Diari digital d'Andorra Bondia

Acord per revocar el conveni de l’arxiu, que permetia edificis alts


Escrit per: 
M. S. C.

El Comú de la Massana va acordar ahir revocar el conveni amb el Govern per a la construcció de l’arxiu nacional a l’avinguda del Través. Aquest havia estat àmpliament criticat per l’oposició, que alertava que permetia la construcció a la zona d’un “petit Manhattan”, mentre que la majoria s’havia compromès a buscar una solució a través del diàleg amb els propietaris. El cònsol major, David Baró, va explicar que aquesta feina ha donat  fruits i els privats s’han avingut a desfer el pacte, un fet que evitarà el desequilibri de volumetria que es produïa amb l’entorn.
La mesura compta amb el vistiplau de l’executiu. De fet, a la parròquia hi havia dos terrenys reservats per a l’arxiu, aquest i un altre al costat de la Farga Rossell (que havia d’acollir l’edifici de Gehry). Ara es retornarà a la situació anterior, quedant aquesta darrera com la parcel·la destinada a acollir l’equipament, quan el Govern decideixi impulsar-lo. L’actuació va rebre el suport “gairebé entusiasta” de la minoria, va dir Robert Albós, que va aprofitar per remarcar que Moviment Massanenc va ser qui va “aixecar la llebre” i va ajudar a fer veure “la magnitud de la tragèdia”. Al mateix temps va avisar que analitzaran en profunditat la “lletra petita” de l’acord urbanístic que s’ha de firmar abans de finals d’any amb els propietaris.
Albós va destacar que cada vegada que el Comú signa un conveni urbanístic per la cessió de terrenys hi deixa plomes i per això va proposar no fer-ne cap més, tenint en compte que potser ja hi ha prou equipaments. El també conseller de la minoria Jordi Serra va afegir que situacions com aquestes són herència de “les males praxis” del consolat anterior, de les quals la majoria actual n’és continuista, temes que “van pesar força en el resultat de les darreres eleccions”, va dir.
Aquesta modificació es recull en la revisió del pla d’urbanisme (POUP), que ahir es va aprovar de forma provisional amb els vots en contra de l’oposició. S’hi van presentar 67 al·legacions, 36 de les quals van ser estimades, 22 desestimades parcialment i 9 refusades. La minoria considera que els canvis introduïts són massa “facilitadors” dels interessos privats quan el Comú hauria de fer prevaldre l’interès públic. Lamenta que s’han eliminat vials que tenien un interès, i s’han fet unitats d’actuació tan petites que en algun cas només hi ha un propietari i requalificacions (passant zones residencials a la consideració de nucli antic). També creu que s’haurien d’haver buscat fórmules de preservació de la vall dels Cortals de Sispony i de la de Setúria.
La majoria va negar les requalificacions i va dir que només s’ha eliminat un vial a sobre de les escoles (que tenia molt impacte) i un que partia pel mig el Prat del Colat. També s’ha arribat a un acord amb el propietari d’aquest espai verd perquè, quan decideixi edificar la zona construïble, rebaixi l’immoble de les 15 plantes previstes fins ara a 7 i que el sòcol d’aquest edifici es destini a una sala polivalent d’ús públic. El POUP també preveu un canvi en els edificis que hi ha a l’avinguda Sant Antoni, després de la serra de l’Honor, on els propietaris podran construir immobles més alts però ocupant la meitat del terreny.
Per altra banda, es van adjudicar els acabaments de les plantes quatre, cinc i sis de l’edifici dels Arcs per 298.970 euros. Les obres tindran una durada de dos mesos i mig.

 

 

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte