La història de l’evolució s’ha guiat, des de sempre, per una característica molt bàsica i amb un denominador comú: l’adaptació. Totes les espècies, inclosa la nostra, s’han estat adaptant per a intentar sobreviure i perpetrar-se al llarg dels temps. És una cosa que portem en l’ADN i que, després d’un procés de canvis físics fins que ens hem instal·lat com a Homo sapiens, hem repetit incansablement de manera conscient o no. El nostre èxit com a espècie es deu al que va declarar el naturalista i biòleg Charles Darwin en la seva famosa obra L’origen de les espècies: no és l’espècie més intel·lectual la que sobreviu; no és la més forta la que sobreviu; sinó que l’espècie que sobreviu és la que millor pot adaptar-se i ajustar-se a l’ambient canviant en el qual es troba.
Així, hem descobert el foc, hem inventat la roda i l’agricultura, i a poc a poc, hem passat d’una vida nòmada a instal·lar-nos com a societats més o menys desenvolupades. En la segona meitat del segle XVIII va aparèixer la revolució industrial, el procés de canvi d’una economia agrària i artesanal a una dominada per la indústria i la fabricació de maquinària, que es va desenvolupar a la Gran Bretanya i es va estendre a altres parts del món. I després, la gran revolució digital de finals del segle XX, que segueix fins avui i que, amb passes de gegant, ens canvia la vida cadascun dels nostres dies. Però com tot, hi ha una lletra petita i és, segons el meu punt de vista, que la tecnologia ens està facilitant les coses, però estem perdent habilitats bàsiques. I sembla que no ens preocupa massa.
Quants de nosaltres recordem números de telèfon importants? Conec adolescents que no recorden ni el propi. Jo mateix he perdut la capacitat de fer una divisió de més de dues xifres de tant fer servir la calculadora. I ara, l’última, fins al moment, gran revolució és la de la intel·ligència artificial. Ara hi ha traductors instantanis, per exemple. Ja no farà falta estudiar un idioma per a comunicar-nos perquè les màquines faran el treball per nosaltres. I sense tenir en compte el ChatGPT, que escriu per nosaltres, o els assistents de veu, com Siri o Alexa, gràcies als quals ja no necessitem perdre cinc segons buscant una cançó que volem escoltar. Que per a què volem aquests cinc segons que guanyem amb cada cerca? Per a poder continuar mirant Instagram, què pensàveu?
Així estem i així gira el nostre món avui dia. Volem que la tecnologia ens faciliti la vida per a poder pensar cada vegada menys i tenir cada vegada més temps. En què invertim aquest temps ja és filar massa prim. I el pitjor de tot: sabeu què passa quan els nostres telèfons mòbils, ordinadors portàtils o tauletes es queden sense bateria? Tornem a ser analfabets... però sembla que això tampoc no importa a ningú. Sempre que portem un carregador a sobre.