Els hotelers estudien crear una cooperativa per tal d’ordenar l’oferta
La situació de l’hoteleria és complicada, segons indiquen des del sector. Per aquest motiu, la Unió Hotelera d’Andorra (UHA) ha plantejat la proposta de crear una cooperativa entre les empreses, que ara està en fase d’estudi. Això permetria, segons explica el president d’aquesta patronal, Àlex Armengol, ordenar l’oferta i unir esforços. “Ja sé que és una utopia”, indica, tot i que es mostra convençut que no per això s’ha de renunciar a valorar-ho i analitzar fins a quins nivells podria arribar aquest treball conjunt.
En aquest sentit va explicar que un primer pas cap a aquesta cooperativa seria la creació d’una central de compres conjunta entre els diferents hotelers. També es podria impulsar una central de vendes, una central de recursos humans i fins i tot unificar la gestió, és a dir que els propietaris contractarien un gestor per tal que els portés els hotels. Aquest gestor “no deixa de ser un proveïdor i jo segueixo firmant les nòmines”, indica el president de la UHA. Un pas més seria que la cooperativa passés a gestionar plenament els hotels. En aquest cas, es valoraria el negoci que hi ha dins d’un immoble i s’intercanviarien accions amb la cooperativa, que passaria a ser propietària d’aquest negoci i el gestionaria plenament. El propietari anterior seguiria sent el propietari de l’immoble i llogaria aquest edifici amb el negoci a la cooperativa. L’últim pas seria l’intercanvi d’accions de la societat segons la valoració.
Tal com va explicar Armengol, “tots els hotels en sortirien beneficiats perquè estaríem reduint ordenadament l’oferta segons el moment en què ens trobem”. Així, durant les èpoques d’una alta afluència de visitants com la Puríssima es podrien mantenir tots els allotjaments de la cooperativa en funcionament. Però si durant algun moment de l’any, “aquell hotel de muntanya no fa res obert, tanquem-lo”, va explicar el president de la patronal hotelera, que va afegir que “el propietari es podria agafar unes vacances o desplaçar-se a treballar a algun altre hotel”.
El fet de posar ordre a l’oferta i d’adequar el volum de llits disponibles a la demanda permetria, segons va declarar l’hoteler, apujar automàticament la rendibilitat. “Faríem que el negoci amb la cooperativa fos més rendible i amb les accions tenir dividends”, va dir. Aquest treball conjunt permetria, com destaca Armengol, trobar una alternativa al “canibalisme del capitalisme” i evitar que desapareguin.
Així mateix, el president de la UHA també va destacar els avantatges que oferiria crear una central de compres entre tots els establiments hotelers del país. “Una central de compres que es diu Andorra davant un tour operador gran té un poder de negociació molt més important que un negoci de forma individual”, va remarcar.
Ara com ara, tot això està en una fase molt inicial. De l’estudi que s’ha impulsat en sorgirà un resultat i serà amb aquest treball que els membres del sector prendran una decisió i valoraran fins a quins nivells pot arribar aquesta col·laboració.
La proposta de crear una cooperativa no s’havia plantejat mai fins ara. Segons s’indica des del sector, això havia estat perquè els negocis anaven funcionant sense gaires complicacions. Amb el context de crisi i de davallada de l’afluència i amb el baix nivell de preus a què s’estan oferint els llits fa que les empreses del sector hagin de buscar alternatives al model que ha funcionat fins a l’actualitat.