Diari digital d'Andorra Bondia
DA modifica la llei de partits per complir amb les peticions del Greco
DA modifica la llei de partits per complir amb les peticions del Greco

DA modifica la llei de partits per complir amb les peticions del Greco


Escrit per: 
M.S.

Amb la voluntat de donar compliment a les recomanacions que va fer el Grup d’Estats contra la Corrupció del Consell d’Europa (Greco) en el seu darrer Informe de Conformitat sobre Andorra, d’una banda, i també a les recomanacions del Tribunal de Comptes, de l’altra, el grup parlamentari demòcrata ha entrat a Sindicatura una proposició de llei de modificació de la Llei qualificada de partits polítics i finançament electoral.
Així ho van explicar ahir els parlamentaris demòcrates Sofia Garrallà i Marc Ballestà, que van detallar, tal com ja havia avançat el BonDia, que el nou redactat “fa constar expressament que els grups parlamentaris no poden fer donacions als partits”. En aquest sentit, Ballestà va recordar que la llei ja prohibia aquesta possibilitat als ens però que el Greco recomanava anar més enllà i es proposava explicitar textualment que els grups parlamentaris, que de fet ja entraven en la categoria dels ens, no en poden fer. Aquesta iniciativa afectarà únicament els grups com a tals, de manera que aquells parlamentaris que, d’acord amb el reglament intern de les seves formacions, donin una part del seu salari al partit ho podran continuar fent.
El text també preveu una reducció, a vuit dies hàbils, del termini perquè les formacions comuniquin les donacions al Tribunal de Comptes i també es redueix, en aquest cas a un mes, el termini per publicar-ho al BOPA. També s’explicita el fet que els comptes dels partits s’han de publicar en la memòria del Tribunal de Comptes.
D’altra banda, el text, que per evitar confusions manté només la nomenclatura d’administrador electoral al marge que la persona figuri en una candidatura o en més d’una, millora el redactat per clarificar la qüestió de les despeses màximes en les campanyes electorals i deixa clar que els partits poden fer aportacions a les candidatures per sufragar-les.
Així mateix, aprofitant aquest projecte de modificació de la Llei qualificada de partits polítics i finançament electoral, es modifica també parcialment la Llei del Tribunal de Comptes per adaptar-la a la mateixa Llei qualificada de partits polítics i finançament electoral així com a la Llei de sostenibilitat de les finances públiques, segons va precisar Ballestà.
No obstant, des del grup demòcrata no s’aprofita la modificació per seguir la recomanació del Consell d’Europa en el sentit de diferenciar les despeses electorals de les formacions de les de funcionament, fet que va originar un recurs administratiu per part de Liberals d’Andorra amb els suport dels Verds que, després de ser refusat, va desembocar en una demanda a la Batllia.
En aquest sentit, Garrallà va explicar que la llei ja deixava clar que es feia un pagament únic a l’inici de la legislatura i que posteriorment cada formació l’organitzava com considerava més oportú.

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte