Diari digital d'Andorra Bondia

46,6 milions del fons de reserva a BPA estan en actius internacionals


Escrit per: 
Julià Rodríguez

La Caixa Andorrana de Seguretat Social (CASS) no ha donat fins ara cap explicació en relació als diners del fons de reserva de jubilació, destinat a pagar les pensions de la seguretat social, dipositats a Banca Privada d’Andorra (BPA) des que es va produir la intervenció d’aquesta entitat bancària arran de la nota del FinCEN del 10 de març passat. El 90% d’aquest fons és gestionat per entitats financeres –vuit en total, entre les quals les cinc que operen a Andorra– sobre la base d’un mandat de gestió i sota la supervisió del personal del mateix fons.

La publicació a la pàgina web de la CASS corresponent al darrer informe trimestral sobre aquest fons de reserva posa de manifest que disposava, en data 30 de juny del 2015, d’un total de 57,2 milions d’euros dipositats a Banca Privada d’Andorra, xifra que suposa el 5,3% del patrimoni total del fons. Segons s’exposa en l’informe, la major part d’aquest import, en concret 46,6 milions d’euros, és a dir el 81,5%, està invertit en actius financers internacionals i, per tant, no tenen exposició al balanç de BPA, ja que es tracta d’obligacions, accions, plans d’inversió de tercers, etc. La resta, és a dir 10,6 milions d’euros (18,5%), es troben en efectiu en comptes corrents de l’entitat. 
Tal com es pot llegir a l’informe, “entre els actius del fons de reserva dipositats a BPA no hi ha cap actiu ni producte financer que comporti una exposició directa als fons propis de BPA”. Segons s’apunta a l’informe, la cartera no té ni accions ni accions preferents de l’entitat bancària, i tampoc fons d’inversió gestionats per l’entitat afectada per aquesta crisi ni altre tipus de producte estructurat “que pogués ser susceptible de tenir participacions en els fons propis de BPA”.
 D’altra banda, s’explica també al document que, tot i la impossibilitat que ha tingut de gestionar els actius del fons l’entitat bancària, aquesta ha continuat reportant mensualment l’evolució de la cartera. Durant aquest temps, segons s’indica en l’informe de la CASS, el fons ha continuat portant a terme un seguiment i un control dels actius que estan dipositats en aquest banc i hi ha hagut reunions amb els gestors de la cartera i amb els administradors de l’entitat i, segons s’afirma, “la cartera s’ha mantingut en els paràmetres previstos pel mandat” d’inversió que té aprovat la seguretat social. 
Els nous responsables del fons de reserva i la CASS estan a l’espera de les decisions que prengui l’AREB pel que fa al futur de l’entitat bancària, i s’està fent un seguiment de la situació “que permeti, si escau, emprendre les actuacions necessàries en defensa dels interessos del fons”.

El patrimoni del fons és de 1.088,4 milions en data 30 de juny, amb una rendibilitat anual del 2,13%

El fons de reserva de jubilació de la seguretat social tenia, en data 30 de juny del 2015, un patrimoni de 1.088,4 milions d’euros. Aquesta xifra és superior en uns 4 milions d’euros a la que es comptabilitzava tres mesos abans (1.084 milions). Això suposa que la rendibilitat acumulada del fons en els sis primers mesos d’aquest any és del 2,13%, molt per sota del 3,5% registrat en el primer trimestre de l’any però molt per sobre de l’IPC, que es va situar en el -0,9%. Segons s’exposa a l’informe trimestral, el fons sempre ha assolit al llarg dels últims anys un rendiment superior a la inflació “de forma consistent, superant una de les crisis financeres més importants dels darrers cent anys”. 
El 61,7% dels actius del fons de reserva (671,3 milions) estaven invertits en aquesta data en renda fixa, mentre que el 22,4% estaven en renda variable (243,7 milions). D’altra banda, el fons es componia també d’un 13,8% d’actius monetaris (150,2 milions) i d’un 2,1% d’altres actius (23,3 milions). Pel que respecta als actius monetaris, del total de 150,2 milions, 105,5 milions formen part de les carteres gestionades per les entitats financeres i els altres 44,7 milions són excedents de la branca de jubilació i estan invertits en actius a curt termini, sobretot en fons d’inversió monetaris (29 milions) i deute públic d’Andorra (6,5 milions). Segons es pot llegir a l’informe trimestral, en el primer semestre d’aquest any el fons ha rebut 24,2 milions d’euros d’excedents de la branca de jubilació. La renda fixa està formada principalment per bons i obligacions, tant d’emissors sobirans (31,9%) com corporatius (61,75). Per la seva banda, la renda variable està formada sobretot per accions cotitzades en mercats reglamentats (75%) i la resta està invertida mitjançant  fons d’inversió. 

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte