Diari digital d'Andorra Bondia

El Comú completa el 85% dels compromisos d’aquest mandat


Escrit per: 
Redacció

La tercera reunió informativa de poble celebrada ahir a Les Fontetes va servir perquè el Comú de la Massana expliqués la feina realitzada des de l’inici del mandat i exposés els projectes en curs o pendents de començar. Els cònsols van fer un repàs del pla d’accions 2012-2015, que n’inclou 182 i que avui ja s’ha completat al 85,6%. Del 14,3% restant, 18 iniciatives ja estan en curs, mentre que dues estan pendents d’iniciar-se pròximament. Cap dels projectes no ha estat descartat i a finals del 2015 s’haurà assolit el 99% dels compromisos contrets a inicis de mandat. El cònsol major, David Baró, també va voler destacar que s’han realitzat 63 noves accions no previstes inicialment, com ara l’edifici Els Arcs i els nous serveis que oferirà als ciutadans.
En la trobada, Baró també va presentar els números d’EMAP, que evidencien que les mesures incloses en el pla de viabilitat han tingut un impacte positiu en les finances de l’estació, tal com va assenyalar. En aquest sentit, es preveu tancar la temporada d’hivern amb 500.000 euros de beneficis. Serà la segona temporada que es clou amb xifres positives (l’any passat van ser de 272.000 euros) després de set anys de pèrdues. El cònsol va posar en relleu els 15 milions d’ingressos anuals de Pal i Arinsal i l’impacte que té en l’economia del país, que s’estima en 88 milions d’euros. Per aquest motiu va defensar que l’estació “és un motor econòmic per a la parròquia i per al país i el nostre objectiu és que continuï generant riquesa”.
Baró també es va referir a les inversions fetes a la Massana en els darrers 33 anys, que pugen a 186 milions d’euros. D’aquest import, el Comú n’ha aportat 32 milions, “una suma important que permet tenir avui unes magnífiques instal·lacions”, va dir. La major part d’aquesta partida ha estat per a EMAP, que se n’ha endut 106 milions (destaquen els 25 milions per al telecabina i la compra de l’estació d’Arinsal per 9,6 milions). Baró va exposar que el deute actual de l’estació és de 5 milions d’euros, incloent-hi el telefèric Arinsal-Pal, tot i que cal recordar que els bancs tenen 19 milions en participacions preferents de la societat que el Comú anirà recomprant a ritme de 3 milions per exercici.
El cònsol major també es va referir a l’endeutament comunal per reiterar que la previsió és tancar l’exercici amb 14 milions d’euros, i computant l’operació de participacions preferents a finals de mandat seria de 33 milions. Això significa que s’haurà reduït en 10 milions durant aquests quatre anys. Baró va argumentar que això serà gràcies a la rebaixa progressiva de les despeses de funcionament (1,5 milions d’euros menys en tres exercicis, fet que representa un 20% de reducció) i de personal (7,5% menys). Al mateix temps va subratllar que la inversió ha passat dels 248.673 euros el gener del 2012 a 1,4 milions a finals del 2014. “Hem aconseguit multiplicar la inversió per sis en quatre anys, mentre que l’endeutament total del Comú i EMAP s’ha dividit per tres”, va declarar.
En la reunió d’ahir també es van exposar les principals inversions que es faran, com el Centre d’Interpretació del Parc Natural Comunal del Comapedrosa, que permetrà donar a conèixer el patrimoni i reactivar el poble d’Arinsal. Estarà ubicat en un espai del quart i ara es treballa en el contingut museístic. També a principis de la tardor s’inaugurarà el Punt Jove, l’Esplai i la sala polivalent a l’edifici dels Arcs i durant els propers mesos entrarà en funcionament el CAP i el centre tecnològic, que gestionarà Andorra Telecom. Altres actuacions seran la tercera fase de l’eixample de la carretera de l’Aldosa i la renovació de voravies. També es va fer èmfasi en els Mundials d’MTB i trial que tindran lloc al setembre. La intenció és involucrar tot el país en l’organització d’aquests campionats del món.

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte