Diari digital d'Andorra Bondia
Cinca diu no tenir la sensació que l’acord amb la UE s’està endarrerint
Cinca diu no tenir la sensació que l’acord amb la UE s’està endarrerint

Cinca diu no tenir la sensació que l’acord amb la UE s’està endarrerint


Escrit per: 
M.S.C. / FOTO: J.G.

El ministre portaveu, Jordi Cinca, va afirmar ahir que el Govern no té “la sensació que s’està endarrerint” la negociació de l’acord d’associació amb la Unió Europea (UE). Cinca va remarcar que ara s’està “a les acaballes” de tot l’aspecte institucional que ha de guiar l’acord. A més, en paral·lel es porten a terme les reunions preparatòries que fan referència a les diferents llibertats.

Les converses sobre la circulació de mercaderies arrencaran al setembre. Tot seguit es passarà a tractar dels mercats i serveis i, per últim, de la circulació de persones. Cinca va insistir que cal tenir en compte que aquesta és una negociació a diferents bandes, en què participen diferents països i en què també prenen part diverses direccions de la Unió Europea. 

Per altra banda, el consell de ministres d’ahir va aprovar el decret del reglament regulador de l’estructura orgànica del cos de policia. El text té com a finalitat adaptar l’estructura a les necessitats de la Policia i fer que hi hagi una correlació amb les competències que ha de cobrir. Preveu canvis puntuals en l’estructura de la Unitat de Seguretat Ciutadana amb la creació de dos grans grups, dividits cadascun en dos subgrups, per  ser més eficient. D’altra banda, es modifica la composició de gairebé totes les unitats en què s’estructuren les diferents àrees del cos, quant al nombre de persones que en formen part, tenint en compte els processos de provisió de places de comandament que s’han portat a terme en els últims mesos.
El ministre portaveu també es va referir ahir a l’enviament massiu d’adreces de correu electrònic d’obligats tributaris als quals s’havia de retornar l’IGI, un fet que va ser denunciat per Socialdemocràcia i Progrés (SDP) dimarts passat. Cinca considera que la filtració és un “error que no s’hauria d’haver produït”, tot i que té unes conseqüències molt poc importants. Davant d’això va assenyalar que cal veure per què ha passat i, si és evitable, quines eines caldria implantar perquè no es tornés a produir. En aquest sentit va indicar que alguns responsables de l’agència ja ho estan analitzant i també s’espera que el servei de Sistemes d’Informació del Govern faci una proposta de millora per evitar errades com aquesta.

A banda, Cinca va parlar de la política tecnològica del Govern, criticada també per SDP. Considera que està ben definida i, en relació al funcionament de PayPal al país, va indicar que “no totes les decisions les pot prendre Andorra”, ja que en aquest cas hi intervé PayPal i també la legislació andorrana de l’àmbit financer. Tot això ho ha acabat endarrerint, va dir, al mateix temps que va subratllar la necessitat que aquesta plataforma de pagament pugui ser operativa al Principat.

Carril bici

El Govern va aprovar ahir el projecte de creació de dos nous trams de carril bici a la CG-1 al seu pas per Sant Julià de Lòria. El primer tram afecta des dels magatzems Punt de Trobada fins a la rotonda d’accés a l’EDAR sud. El segon tram va des de la plaça Laurèdia fins a la rotonda del riu d’Aubinyà en sentit descendent. En els dos casos les obres serviran també per fer l’adaptació dels vorals de la carretera. Les dues adjudicacions pugen a 676.240 euros.

També es va licitar l’adquisició d’un conjunt de quatre semàfors. Dos s’instal·laran en passos de vianants (s’ubicaran a l’avinguda del Consell General del Pas de la Casa i a la CG-2, a la zona del Tarter) i els altres  són de control de velocitat (estaran a Escaldes-Engordany, a la CG-2, a l’avinguda Pont de la Tosca, i a l’avinguda del Pessebre). També s’adquireix una càmera de control tipus “semàfor vermell” que pot ser instal·lada en qualsevol grup semafòric. 

Millora del Pas de la Casa

El Govern va adjudicar la redacció del projecte i la direcció de les obres de millora del paisatge en l’entorn urbà del Pas de la Casa als guanyadors del concurs d’idees. La previsió és que durant aquest 2016 es dugui a terme la redacció de la primera fase, corresponent a la construcció d’un passeig a la vora del riu Arieja. L’objectiu és que les obres d’aquesta primera fase també puguin adjudicar-se aquest mateix any. 

‘Software’ per a emergències

El Govern va aprovar un conveni de col·laboració entre Andorra Telecom, el departament de Prevenció i Extinció d’Incendis i Salvaments (DPEIS) i Protecció Civil i Gestió d’Emergències. Andorra Telecom desenvoluparà una nova interfície de software que permetrà al DPEIS gestionar adequadament algunes emergències de persones amb certa dependència.

75.000 euros per a l’Unicef

El consell de ministres va aprovar ahir l’atorgament de 75.000 euros per al període 2016 al projecte de l’Unicef Cap a una generació sense sida, que porta a terme al Camerun. L’execució del projecte es durà a terme durant dos anys (2016-2017). El cost total de la iniciativa és de 300.000 euros, 150.000 dels quals els aportarà l’executiu i 150.000 l’Unicef.

Normalitat per l’enterovirus

El Govern va informar ahir que se segueix en la fase d’aplicació del protocol definit per a moments de més risc en relació a l’enterovirus. El ministre Jordi Cinca va explicar que els dos casos detectats ja estan resolts i que la situació és “d’absoluta normalitat”. Els protocols es mantindran mentre es consideri que encara hi ha una situació de risc.

Els estudis de la font, en curs

El ministre portaveu, Jordi Cinca, va explicar que els estudis per determinar l’origen de la contaminació de la font d’Arinsal encara estan en curs. De cara a principis de juny està prevista una compareixença del ministre de Salut davant de la comissió legislativa per donar a conèixer els resultats. Per a aquesta tasca es compta amb el suport d’experts francesos.

Andorra
ue
europa
Govern

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte