Diari digital d'Andorra Bondia

Un total de 68 empreses sol·liciten acollir-se al finançament preferent


Escrit per: 
Julià Rodríguez

Un total de 68 empreses han demanat fins ara préstecs dins del programa de finançament preferent del Govern, per un valor de 4.774.976 euros.  D’aquesta quantitat, 960.434 euros fan referència a sol·licituds de microcrèdits i 3.814.541 euros a sol·licituds de préstecs per a iniciatives empresarials innovadores. Així es posa de manifest al projecte de pressupost de l’An­dorra Desenvolupament i Inversió (ADI)  per al 2015.
La modificació introduïda pel Govern a aquest programa el març de l’any passat obria la possibilitat d’aquest tipus de préstecs a totes les empreses, sense la necessitat que el negoci fos innovador. Així, dins d’una primera línia dotada amb dos milions d’euros, per a l’ampliació i millora de l’empresa es poden concedir microcrèdits de fins a 18.000 euros i per a l’obertura de nous projectes els préstecs poden arribar als 35.000 euros. Per la seva banda, una segona línia dotada amb cinc milions d’euros pretén ajudar a la creació d’empreses d’alt valor afegit i innovadores i els préstecs poden arribar als 250.000 euros o fins i tot ser superiors.
Una comissió mixta en la qual tenen representants l’ADI, la Cambra de Comerç, l’Associació de Bancs (ABA) i el  ministeri d’Economia i de Finances, s’encarrega d’avaluar els plans de negocis de les empreses que demanen els préstecs. El pressupost per a l’any vinent de l’ADI inclou, com a novetat, una nova dotació de 12.000 euros per contractar els serveis d’una empresa que li donarà suport a l’hora de valorar i avaluar aquests plans de negocis. “El programa pretén impulsar els sectors més tradicionals del teixit econòmic andorrà i la creació de nous negocis, principalment en els sectors de les TIC, la salut, el benestar i l’educació”, es pot llegir al projecte de pressupost.
El pressupost de l’ADI per a l’any vinent és de 615.568 euros, enfront dels 634.048 euros d’aquest any, xifra que representa una disminució del 2,91%. Els objectius estratègics d’aquest organisme continuaran sent donar suport a la innovació i a la millora de la competitivitat empresarial, fomentar l’esperit emprenedor i ajudar a la creació de noves empreses i donar informació i assessorament tant a les empreses andorranes que vulguin internacionalitzar-se com a les empreses estrangeres que es vulguin establir a Andorra. Des de l’any 2012, l’ADI dóna suport a la iniciativa Actua, que treballa per la  diversificació de l’economia, l’atracció d’inversions estrangeres i la internacionalització de les empreses del país. “Durant l’any 2015, l’ADI seguirà treballant de forma coordinada amb els principals ministeris i amb els actors clau de l’economia andorrana, dins del marc de la iniciativa Actua”, s’afirma al projecte de pressupost.
L’equip humà de l’ADI està format en l’actualitat per cinc tècnics fixos, i es preveu que durant el 2015 se n’hi incorporin dos més que estan en excedència laboral. Per aquesta raó es pressuposten 29.874 euros més en concepte de remuneracions bàsiques. Contràriament, es redueix en 31.564 euros la partida de personal eventual per la finalització de la campanya intensiva del projecte Google Business View. Durant l’any 2015 està previst també que una persona de l’ADI reforci el servei d’assessorament a les empreses que es dóna des de l’Actua Corner, que actualment disposa de tres tècnics espe­cialistes.

Manual sobre la facilitat per fer negocis a Andorra

Un projecte innovador de la iniciativa Actua per al 2015 és el Doing Business, que s’ha encarregat a una consultoria especialitzada. Es tracta d’elaborar un manual orientat a presentar un estudi comparatiu fiable sobre les facilitats per fer negocis a Andorra en relació a altres països. La intenció és que els treballs estiguin enllestits durant l’exercici vinent. Es preveu també que l’any 2015 sigui el del desplegament del Tour Dash, una aplicació que incrementa el valor comercial dels tours virtuals de Google Business View, iniciat l’any 2013. El pressupost de l’ADI inclou una dotació de 40.000 euros per donar suport a la privatització del clúster d’innovació. L’aportació de “capital llavor” es repetiria  el 2016 i desapareixeria a partir del tercer any.

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte