Diari digital d'Andorra Bondia
Cinca nega haver fet contraban d’or i lliurarà la informació al síndic
Cinca nega haver fet contraban d’or i lliurarà la informació al síndic

Cinca nega haver fet contraban d’or i lliurarà la informació al síndic


Escrit per: 
M.S. / Foto: Jonathan Gil

“Entenc que el que m’està demanant és si feia contraban i miri, no feia contraban d’or”. Així de contundent es va mostrar ahir el ministre de Finances, Jordi Cinca, responent a una interpel·lació del conseller general del PS i president del grup mixt, Pere López, en relació amb la seva vinculació amb els coneguts papers de Panamà en la sessió de control a l’executiu, i que va generar un nou intercanvi de retrets entre el ministre i diversos parlamentaris de l’oposició.
El ministre, que va reiterar que va fer el “correcte” en avançar-se a una possible publicació del seu nom lligat al cas dels papers de Panamà, va defensar la legalitat del transport d’onze lingots d’or en brut que va fer personalment el setembre del 1998, i es va comprometre a lliurar al síndic general tots els documents acreditatius d’aquesta operació perquè “els consellers generals que ho desitgin els puguis consultar”.
Així mateix, el titular de Finances, que va posar en dubte que les seves respostes servissin d’alguna cosa tenint en compte que el parlamentari del PS “ja ha exercit com a jutge i m’ha eliminat del món de la política”, va explicar, davant la insistència del parlamentari liberal Jordi Gallardo en aquest cas, que a part de treballar pel grup Orfund com havia explicat fins ara també en tenia una participació accionarial tot i que “minoritària”.
En aquest sentit, Cinca va insistir en què la seva única vinculació amb els papers de Panamà és que va exercir d’apoderat de Mariette Holdings Inc entre el 1998 i el 2000 –que posteriorment en tant que tenidor de les accions ell mateix va dissoldre el 2002– i que no va tenir cap relació amb altres empreses panamenyes que poguessin pertànyer a d’altres societats del grup Orfund.
La referència del ministre, tot i que sense citar-la a la petició de dimissió feta des del Partit Socialdemòcrata, va indignar López, que va assegurar que des del PS “estem cansats de l’exercici que volen fer de dir-nos quan es pot criticar i quan es pot opinar”, i va lamentar que “se’ns vol situar en un procés de retrocés democràtic”.
En aquest sentit, i responent també a l’acusació de Cinca de que era el PS qui estava contribuint a “provocar la mala imatge” del país, el president del grup mixt va deixar palesa la seva perplexitat pel fet que sembla que “per DA el responsable no és qui comet un fet sinó qui el denuncia”, i va insistir que tot el que ha sortit publicat als mitjans, tant nacionals com internacionals, sobre la vinculació del titular de Finances del Govern d’Andorra amb els papers de Panamà “no és un fet que sigui culpa de l’oposició”. I per aquest motiu va censurar Cinca perquè “ens acusi de crear alarmisme quan no tenim cap responsabilitat en la seva aparició als papers”.
Així mateix, López, que va recordar les opinions al respecte de la polèmica dels papers de Panamà del comissari europeu de Fiscalitat i del ministre d’Hisenda espanyol, va voler deixar clar que en cap cas qüestionen la legalitat de ser apoderat d’una societat a Panamà sinó “la seva moralitat” perquè l’objectiu era “una manca de transparència” que no és acceptable “i encara menys quan s’està en un càrrec públic”. I en aquesta línia, el conseller del PS va apel·lar al patriotisme “que tan sovint s’apel·la des de les files demòcrates” per tal que el ministre “faci el millor pel país”.
Qui no va demanar la dimissió de Cinca però sí “un canvi d’actitud del ministre” va ser la parlamentària liberal Carine Montaner, que va retreure al ministre la “mala imatge” pel país que provoca la seva vinculació amb els papers de Panamà  així com també la “manca de respecte vers el Consell General” amb accions com entrar amb retard el projecte de pressupost o abandonar l’hemicicle durant el debat.

L’augment de les deduccions fa caure els ingressos per l’IS

L’increment de les deduccions, que l’any passat van suposar fins a 35,9 milions d’euros, és la causa de la caiguda dels ingressos per l’impost de societats malgrat l’increment del número de declarants i de la base de tributació neta. Si més no així ho va explicar el titular de Finances, Jordi Cinca, responent a una pregunta del president suplent del grup liberal, Jordi Gallardo, sobre els motius d’aquesta disminució de la recaptació.
En aquest sentit, Cinca, que va precisar que les dades facilitades corresponen a exercicis fiscals tancats i que per tant les del 2015 són les relatives a l’exercici fiscal 2014, va treure importància a la caiguda dels ingressos ja que des del 2013 (exercici fiscal 2012) l’impost s’ha anat consolidant com demostra el creixement de declaracions i la base de tributació, aspecte que “és el que denota realment el resultat de les empreses”.
Així mateix, i interpel·lat per les accions per controlar aquestes deduccions, Cinca va explicar que des de Tributs i Fronteres ja es porten a terme les inspeccions pertinents.

Defensa del reconeixement internacional de l’INAF

El ministre de Finances, Jordi Cinca, va negar amb rotunditat que l’Institut Nacional Andorrà de Finances (INAF) no tingués el reconeixement internacional que es mereix com a òrgan supervisor, com va plantejar el parlamentari liberal i president suplent del grup, Jordi Gallardo, en una de les preguntes.
Així mateix, el ministre va assegurar que “és totalment fals” pretendre culpar l’INAF en el cas que hi hagi hagut alguna entitat financera del país que no hagi pogut concretar alguna operació en algun altre Estat perquè no hagi rebut l’autorització de l’òrgan supervisor d’aquest país perquè l’INAF “no estigui reconegut o no sigui fiable”, com apuntava el parlamentari liberal en la seva la pregunta.

Jordi Cinca
papers Panamà
Orfund

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte