Guàrdia i Julià s’imposen a Vallnord en el descens de la Copa catalana

El Vallnord Bike Park de la Massana va tancar amb el descens un cap de setmana en què la Copa catalana va servir com a provatura oficial de cara als Campionats del Món que l’any vinent es disputaran a la parròquia. El descens posava fi a la competició, que es van adjudicar Bernat Guàrdia i Blanca Julià.

Les dues proves que es disputaven eren hors catégorie, que significa que els corredors podien assolir punts de cara als Mundials de l’any vinent i els Jocs Olímpics de Rio de Janeiro del 2016. A més era una bona oportunitat, per als que no els haguessin fet anteriorment, de conèixer els recorreguts que es presenten a Vallnord. El traçat de descens tenia 2,5 quilòmetres i 700 metres de desnivell, amb sortida al pàrquing de la Caubella i l’arribada al Prat del Colat de la Massana. La prova tenia més d’un centenar de participants.

En la primera baixada el més ràpid, amb 4.47,596 minuts, va ser Edgar Carballo, campió de Catalunya i subcampió d’Espanya, que va rebaixar en cinc dècimes el temps de Guàrdia. Era evident que tots dos es jugarien la victòria en la segona mànega, ja que als que venien al darrere els avantatjaven un mínim de cinc segons. En el descens definitiu Guàrdia va marcar un crono de 4.44,007, rebaixant en més de tres segons el que havia marcat en el primer. Carballo no va poder millorar aquest registre, així que es va haver de conformar amb la segona plaça. Pol Romero (4.52,664) va ser tercer.

No va tenir-hi res a veure la prova femenina. Blanca Julià va ser la dominadora de principi a fi, la més ràpida en les dues sèries. En la primera baixada marcava 6.23,149. En la segona, a pesar de tenir la victòria quasi decidida, va ser capaç de millorar el crono (6.22,428). Tal va ser la seva superioritat que a la segona classificada, Diana Marggraf, la va avantatjar en més de 23 segons (6.45,946). El tercer lloc va ser per a Alix Jacquemart (7.04,315).

Pel que fa als andorrans, Albert Barilaro va ser segon en màster 30 (5.26,158) i Sergi Querol 10è (6.44,640), mentre que Boris Domeño va ser 16è en elit (5.44,105). Blanca Aracil va guanyar en cadet/júnior femení amb 7.53,364, Josep Maria Aracil va ser 9è en màster 40 (10.39,606), i en infantil Joan Aracil va ser quart (7.00,530); Aaron Querol, 5è (7.22,932), i Nicolás Rey, 6è (7.29,095).

La Copa catalana s’obria amb el cross-country. Van prendre-hi part prop de 250 corredors, a la Caubella de Pal. L’espanyol Carlos Coloma es va imposar amb un registre de 1.19.14 hores. La segona posició va ser per a l’holandès Rudi van Houts (1.20.02) i la tercera, per al francès Victor Koretzky (1.20.24). Adrià Urcelay va ser 14è en sub-23 (1.41.15) i Adrià Jacas, 46è en elit (1.36.19 a una volta). Joan Elsen va ser 7è (1.20.21) en màster 50. En fèmines va vèncer la polonesa Anna Szafraniec, que va ser molt superior a les seves rivals i va vèncer amb un temps d’1.18.54. La catalana Anna Villar va ser tercera amb 1.22.36 i  la belga Alice Picard, tercera (1.23.48).

“Tant el circuit de cross-country com el de descens són ideals i estan molt ben preparats. Estic convençut que els corredors que hi vinguin a competir en gaudiran molt”, va exposar Alex Forstmaier, àrbitre de l’UCI.