Diari digital d'Andorra Bondia

Preocupació al sector hoteler per la situació complicada que viu Ski Art


Escrit per: 
M. S. C.

Els establiments hotelers estan preocupats per la situació complicada en què es troba un dels tres principals receptors d’An­dorra, Ski Art. Segons fonts properes a la patronal del sector, hi ha hotels que tenen pendents de cobrar quantitats ràpidament assumibles però en altres casos són considerables, un fet que sembla indicar que la xifra total pot arribar a ser molt important. Les mateixes fonts van apuntar que l’import global pot situar-se entre 1,3 i  1,5 milions d’euros, però van deixar clar que això són només rumors ja que oficialment no hi ha cap mena d’informació.
De fet, tampoc hi ha cap notificació oficial que l’empresa hagi tancat ni que estigui en procés de fallida i, pel que sembla, encara opera. En tot cas, aquest rotatiu es va intentar posar en contacte amb aquesta societat sense èxit.
Davant de tot plegat, la patronal hotelera està recollint informació per conèixer a quant pot pujar el deute de Ski Art amb els establiments i ja ha començat a rebre respostes. Els impagaments notificats tenen imports molt diferents, i tant poden pujar a 500 com a 15.000 euros per allotjament. Tal com es va explicar des del sector turístic, alguns hotels van actuar de forma més intuïtiva i a principis de temporada ja van prendre alguna mesura, com ara exigir un prepagament de les estades. D’altres han trigat més a reaccionar.
Els hotelers esperen que es pugui trobar una via per donar una volta a la truita, però assenyalen que són conscients que tot sembla indicar que el desenllaç, positiu no serà. En el pitjor dels casos, els saldos pendents deixarien molts establiments en una situació complicada. En aquest sentit, els allotjaments turístics exposen que no estan ara en disposició d’incloure una partida imprevista de pèrdues. I tot apunta que la gran majoria d’establiments d’Andorra se’n veurien afectats, amb més o menys mesura, ja que Ski Art treballava amb més de 160 hotels distribuïts en totes les parròquies.
La Unió Hotelera s’ha fixat com a primer objectiu aglutinar el màxim possible d’establiments afectats per valorar les diferents alternatives que hi ha, així com les seves conseqüències. La gran dificultat amb què es troben les empreses del sector, però, és el fet que no hi ha cap comunicació oficial de l’estat en què està aquest receptor.

Més enllà dels hotels

L’impacte de les dificultats amb què es troba Ski Art, però, va més enllà del sector hoteler. De fet, el receptor treballava amb les estacions d’esquí, Caldea, Naturlàndia i les empreses d’apartaments turístics. La presidenta de l’associació que reuneix els negocis d’aquest darrer sector, Valérie Lackner, va explicar que s’ha demanat als associats si tenen algun deute i tres ja han contestat afirmativament. Tot i així no va voler avançar a quant pujarien aquests imports.
Des de Grandvalira també es va confirmar que Ski Art, amb el qual tenia una relació “força directa”, es troba en una situació complicada tot i que “estan prenent mesures”. A més es va afegir que l’estació no s’ha vist afectada en el que fa referència als clients, ja que se’n continuen rebent, i el servei està assegurat. Tampoc sembla que en un futur això pugui tenir un impacte negatiu per al domini.

La fallida d’Orizonia, una possible causa

Ski Art és un dels tres principals receptors del Principat. Va tenir una expansió molt gran, que el va portar a treballar amb tota mena de mercats, acollint visitants de països tan diversos com Rússia, Israel o Espanya. Les fonts consultades desconeixen què l’ha portat a la situació actual però assenyalen que la fallida d’Orizonia hi pot tenir molt a veure. El fet és que l’agència de viatges espanyola era un client molt important d’aquest receptor, i això ha hagut d’afectar.
Fonts properes a la Unió Hotelera van indicar que davant d’aquest cas també cal ser una mica crítics, perquè s’ha de ser conscients que es tracta d’un operador turístic que ha ajudat a tirar endavant molts establiments. Així, quan l’agència funcionava va generar un flux molt important de llits al país. El que cal saber és per què ara es troba en aquest estat, van assenyalar les mateixes fonts, que van concloure que potser és una qüestió que cal entrar a valorar entre tots.

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte