Diari digital d'Andorra Bondia

Andorra i la Unió Europea signen l’acord d’intercanvi automàtic d’informació fiscal


Escrit per: 
Agències/ Fotografia: UE
El ministre de Finances, Jordi Cinca, el ministre de Finances dels Països Baixos i president del Consell de la Unió Europea, Jeroen Dijsselbloem, i el comissari europeu d’Economia i Finances, Fiscalitat i Duanes, Pierre Moscovici, han signat, aquest divendres a Brussel·les, l’acord entre la Unió Europea i Andorra en matèria d’intercanvi automàtic d’informació sobre els comptes financers dels seus residents respectius. Aquesta signatura dóna continuïtat a la rúbrica de l'acord que va tenir lloc el mes de novembre, i un cop l'hagin ratificat totes les parts, suposarà que Andorra hagi d'intercanviar informació dels comptes bancaris amb els estats membres de manera automàtica a partir del 2018, i en base a les dades del 2017. Jordi Cinca s'ha mostrat convençut que aquest nou escenari no ha de debilitar el sector financer perquè ja era una situació coneguda des de feia molts anys, i ha destacat que s'ha de saber-hi veure els factors positius, com és el fet de situar la plaça financera en disposició de poder competir en el mercat internacional. 

L'acord d'intercanvi automàtic d'informació fiscal estableix que Andorra compartirà, a partir del 2018 i en base a les dades del 2017, informació amb els estats membres de la UE en relació als actius financers i el saldo dels comptes dels residents europeus al Principat, així com dels andorrans que viuen a la Unió Europea, amb l'objectiu d'evitar l'evasió fiscal. 

Amb aquest nou text, Andorra s'adapta a les noves legislacions comunitàries en matèria de fiscalitat de l’estalvi en forma de pagament d’interessos. A més, el nou conveni té en compte els avanços fets en el marc de la UE i de l’OCDE en relació amb l’assistència administrativa mútua en matèria fiscal.

El ministre de Finances, Jordi Cina, ha destacat que es tracta d'un pas ja llargament anunciat, i que s'ha fet conjuntament amb Liechtenstein, San Marino, Mònaco i Suissa. Així, considera que el client habitual de jurisdiccions amb secret bancari "fa molt de temps que sap que aquest és un camí de no retorn", no només per Andorra sinó per la resta de jurisdiccions europees d'aquest tipus. 

Per tant, el ministre de Finances s'ha mostrat convençut que aquest nou escenari no ha de debilitar la plaça financera andorrana perquè els bancs ja el van anticipar fa molt temps diversificant el seu negoci i els clients no residents ja han anat normalitzant la seva situació. A més, ha remarcat que la part positiva és que l'acord permet homologar la jurisdicció andorrana per tal que la seva plaça financera pugui aspirar a ser operativa en el mercat internacional i a competir en igualtat de condicions.

Els comptes anteriors al 2017 inferiors a 250.000 dòlars no s'hauran de declarar

Tot i que encara resten alguns terminis pendents d'ajustar, Cinca ha explicat que l'acord diferencia entre els comptes preexistents abans del 31 de desembre del 2016 i els que es puguin obrir posteriorment. Així, pel que fa als primers, els que no arribin al llindar dels 250.000 dòlars "ara per ara no entren dins de les obligacions del conveni". Pel que fa a quantitats superiors, s'estableixen uns períodes per tal de poder identificar els comptes, els titulars, les quantitats i els rendiments que estiguin obtenint. 

Un cop signat, l'acord haurà de ser ratificat per totes les parts -els estats membres de la UE i Andorra. Segons Cinca, es preveu que aquest últim pas es pugui dur a terme durant aquest mateix any, tenint en compte que la Unió Europea ha fixat aquesta qüestió com una prioritat.

Camí cap a l'acord d'associació

Per la seva banda, tal com ha informat el Govern en un comunicat, el ministre de Finances dels Països Baixos i president del Consell de la Unió Europea, Jeroen Dijsselbloem, ha destacat la importància de la signatura d’aquest protocol que reforça la lluita de la UE i de la comunitat internacional contra el frau fiscal i s’ha felicitat que Andorra participi d’aquest compromís. 

Així mateix, el comissari europeu d’Economia i Finances, Fiscalitat i Duanes, Pierre Moscovici, també ha indicat que la UE realitza aquest pas decisiu en partenariat amb Andorra, "país amic que sempre ha manifestat una forta voluntat política per anar en aquest sentit". Finalment, ha destacat que aquest acord reforça la cooperació i confiança entre la UE i Andorra, en particular de cara a l’objectiu ambiciós d’assolir un acord d’associació.  L’acord amb la UE sobre intercanvi automàtic d’informació en relació a dades fiscals ha estat signat també per Suïssa el 27 de maig de 2015, el 28 d’octubre de 2015 amb Liechtenstein i el 8 de desembre de 2015 amb San Marino. En el cas de Liechtenstein i San Marino són early adopters, pel que tal intercanvi es produirà a partir del 2017, i en el cas de Mònaco, Suïssa i Andorra serà a partir de 2018. 

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte