Diari digital d'Andorra Bondia
La planta de cogeneració de Soldeu ja dóna servei al 60% dels edificis
La planta de cogeneració de Soldeu ja dóna servei al 60% dels edificis

La planta de cogeneració de Soldeu ja dóna servei al 60% dels edificis


Escrit per: 
Redacció/Agències / Foto: M.F.

El director general de Forces Elèctriques d’Andorra (FEDA), Albert Moles, va anunciar que el darrer mes s’ha posat en marxa la planta de cogeneració de Soldeu, que ja dóna servei a una desena d’edificis, la qual cosa representa el 60% del total. Aquest últim mes, segons va concretar Moles, han començat a funcionar els motors, la central i la xarxa de calor, i s’han anat fent proves, a través de les quals s’ha pogut constatar que “el funcionament és satisfactori” i ja hi ha edificis que “ja s’escalfen” a través de la calefacció que els arriba d’aquest sistema de cogeneració.  

Tal com va explicar Moles, en el tradicional dinar de Nadal amb els mitjans de comunicació del país, de cara a l’any que ve s’aniran connectant més edificis a aquesta xarxa de calor i la intenció és que pugui anar expandint-se cap al Tarter i cap a alguna zona del poble on encara no arriba. Aquest projecte servirà com a prova per a la planta que es vol tirar endavant a la Comella i que podria donar servei a un centenar d’edificis. 

De cara a l’any que ve hi ha la voluntat de fer els estudis necessaris per poder començar a materialitzar  la planta. Aquest projecte es durà a terme en un termini d’uns tres o cinc anys i pot tenir un cost total d’entre 15 i 20 milions. Un altre projecte que es vol començar a impulsar de cara a l’any vinent és una nova línia d’alta tensió entre l’estació transformadora d’Encamp i la de Grau Roig, que costarà 15 milions, previstos en diferents exercicis. Una altra infraestructura serà la subestació per a la zona de la Massana i Ordino, que també es començarà a fer el 2017 i que costarà entre sis i set milions. Moles va remarcar que en els pròxims anys es farà una inversió d’entre 140 i 150 milions, és a dir, una mitjana d’uns 15 milions a l’any. 

Moles va indicar que el consum elèctric ha augmentat un 1,5% en els darrers dos anys i que en els últims deu l’increment ha estat del 2%. Aquest mes de novembre, va afegir el director general de FEDA, l’augment del consum se situa en el 8%. Davant aquesta demanda creixent, va destacar, és necessari que es busquin projectes com el de Soldeu, per poder diversificar les fonts i poder donar resposta a aquestes necessitats garantint “un servei de qualitat”. I quant a les tarifes elèctriques, Moles va manifestar que en el projecte de pressupost es preveu un increment de l’1,9%. Haurà de ser el Govern, però, qui prengui la decisió sobre aquest augment. Precisament, Moles va justificar aquesta pujada per permetre finançar correctament les inversions que s’estan duent a terme i va remarcar que, tot i així, les tarifes a Andorra “són realment competitives” ja que estan per sota de les que hi ha a molts països europeus. 

Mobilitat elèctrica

Un altre projecte en el qual FEDA continuarà treballant l’any vinent és la implantació dels carregadors per als vehicles elèctrics. Actualment hi ha vuit punts de càrrega amb setze carregadors i de cara a l’any que ve se’n vol instal·lar “vuit o deu” més. De moment ja hi ha un centenar de clients que han demanat a FEDA la targeta per poder fer aquestes càrregues al carrer, de les quals ja n’hi ha hagut 669, la qual cosa correspon a “23.000 quilòmetres d’autonomia”. La intenció de l’empresa parapública és que hi hagi punts de càrrega arreu del país perquè el servei estigui garantit al conjunt del territori. 

Actualment hi ha al país 140 vehicles endollables, la meitat elèctrics i l’altra meitat híbrids, segons la informació de què disposa l’empresa, una quantitat que s’espera que vagi creixent progressivament per les ajudes que concedeix el Govern a aquest tipus de vehicles. 

El consum elèctric puja un 7,8% al novembre

El consum elèctric al país va ser al novembre de 51 GWh, un 7,8% més que el novembre del 2015. D’altra banda, el consum acumulat durant aquest any puja un 1,7% respecte al mateix període de l’any passat. Pel que fa a la producció pròpia, Andorra ha generat 7,9 GWh entre la central hidràulica de FEDA (6,6 GWh) i el centre de tractament de residus de la Comella (1,3 GWh), dades que representen el 15% del consum total d’Andorra.

 

 

 

 

 

 

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte