Diari digital d'Andorra Bondia
Álvarez diu que l’actuació de Govern va evitar casos de gastroenteritis al país
Álvarez diu que l’actuació de Govern va evitar casos de gastroenteritis al país

Álvarez diu que l’actuació de Govern va evitar casos de gastroenteritis al país


Escrit per: 
M.S. / Foto: Jonathan Gil

El ministre de Salut, Carles Álvarez, va defensar ahir la gestió i l’actuació de l’executiu en el cas de la contaminació de l’aigua de la font d’Arinsal davant les acusacions de la parlamentària del Partit Socialdemòcrata, Rosa Gili, que va assegurar “sentir vergonya aliena de la gestió que s’ha fet de la crisi” i va acusar de “fer el ridícul” al Govern, a qui va retreure també el seu silenci durant tants dies.
Álvarez, que va destacar “l’estreta col·laboració” amb les autoritats sanitàries catalanes, va explicar que des del primer moment es va actuar “correctament”, tot “afrontant primer el problema sanitari”, i va precisar que si no es van retirar les ampolles d’Aigua d’Arinsal del mercat des d’un inici és perquè les primeres indagacions apuntaven, com ja havia dit el ministre portaveu la setmana passada, a un problema amb la línia de producció de les garrafes, que havia començat a operar a primers d’abril.
Així mateix, el ministre, que va assegurar que si algú hagués d’estar molest seria Andorra perquè Catalunya va donar uns primers resultats d’unes mostres que no havien seguit les analítiques oficials, va recordar que s’havia ordenat aturar tota la distribució d’ampolles d’aigua produïdes amb posterioritat al 23 de març, un fet que “explicaria per què no s’ha detectat casos de gastroenteritis a Andorra”, i que faria indicar que “la contaminació de l’aqüífer ha estat recent”.
El ministre, que va assegurar no ser capaç de trobar la relació entre aquest episodi i els casos de gastroenteritis d’aquest hivern o amb el succeït durant la primera etapa d’explotació de la planta d’Arinsal fa anys, va explicar que se segueix buscant el motiu de la contaminació i quan es conegui també se cercaran responsabilitats si n’hi ha.

S’estudia la viabilitat de l’heliport al costat de FEDA

Tot i que es troben encara “en una fase embrionària” l’executiu ha iniciat ja els estudis per veure la viabilitat tècnica per poder ubicar l’heliport nacional en un terreny proper a la central de Forces Elèctriques d’Andorra (FEDA), que compliria inicialment amb els requisits de l’alçada i amb el d’estar comercialment ben ubicat.
Així ho va explicar ahir el ministre d’Administració Pública, Transports i Telecomunicacions, Jordi Alcobé, responent a una pregunta del parlamentari de Socialdemocràcia i Progrés, Víctor Naudi, que va criticar que “després de cinc anys de Govern de Demòcrates per Andorra aquest projecte, que era al programa electoral, encara no hagi tirat endavant”.
En aquest sentit, Naudi, que va remarcar el caràcter “itinerant” de la iniciativa per les diferents possibles ubicacions per les quals ha passat, va recordar al Govern que existeixen diferents mecanismes per a disposar d’un terreny, fins i tot l’expropiació.
Per la seva part, Alcobé, va recordar que es tracta d’un terreny privat i que en el cas que complís amb els requisits per poder ubicar-hi finalment l’heliport, caldria que el Comú d’Encamp n’obtingués la cessió corresponent i que es posés a disposició després del Govern.
Pel que fa a les línies elèctriques que hi ha a la zona, Alcobé va explicar que no serien cap problema ja que només una es troba activa i es podria soterrar sense massa cost i la resta només caldria desmuntar-les.

Dificultats amb algunes prestacions de la CASS

La consellera d’SDP, Sílvia Bonet, i el del PS Gerard Alís van posar de manifest les dificultats per al reemborsament de les prestacions sanitàries als fills de parelles separades i pel retard en el pagament de prestacions a persones amb passaport provisional i permís d’immigració caducat. El titular de Salut, Carles Álvarez, va destacar que abans de l’1 de juny es lliuraran les targetes diferenciades per als fills dels pares separats, mentre el ministre d’Interior, Xavier Espot, va dir que s’informa als titulars d’un passaport provisional de mantenir l’autorització de residència fins a consolidar la nacionalitat.

Estudi per evitar duplicitats d’ajudes

En resposta a una interpel·lació relativa a les ajudes de manutenció donades per l’executiu i Creu Roja, a través del menjador social, i Càritas, mitjançant el banc d’aliments, de la parlamentària liberal Judit Pallarés, el ministre d’Afers Socials, Justícia i Interior, Xavier Espot, va informar que s’està elaborant un estudi per evitar duplicitats en els ajuts de manutenció. En aquest sentit, Espot, que va negar que des de l’executiu es vulgui tancar el menjador social o buidar-lo de contingut, va confirmar que s’ha detectat “casos puntuals” d’ús indegut d’aquests recursos.

aigua arinsal gastroenteritis andorra Calres Álvarez

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte