Diari digital d'Andorra Bondia

Andorra i Espanya firmaran un acord en l’àmbit de la cooperació policial


Escrit per: 
Julià Rodríguez

El consell de ministres va aprovar ahir la firma d’un conveni amb Espanya relatiu a la lluita contra la delinqüència i la seguretat, en el qual s’ha estat treballant durant l’últim any i mig. Es tracta d’un acord similar al que es va firmar al seu dia amb França, que encara està seguint els tràmits necessaris al país veí perquè pugui ser efectiu. De fet, tal com va explicar el ministre d’Afers Exteriors, Gilbert Saboya, que ahir va exercir com a portaveu del Govern, la cooperació amb Espanya en l’àmbit policial és una realitat des de fa anys, però ara s’ha volgut establir un “marc actualitzat”.
Així, el nou conveni entre els dos països preveu la col·laboració en accions criminals relatives, entre altres matèries, al terrorisme, als delictes contra la vida i contra la integritat física, a la detenció il·legal i el segrest, al tràfic d’éssers humans i la immigració il·legal, a les formes organitzades de delinqüència contra la llibertat sexual, especialment relacionades amb menors, als delictes econòmics i el blanqueig de diners, i a la falsificació de diners. En el text de l’acord s’estableix també un intercanvi d’informacions i la prestació de suport en les investigacions. El conveni està estructurat en 14 articles i l’annex, que conté un protocol de desenvolupament tècnic en matèria de cooperació policial, que formalitza una assistència mútua en els àmbits del desenvolupament de sistemes informàtics, de les intervencions i el manteniment de l’ordre i la seguretat, del rescat i el salvament en cas d’esdeveniments de gran envergadura i de catàstrofes i accidents greus, de
les escortes de personalitats públiques i de la formació professional.
La intenció de tots dos països és que aquest acord es pugui firmar a Madrid a principis del proper mes de setembre. En la negociació d’aquest acord hi han participat els representants dels coprínceps en tractar-se d’un text que afecta la seguretat interior, a més dels ministres d’Afers Exteriors, Gilbert Saboya, i Justícia i Interior,  Xavier Espot. El text resultant, segons el Govern, respecta la sobirania, el principi de doble incriminació i els interessos de les dues parts i també reflecteix la necessitat que Andorra té de recórrer al país veí en cas de situacions d’emergències importants. El nou acord substituirà dos protocols: un que preveia la cooperació policial en la lluita contra la delinqüència internacional i un altre de col·laboració amb la guàrdia civil en matèria de formació.
D’altra banda, Saboya va anunciar que la circulació internacional dels euros andorrans es portarà a terme una vegada  el nou servei d’emissions comenci a funcionar. Segons va dir el ministre, les monedes es distribuiran durant aquest any.

1,4 milions de reserves per fer front a l’afer BPA

Les reserves del Govern per l’afer BPA ascendiran a 1,4 milions d’euros aproximadament entre tots els ministeris. El portaveu del Govern, Gilbert Saboya, va reconèixer que s’està actuant amb “prudència” per un possible impacte. Pel que fa a Ordenament Territorial, que ha reservat un milió d’euros, va aclarir que els projectes “no s’eliminen, sinó que es prioritzen”. Saboya va defensar també la valoració de Banco Madrid per part de l’AREB i va dir que el superàvit de 42 milions previst pels administradors “és comptable, i per tant no es mantindrà en la liquidació”.

Cooperació amb els Emirats Àrabs en energies renovables

Les cooperació entre Andorra i els Emirats Àrabs Units (EAU) es podria estendre també a les polítiques mediambientals i, en concret, a les energies renovables. Ho va dir ahir el ministre d’Afers Exteriors, Gilbert Saboya, un dia després de la visita del ministre d’Afers Exteriors dels EAU, el xeic Abdullah Bin Zayed al-Nayhan, per firmar el conveni per evitar la doble imposició i l’acord de promoció i protecció recíproca de les inversions. La ministra de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat, Sílvia Calvó, va subratllar durant el dinar que es va oferir a les autoritats dels EAU la importància que el Govern vol donar a les polítiques ambientals. Així, Andorra estaria interessada a formar part de l’Agència Internacional d’Energies Renovables (Irena),  ubicada a Abu Dhabi, que promou la utilització sostenible de totes les formes d’energia renovable. En aquests moments ja s’han integrat a aquest organisme al voltant de 120 països de tot el món. Segons va indicar Saboya, la cooperació entre tots dos països en aquest àmbit “té molt sentit”.

Tòtem al Pas de la Casa

Un tòtem a l’illeta elevada de la frontera franco-andorrana, al Pas de la Casa,  servirà per donar la benvinguda als visitants. La proposta del ministre d’Ordenament Territorial, Jordi Torres, va ser aprovada ahir pel consell de ministres. L’acció s’emmarca en la campanya de millora i embelliment dels accessos al país. Pel que fa al Pas, encara no hi havia una senyalització que informés els visitants que són en terra andorrana. El Govern va aprovar també ahir la licitació de la construcció de dues àrees de repòs situades a la carretera del port d’Envalira.

Curs d’agent de patents

El curs preparatori per a la l’exercici de l’activitat professional d’agent de patents tindrà lloc entre el 6 i el 9 d’octubre, i l’examen d’aptitud es farà el 10 de novembre. La convocatòria es fa després que el Govern va aprovar el 15 de juliol el reglament d’execució de la Llei de patents, que regula els requisits per accedir a aquesta professió.  Els interessats poden presentar les sol·licituds al servei de Tràmits, a l’edifici administratiu, i han de complir els requisits establerts. Els candidats que no superin la prova d’aptitud tindran dret a presentar-se a la propera convocatòria.

Un pas més per fer The Cloud

El Govern va acordar ahir declarar d’interès nacional la construcció de l’edifici The Cloud, prevista per Andorra Telecom als espais  on es troben les instal·lacions de l’antiga STA. D’aquesta manera, serà possible que aquest edifici tingui unes característiques singulars pel que fa, per exemple, a alçada i volumetria. El Govern ha pres aquesta decisió després que el Comú d’Andorra la Vella enviés un informe favorable el 16 de juliol passat. La declaració d’interès nacional es fa sobre la base de la Llei general d’ordenació del territori i urbanisme.

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte