del curs que ve.

El contingut. en l'aire

Encara més verdes estan les negociacions sobre el contingut: la voluntat del ministeri -avançada per l’anterior titular, Albert Esteve- és que l’espai aculli quatre exposicions temporals cada temporada. El model més probable el de l’Espai Carmen Thyssen de Sant Feliu de Guíxols, de fet, la comissàia d’aquest equipament, Pilar Giró, va acompanyar la baronsessa en la visita de juliol al Valira i es perfila com la persona clau a l’hora de determinar el que veurem per aquí dalt. Per fer-nos-en una idea, per l’Espai Thyssen deSant Feliu, inaugurat el 2012 i que ocupa dues plantes del Palau de l’Abat d’aquesta localitat empordanesa, hi han desfiolat en aquest temps quatre exposicions: Paisatges de llum, paisatges de somni: de Gauguin a Delvaux; Sisley-Kandinsky-Hopper; L’ideal en el paisatge: de Meifrén a Gontxarova, i Barcelona-París-New-York: d’Urgell a O’Keeffe -amb obres de Monet, Pissarro, Corot i Kokoscha, entre d’altres, que es pot visitar fins al 18 d’octubre.

Però no s’ha d’oblidar que la col·lecció de la baronessa -al marge del Museu Thyssen de Madrid, que ha arrencat aquest curs amb una estupenda retrospectiva consagrada a Munch- es distribueix en dos espais més: el museu Carmen Thyssen de Màlaga -aquest estiu exposava Días de verano: de Sorolla a Hopper- i l’MNAC de Barcelona, on està dipositada la col·lecció de pintura catalana. L’hotel Valira serà el tercer. Si res no es torça, és clar, i els quatre socis d’aquesta prometedora aventura fan reañlitat el que ara mateix és només una declaració d’intencions.

Els frescos busquen destinació definitiva

Havia de ser aquell semisoterrani als voltants de l’església de Santa Coloma que la ministra Olga Gelabert va anunciar en la presentació de les línies mestres del mandat. Però sembla que les advertències que es tracta d’una zona inundable han obligat a replantejar la idea inicial, i el departament ja busca alternatives. De moment, els frescos de Santa Coloma seguiran a la sala de Govern fins a mitjans gener, quan Bombers ha de quedar lliure. D’aqui es mudaran provisionalment al magatzem de Patrimoni. Un repte logístic i també de seguretat majúscul. Veurem com es resol.

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte