Diari digital d'Andorra Bondia

El canvi a l’IGI bancari farà pujar la recaptació 4,5 milions com a mínim


Escrit per: 
Julià Rodríguez

El Govern va donar a conèixer finalment ahir la fórmula que ha de permetre recuperar part de la recaptació que es va perdre durant el 2013 amb l’IGI bancari en relació amb l’impost que funcionava anteriorment. La solució perquè els ingressos s’ajustin més a les previsions que s’havien fet en un principi passa per fixar en un màxim anual del 10% la deducció de les entitats bancàries de l’IGI repercutit.  D’aquesta manera, segons va explicar el ministre de Finances i Funció Pública, Jordi Cinca, no es trenca la lògica del model fiscal en general i de la imposició indirecta en particular i, a més, no es trasllada el cost als usuaris particulars en no incrementar-se el tipus de gravamen ni ampliar-se la base de tributació.
L’objectiu és que estigui garantida una recaptació i augmenti com a mínim en 4,5 milions d’euros, de manera que se situï en una forquilla d’entre 21 i 22 milions d’euros. S’ha de tenir en compte que per a l’exercici passat s’havien previst uns ingressos per aquest concepte d’entre 21 i 24 milions d’euros, i que finalment només s’han recaptat 16,5 milions, a l’espera de fer encara totes les comprovacions pertinents sobre les liquidacions presentades pels bancs. La previsió pel que fa a l’IGI bancari repercutit era d’entre 24 i 26 milions d’euros, molt similar al resultat que s’ha registrat finalment, que ha estat de 25,8 milions d’euros. Contràriament, però, la previsió inicial d’IGI bancari suportat va ser d’entre 2 i 3 milions d’euros, mentre que l’IGI real suportat ha estat de 8,8 milions d’euros. Això vol dir que els bancs s’han pogut deduir molt més del que el Govern havia valorat en un principi i, per tant, la quantitat finalment ingressada per les arques de l’Estat ha estat finalment més baixa en una forquilla que fluctua entre els 4,5 i els 7,5 milions d’euros.
Segons determina la llei, l’IGI, que té un tipus de gravamen del 9,5%, només s’aplica a les comissions bancàries, però, tal com va explicar ahir Cinca, a vegades “és difícil establir una frontera clara entre la part que correspon a les comissions i les que poden provenir d’altres activitats com la generació d’interessos”. Així doncs, el departament de Tributs i Fronteres comprovarà ara que totes les deduccions s’hagin fet correctament. A més, la voluntat del Govern és que la reforma s’apliqui per a la totalitat de l’any en curs i no a partir del moment que s’aprovi la llei, tot i que encara s’està estudiant la “viabilitat jurídica” d’aquest posicionament.
El ministre va aclarir també ahir que “no és possible un efecte retroactiu” d’aquesta llei, com de qualsevol altra, i per tant, no es podrà recuperar el que no s’ha ingressat per l’IGI bancari. També en relació amb aquest tema, el Govern va donar a conèixer el seu criteri desfavorable a la proposició de llei  presentada pel grup parlamentari socialdemòcrata. Segons el parer de l’executiu, aquest text genera una situació de doble imposició amb l’impost de societats, trenca el principi de neutralitat d’aquest impost en eliminar la possibilitat de deduir l’IGI suportat i acabarà significant a mitjà termini un encariment del cost per als usuaris.
El projecte de llei de modificació de la llei de l’IGI aprovat ahir pel consell de ministres, que aviat entrarà a tràmit parlamentari, introdueix també millores per corregir determinats aspectes de la llei i incorporar millores en la gestió i aplicació pràctica de l’impost. En aquest sentit, si s’opta per ser empresari tot i no superar els 40.000 euros a l’any o 150.000 en el cas d’activitats agrícoles, aquesta condició s’haurà de mantenir com a mínim durant tres anys. Així mateix, estarà exempta d’aquest impost la importació de segells i efectes timbrats en curs legal per un valor no superior al seu valor facial i, pel que fa a la importació d’impresos publicitaris, per quedar exempts, s’hauran d’importar gratuïtament i alhora hauran d’estar destinats a ser distribuïts també gratuïtament. També estaran exempts de l’IGI els taüts amb difunts, a més de les flors, les corones i altres objectes de decoració que els acompanyen normalment.
Una altra de les modificacions és que s’introdueix a l’article 44 de la llei una regla especial que determina com a prestat al territori andorrà el lloguer de material esportiu, quan s’utilitzi efectivament a Andorra, i per tant aquesta prestació de servei estarà subjecta al pagament de l’IGI.
Pel que fa a les devolucions es facilita la devolució dels saldos pendents de l’impost en cas de finalització de l’activitat, i no s’haurà d’esperar que acabi l’exercici per sol·licitar la devolució. D’altra banda, es permetrà al sector farmacèutic optar a la devolució del saldo existent favor seu a cada període de liquidació, “sempre que totes les declaracions de l’any anterior siguin negatives”. Aquesta era una demanda del sector en aplicar-se un 4,5% a la importació i repercutir un 0%.
 

Tipus reduït per a objectes d’art
Els béns d’objectes de col·lecció o d’art estaran inclosos en el tipus reduït de l’1%, fet que farà més atractiu aquest sector.

Règim especial de l’or d’inversió

Les importacions i els lliuraments físics d’or d’inversió tindran un règim especial fixat en un tipus del 0%, igual que a la UE.

Tipus superreduït en educació

Les classes impartides per persones físiques pagaran el tipus superreduït del 0%, com els serveis d’educació, i per tant ja no hi haurà discriminació.

ITP per a comuns i Govern

Des del 2015 els comuns rebran el 3% de l’ITP i el Govern l’1%. A més es compensa els comuns amb la recaptació estatal del Govern del 2014.

Estacions d’esquí amb tipus especial

Es crea un tipus nou anomenat “especial” del 2,5% per a les estacions d’esquí, només per al transport per cable i no per a la resta d’activitats.

Compartir via

Comentaris: 1

Comentaris

A veure que jo ho entengui, es deixen de recaptar 40 milions respecte al ISI BANCARI que teniem, molt be, no? i ara resulta que us hem d'aplaudir per que en recuperem 4,5…..me'n segueixen faltan 35,5. I recordem que amb l' ISI, la banca no tenia deduccions i ara en canvi a sobre de ser un import de tipus menor, si que poden deduir. Per cert Sr. CINCA, diu que " no es trasllada el cost als usuaris particulars" , pero quan els hi vau reduir el ISI del 12% no ens van abaratir cap cèntim d'euro, ho recordeu això, no? després us enfadeu quan us diuen sue treballeu per cada un dels bancs pels que veniu de tenir relació laboral o contractual algun dels ministres que composen el govern.

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte