Diari digital d'Andorra Bondia

Un expert preveu una recuperació “lenta i amb poc creixement”


Escrit per: 
Julià Rodríguez / Foto: G.L.T.

La recuperació econòmica mundial continuarà enguany, però serà amb “poc creixement”. Aquest és el parer del professor de l’IESE Pedro Videla, que ahir va oferir una conferència sota el títol Claus econòmiques per entendre el 2014 i les perspectives de futur, organitzada per Crèdit Andorrà. Videla va posar de manifest que fins ara la recuperació ha estat “lenta però estable”, procés que hauria de continuar durant aquest any, tot i que també va admetre que la situació “pot canviar”.
L’expert va oferir ahir, en una conferència emmarcada en la càtedra Crèdit Andorrà de  mercats, organitzacions i humanisme de l’IESE, la seva visió sobre l’economia internacional i l’europea. Així, va recordar que “la nova locomotora” de l’economia mundial són els Estats Units, amb un creixement anual al voltant del 2%, mentre que els països emergents creixeran una mica menys que abans i la Xina ja no ho farà amb unes taxes tan elevades com fa uns anys. A la zona euro a uns països els anirà millor que a d’altres, però Espanya, per exemple, creixerà per sobre de la mitjana europea, si bé encara serà amb poca força per crear ocupació, cosa que fa preveure una elevada taxa d’atur “per molt temps”.
Aquesta millora de l’economia espanyola, que podria ser menor de cara a l’any vinent si es compleixen les previsions, beneficiarà especialment Andorra. Videla va reconèixer que en una economia com l’andorrana, tan dependent dels dos països veïns, és “difícil” que es puguin aplicar polítiques que impulsin l’activitat. L’economista va recordar que mai abans en la història havia passat que la sortida d’una crisi fos “tan lenta” com  ara, però en tot cas hauria de continuar, llevat que es produeixin, per exemple, situacions polítiques internes que la dificultin.
Videla va lamentar que els països no hagin fet els grans ajustaments necessaris per afavorir la recuperació i no s’hagin aprofitat les condicions creades pel Banc Central Europeu (BCE), per exemple uns tipus d’interès propers al 0%. “El BCE va comprar temps i res de fonamental va passar”, va dir el ponent, que va lamentar també que els bancs no hagin facilitat els crèdits. L’economista va esmentar la flexibilització del mercat de treball i la disminució de la despesa pública com alguns dels ajustaments a fer.

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte