Infinites possibilitats d’aprendre, de comunicar-se i entretenir-se. Això és el que vendrà el món de la tecnologia als infants i adolescents. Però en plena era digital, aquestes eines també plantegen importants reptes per al desenvolupament i comportament dels més joves. Com afecta l’ús d’aquestes tecnologies als petits? I sobretot, quines mesures es poden prendre per promoure el seu ús saludable.

L’aïllament social causat per un ús excessiu de les pantalles és una de les preocupacions més grans actualment. Tots coneixem infants i adolescents que passen hores i hores davant mòbils i tauletes. I per detriment, menys i menys estona interactuant cara a cara entre ells o amb familiars. Aquesta manca de connexió interpersonal pot conduir seriosos problemes de salut mental: l’ansietat i la depressió.

L’ús prolongat dels dispositius electrònics també té un impacte directe en la salut física dels joves. El temut sedentarisme. Les pantalles poden contribuir a problemes de pes, trastorns del son i altres problemes de salut relacionats amb un estil de vida inactiu.

La infància i l’adolescència són moments crucials en el desenvolupament cognitiu, i la tecnologia hi té molt a dir a hores d’ara en aquest procés. La sobreestimulació digital pot afectar la capacitat d’atenció i concentració dels joves, així com el seu desenvolupament del llenguatge i les habilitats socials.

Per a molts joves, l’ús de les tecnologies pot convertir-se en una forma d’addicció. Els jocs en línia, les xarxes socials i altres plataformes digitals poden generar una dependència que interfereix amb les responsabilitats escolars, socials i familiars dels joves.

Malgrat els riscos associats amb l’ús de les tecnologies, hi ha passos que els pares, educadors i la societat poden prendre per promoure un ús saludable d’aquestes eines. Un d’important és establir límits clars sobre el temps d’ús de les pantalles. Però no només amb la limitació serà suficient. També s’han de fomentar activitats alternatives com l’esport, l’art i la lectura.

Una altra estratègia clau és proporcionar als joves una educació digital adequada i fomentar l’alfabetització mediàtica. Això implica ensenyar-los a avaluar críticament la informació en línia, comprendre els riscos associats amb l’ús de les tecnologies i desenvolupar habilitats per a un ús responsable d’Internet i les xarxes socials.

És essencial fomentar la comunicació entre els joves. Cara a cara i sense pantalles pel mig. Això implica organitzar activitats socials en persona, promoure el temps d’oci fora de les pantalles i establir temps dedicat a la família sense dispositius electrònics.

Si bé les tecnologies ofereixen molts beneficis, també plantegen reptes importants per al desenvolupament i comportament dels més joves. És crucial abordar-los mitjançant la promoció d’un ús saludable de les tecnologies, l’educació digital i la prioritat de la comunicació i la interacció interpersonal. En un món cada vegada més digitalitzat és important parlar-nos mentre ens mirem als ulls.