Diari digital d'Andorra Bondia

L'opinió de...

imatge de Tribuna

Tribuna

 

 

La necessitat d’avaluar les polítiques públiques. Un exemple

Autor: Susanna Vela


Fa dies que dono voltes a la necessitat i l’obligació que les administracions públiques (si volem ser eficients i eficaços) tenen d’avaluar les seves intervencions i projectes amb relació a les necessitats que pretenen satisfer. Una avaluació orientada a proveir informació rigorosa, basada en evidències, per a la presa de decisions que millorin la intervenció pública. 

El govern socialdemòcrata va establir, el setembre de 2009, una prestació econòmica lligada a la situació de desocupació involuntària d’un import màxim equivalent al salari mínim amb el límit del llindar de cohesió social. S’establia per primera vegada a Andorra una mesura per pal·liar els efectes de la crisi econòmica que començava a afectar el mercat laboral, considerant la inexistència de mesures específiques de protecció social lligades a la situació de desocupació involuntària, que garantís la cobertura de les necessitats dels treballadors.
El programa de prestació econòmica per desocupació involuntària abasta els àmbits prestacional i formatiu. El primer vol donar un respir davant la situació de necessitat que deriva de la pèrdua d’un lloc de treball, atendre les necessitats bàsiques i donar accés a serveis i activitats essencials del treballador i la seva família. El segon posa a disposició de les persones les eines que les dotin dels recursos que facilitin revertir la seva situació. Totes aquestes mesures estan dirigides a la finalitat última del programa: la reinserció laboral del treballador aturat.
Ara, després de set anys de prestació, és hora de conèixer els resultats del programa. Més enllà d’acontentar-nos amb unes dades parcials —propagandístiques, sense cap crítica ni plantejament de millora—, sobre la proporció de situacions protegides i suficiència de la prestació per cobrir les necessitats bàsiques —unes 594 persones segons Govern—, ens caldrien dades. Les dades que tenim són insuficients o estan encara per elaborar per poder fer una síntesi.
Es tracta simplement d’avaluar si la mesura ha estat eficaç, si ha obtingut una bona resposta del mercat i s’ha aconseguit la reinserció laboral, més o menys estable, d’una part important dels treballadors desocupats.
Aquesta mesura es justificava de forma transitòria perquè el Partit Socialdemòcrata i els agents socials considerem que hem d’anar cap a una  prestació contributiva per desocupació involuntària que, contenint els elements claus com la formació i la recerca activa de treball, prevegi un mecanisme per regular la provisió de fons per al finançament del sistema, que instauri el principi de responsabilitat solidària del conjunt de treballadors, mitjançant la seva participació en la cobertura del risc a través de la seva participació en el finançament del sistema, via cotització, i eviti improvisar en funció de la conjuntura de cada moment.
La creació d’una prestació contributiva per atur hauria estat diumenge, Dia del Treball, una bona reivindicació en defensa dels nostres drets laborals, que tant semblen disgustar a una part del nostre sector empresarial i polític.

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte