Diari digital d'Andorra Bondia
Pilar Escaler, Marc Pantebre
Pilar Escaler, Marc Pantebre

La Cambra constata una recuperació de l’economia “gradual i molt fràgil”


Escrit per: 
M.S. / Foto: Jonathan Gil

L’economia del país va continuar el 2015 la tímida línia de recuperació iniciada el 2014, tot i que de “forma gradual i encara molt fràgil”. Si més no aquesta és una de les principals conclusions dels resultats de les enquestes de conjuntura corresponents al segon trimestre de l’any que va fer públiques ahir la Cambra de Comerç, Indústria i Serveis (CCIS).
Així, es constata, en la majoria de sectors, una “millora modesta del clima de confiança de les empreses” i les expectatives per al futur no només no són tan negatives com en exercicis anteriors sinó que es percep “un lleuger optimisme”. En aquest sentit, el president de la CCIS, Marc Pantebre, va preveure que la “recuperació de l’activitat es continuarà consolidant al llarg de l’any 2016” tot i que ho farà de forma “molt continguda”, de manera que el creixement serà “modest”.
Per sectors, les enquestes mostren que la indústria va registrar “una millora molt moderada” de l’activitat el darrer semestre del 2015, mentre que el percentatge d’empreses que van valorar positivament la marxa dels negocis va arribar al 31%, el més elevat des del 2006. No obstant, es va registrar una des­acceleració del ritme d’augment de la producció i la cartera de comandes encara és baixa, fet que refreda les expectatives del sector per al 2016.
Quant a la construcció, tot i moderar la caiguda i la millora aportada pel programa Renova, Pantebre va assegurar que el sector “continua sense donar senyals clars de reactivació” i que el repunt gràcies a l’impuls dels treballs de reformes i rehabilitació “encara és insuficient per marcar un canvi de tendència en la marxa del sector”, que fins i tot podria veure com “el to recessiu de l’activitat es podria intensificar en els propers mesos”.
Pel que fa al comerç minorista, i després de molts semestres de dades negatives, Pantebre va explicar que en el darrer tram del 2015 va mostrar “els primers signes d’estabilització” i que la percepció de la marxa dels negocis va millorar “presentant un saldo positiu per primera vegada en aquest període des de l’any 2003”. Per aquest any, el sector espera una “millora discreta” de la marxa dels negocis i una “lleu recuperació de les vendes”.
Finalment, el sector hoteler ha estat “la gran sorpresa positiva” de l’enquesta. Així, la seva evolució ha estat la millor dels quatre sectors analitzats i ha presentat “els millors resultats dels últims tretze anys”. D’aquesta manera, l’evolució de la marxa dels negocis és considerada bona per un 40% dels enquestats, que no obstant la satisfacció indiquen que “l’activitat hotelera encara s’ha mantingut en nivells molt baixos històricament”. Amb tot, les perspectives de les empreses “són les més positives dels darrers anys”.
Tot i els símptomes de millora observats el segon semestre del 2015, el president de la Cambra va voler apostar per la prudència i va assegurar que el creixement del PIB durant l’any passat “difícilment millorarà el registre del 2014” (2,3%).
Pel que fa als factors que les empreses han destacat com a obstacles per a la seva activitat, Pantebre va remarcar la morositat, aspecte que confia que pugui millorar amb l’entrada en funcionament de la figura del saig, i les dificultats per trobar mà d’obra qualificada, problema que preocupa especialment al sector hoteler. Des de la Cambra es va demanar també a les administracions que mirin de pagar als proveïdors en el termini general de 60 dies que marca la llei i que no esgotin el termini màxim de 90 dies que també preveu la llei.

El 30% de les empreses asseguren tenir problemes per accedir al finançament

En l’enquesta del segon semestre del 2015 també es va demanar a les empreses per l’accés al finançament. Així, segons va explicar Pantebre, tres de cada deu empreses van assegurar tenir problemes per accedir al finançament necessari per poder portar a terme la seva activitat, un percentatge que varia en funció del sector productiu, i que en el cas de la construcció s’eleva fins al 39% i en el de la indústria fins al 36%.
La dimensió de les empreses és un factor també a tenir en compte. Així, mentre que el 32% de les micro i petites empreses van tenir problemes per accedir als recursos financers, en les empreses de més de 25 treballadors aquest percentatge va davallar considerablement, fins al 13%.
Així mateix, Pantebre va explicar que el 43% dels empresaris enquestats van demanar l’any passat finançament a alguna entitat de crèdit, ja fos nou o per renovar alguna pòlissa, i va destacar el fet que vuit de cada deu empreses que el van sol·licitar van poder aconseguir finançament. No obstant, només una tercera part d’aquestes va accedir al finançament “sense cap problema”, mentre que un 48% assegura que va patir “un enduriment de les condicions creditícies”.
Per sectors, altra vegada el de la construcció és el més malparat, ja que ha estat l’únic en què els problemes d’accés al finançament s’han agreujat respecte del 2012, darrer any que la Cambra va incloure aquesta qüestió en l’enquesta de conjuntura. Així, una de cada quatre empreses constructores que van sol·licitar finançament no el van poder aconseguir.
En canvi, el sector de l’hoteleria és el que registra un percentatge més elevat d’empreses que han accedit al crèdit sense dificultats (57%), seguit del comerç al detall amb un 40%. En canvi la indústria i la construcció són els sectors que han vist un “enduriment més generalitzat” de les condicions cre­di­tícies.

Afectació de BPA
D’altra banda, gairebé el 15% dels empresaris enquestats van manifestar haver tingut problemes de finançament o liquiditat a causa de l’afer de Banca Privada d’Andorra. En aquest sentit, Pantebre va destacar la xifra de l’1,6% dels empresaris que van recórrer a la línia d’ajudes habilitada per l’executiu, un percentatge que “no és menor si tenim en compte que BPA només tenia un 20% de banca comercial”.

enquestes conjuntura
Cambra de Comerç
economia
hoteleria
comerç minorista
indústria MArc Pantebre

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte