Diari digital d'Andorra Bondia

DA rebutja el text del PS sobre el matrimoni gai i en fa un d’alternatiu


Escrit per: 
Julià Rodríguez

El grup parlamentari demòcrata va impedir ahir que es prengués en consideració la proposició de llei presentada pels socialdemòcrates que tenia com a objectiu fer possible el matrimoni civil entre persones del mateix sexe. Al mateix temps, però, el grup de la majoria va entrar a tràmit durant el matí una proposició de llei alternativa en aquest mateix àmbit. La diferència entre un text i l’altre és que el dels demòcrates defuig la paraula matrimoni i parla d’unió civil; això sí, a efectes pràctics amb els mateixos drets en un i altre cas i amb l’estat de civil de casats per a tots dos. 
La consellera general del PS Mariona González va ser l’encarregada de defensar el text elaborat pel seu grup, la finalitat del qual, segons va dir, era acabar amb la discriminació existent avui en aquest àmbit i garantir la igualtat per a totes les persones, tal com estableix la Constitució. González va qualificar de “grotesc i absurd” que es vulgui donar dos noms diferents a un mateix tipus de contracte entre dues persones i va opinar que “un mateix nom també contribueix a donar seguretat jurídica”. La parlamentària socialdemòcrata va manifestar, al·ludint a una divisió del grup demòcrata sobre aquesta qüestió, que “el problema de fons són vostès, ja que han guanyat els intolerants; estan donant l’esquena a la tolerància que ha demostrat la societat andorrana”.
El president del grup parlamentari demòcrata, Ladislau Baró, va argumentar el rebuig a la proposició de llei dels socialdemòcrates dient que conté diverses “mancances, com va posar de manifest el criteri del Govern”, i va indicar que el seu grup perseverarà en el plantejament ja iniciat d’impulsar tota la regulació referent al dret de família, tot i que s’han vist abocats a presentar un text “amb les línies bàsiques referents a les unions”. Baró es va mostrar d’acord que es pot avançar més, però va defensar la proposta dels demòcrates perquè significa “un progrés gradual” en relació amb la situació actual. “No es pot negar que és un avenç, tot i que no definitiu”, va afegir.
El text de la majoria preveu també que les parelles del mateix sexe puguin adoptar, tot i que ho hauran de fer en dues fases, cosa que no preveia el text socialdemòcrata, segons va voler ressaltar Baró.  Per la seva banda, el conseller Gerard Bàrcia, en nom del grup parlamentari mixt, va donar suport a la proposició socialdemòcrata i va incidir que utilitzar dos noms diferents per a la mateixa cosa suposaria vulnerar el dret a la igualtat contingut a la Cons­titució.
Entre els assistents a la sessió d’ahir hi havia dos dels advocats que van impulsar la recollida de firmes en favor del matrimoni entre persones del mateix sexe. Maite Bourgeaud va manifestar que no estava sorpresa per la votació perquè “es veia venir” i va dir que “no és acceptable en dret” que hi hagi dos noms per a un mateix contracte. Per la seva banda, Manuel Pujadas va lamentar que hagués prevalgut en la votació “la posició més conservadora” del grup demòcrata i va advertir que si s’aprova el text de DA hi podria haver un recurs d’inconstitucionalitat presentat per l’oposició.

L’oposició reitera que el Govern ha improvisat sobre la reestructuració del transport sanitari

L’oposició va acusar ahir de nou el Govern d’improvisar pel que fa al transport sanitari. Els tres grups parlamentaris van donar suport al projecte de llei per permetre la contractació de cinc nous bombers per poder fer front a la reestructuració d’aquest servei. Això sí, tant el grup socialdemòcrata com el mixt no es van estalviar crítiques a l’executiu per la manca de planificació que veuen en aquest àmbit i per la tramitació del text per la via d’extrema urgència. El president del grup socialdemòcrata, David Rios, va opinar que de nou s’ha posat de manifest el “menysteniment” del Govern cap a la cambra parlamentària per utilitzar aquest procediment. Rios va recordar que els socialdemòcrates sempre s’havien pronunciat en contra de la privatització dels trasllats en ambulància i va demanar a l’executiu “la màxima sensibilitat” en un tema que pot suposar l’acomiadament d’una quinzena de persones. Per la seva banda, el president del grup mixt, Jaume Bartumeu, va indicar que el Govern “ha tingut dos anys i mig per planificar” aquesta reorganització, que segons va voler destacar significa la “marxa enrere” de la decisió que al seu dia van prendre els liberals. “Ho han fet al mode taronja, amb desordre i una certa improvisació”, va dir Bartumeu. El Consell va aprovar ahir també l’adhesió al Conveni sobre la diversitat biològica, fet a Rio de Janeiro el 5 de juny de 1992, i la ratificació del protocol opcional a la Convenció sobre els drets de l’infant relatiu a l’establiment d’un procediment de comunicacions.

Crítiques als demòcrates per fer sols la llei de successions

Els grups socialdemòcrata i mixt van expressar ahir el seu descontentament perquè no se’ls hagi tingut en compte a l’hora d’elaborar la proposició de llei de la successió per causa de mort. El president d’aquest últim, Jaume Bartumeu, es va referir a la necessitat de fer un debat obert sobre aquesta matèria, que segons va dir requereix consens i la participació de tota la societat. Per això va anunciar que el seu grup no serà “còmplice d’un frau intel·lectual”. Per la seva banda, la consellera socialdemòcrata Mariona González va qualificar d’“inadmissible” que DA hagi presentat la proposició de llei d’aquesta forma i va opinar que a tot arreu seria “escandalós” que es volgués legislar sobre aquesta matèria unilateralment.  La presidenta de la comissió legislativa d’Interior, Sílvia Riva, va explicar que l’únic que ha pretès el seu grup és modernitzar la regulació existent en aquest àmbit i va convidar els grups de l’oposició a participar en l’elaboració del text presentant esmenes. “No hi haurà cap pressa a la comissió”, va dir.

Capacitat sancionadora per al Tribunal de Comptes

Majoria i oposició creuen que cal fer alguna cosa perquè es tinguin presents les recomanacions del Tribunal de Comptes sobre la comptabilitat d’algunes administracions. El president suplent del grup demòcrata, Daniel Armengol, es va mostrar favorable a dotar l’organisme, si cal, de capacitat sancionadora. El president del grup mixt, Jaume Bartumeu, va titllar de “grotesc” que cada any es repeteixin les recomanacions i mai no es compleixin. “No val votar lleis si no es compleixen”, va dir. Igualment, el president del grup socialdemòcrata, David Rios, va demanar també mesures correctores.

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte