L’FC Santa Coloma diu adéu amb el cap ben alt a la Lliga de Campions

Joan Josep Blasco

Final de trajecte. L’FC Santa Coloma queda eliminat a mans del Maccabi de Tel-Aviv. Va perdre 2-0 en la tornada. Però el seu pas per aquesta Lliga de Campions es recordarà. No només per una classificació èpica, sinó perquè en els quatre partits disputats va jugar a futbol. I ni amb un rival que es presentava força superior va renunciar al plantejament que tenia al cap.

Els colomencs van deixar metres al rival. El joc des d’un bon començament va transcórrer en terreny andorrà, amb els centrals del Maccabi repartint joc al mig del camp. Hi havia dues línies defensives ben marcades de 9 homes, amb Parra sol al cercle central. No es pot dir que en la primera part patissin tot i el domini que exercien els hebreus. Mikha, amb l’esperó, va provar de sorprendre prop de l’àrea petita Eloy, però la pilota marxava excessivament creuada. Al minut 9 va arribar la primera de les dues bones ocasions de què van gaudir els qui jugaven com a locals encara que fos a Larnaca, en un estadi Antonis Papadopoulos pràcticament buit. Només els càntics dels pocs aficionats israelians hi posaven una mica d’ambient. Les instruccions des de les dues banquetes se sentien altes i clares. Prica, l’autor del gol de l’anada, enviava l’esfèrica al pal amb un xut creuat a mitja alçada.

Toscano va trencar el seguit d’aproximacions hebrees amb una rematada sense cap mena de perill per a Juan Pablo, que ben poca feina va tenir en els primers 45 minuts de partit. El Santa Coloma no sortejava la pilota. Res de treure-se-la de sobre. Tocava i combinava per anar cap endavant. En una jugada personal Juvenal etzibava un xut llunyà, que picava als peus d’un defensa per marxar a córner. En la sortida d’aquest Andreu Ramos, amb el cap, rematava fluix perquè el porter sense problemes atrapés el cuir. El Maccabi mirava a porteria i ho provava, però en seguides ocasions ho feia molt desviat. La segona de les clares ocasions israelianes va estar als peus de Prica. Zahavi l’assistia amb un cop sec amb el taló, per deixar-lo sol davant Eloy, però el porter li va encertar la intenció i va rebutjar el xut. Ben Haim va fer anar de corcoll Cristian. Dins l’àrea va superar-lo amb un moviment de cintura i massa escorat rematava a les mans d’Eloy.

En la segona part el conjunt andorrà va provar de no estar tan replegat com havia estat en el primer temps. Només iniciar-se la represa, en una mateixa jugada el Maccabi va tenir fins a quatre ocasions per marcar. Ben Haim primer, i Einbinder amb un xut que treia la defensa i el rebuig el recollia Prica, que rematava massa alt. Mikha estava força actiu i trencant el fora de joc encarava en solitari Eloy, rematant massa alt.

Al minut 60 l’àrbitre xiulava penal en tocar Mercadé amb el braç la pilota en una autopassada d’Einbinder. Zahavi s’encarregava de transformar-lo. Amb el marcador a favor, més l’avantatge que portava de l’anada, el Maccabi va jugar més relaxat i va començar a tocar i tocar la pilota, volent arribar sempre a l’àrea amb l’esfèrica als peus. Zahavi rematava de cap a fora i posteriorment des de la frontal ho feia amb un llançament que s’escapava fregant el travesser. El conjunt de Tel-Aviv es quedava amb un jugador menys al 78 per l’expulsió de Badash, que va veure la targeta vermella directa per una picabaralla amb Ramos.  Tres minuts després el nombre de futbolistes s’igualava. Mercadé era expulsat per una segona groga molt rigorosa.

Zahavi tenia ganes de fer el segon però es va trobar de nou amb l’encert d’Eloy, que amb la punta dels dits enviava la pilota a fora, tot i que el col·legiat no va assenyalar córner. S’acostava el final i els andorrans van intentar fer l’empat. Aquest fet va provocar que al darrere hi hagués forats i fruit d’un contraatac el Maccabi sentenciava. Andreu Ramos es va quedar sol defensant tres rivals. L’esfèrica va arribar a Ben Hamir, que en velocitat encarava Eloy i el va driblar per marcar a porteria buida. L’última ocasió va ser per a Juvenal, amb un llançament de falta que va sortir alt.

“Veure els jugadors fotuts per quedar eliminats en una segona ronda de la Lliga de Campions pel Maccabi vol dir que hem millorat moltíssim”, indicava després del matx l’entrenador de l’FC Santa Coloma, Richard Imbernón, remarcant que “hem acabat amb un resultat molt digne, aconseguit d’una manera diferent del que és normal al futbol nacional”. El tècnic lamenta la disposició de la primera part, en què el seu equip estava massa tancat, tot i que “no era premeditat. No era així com ho teníem pensat fer. Em sap greu la imatge que s’ha donat amb dues línies molt al darrere”. En la segona va mirar de canviar-ho, perquè “si érem eliminats havia de ser com hem arribat fins aquí, jugant a futbol. Volíem acabar així”.