Diari digital d'Andorra Bondia

El Comú destinarà 3,5 milions a inversió, que creix quasi un 300%


Escrit per: 
M. S. C.

El Comú d’Escaldes-Engordany va aprovar ahir el pressupost del 2015, que creix un 15% respecte al 2014 fins als 22,9 milions. Destaca l’increment de la inversió, que puja un 288,5% i es converteix en la més alta del mandat. En total seran 3,5 milions d’euros, que es destinaran principalment a l’habilitació de nous aparcaments i un parc infantil al Falgueró i la renovació de voravies al carrer dels Escalls. A banda d’això, que suposa el 40% de la partida, també es refarà el pont del Madriu (355.000 euros), es remodelarà la plaça Coprínceps (270.000 euros) i s’adequarà l’enllumenat i les voravies de Can Diumenge (250.000 euros). També es preveuen les obres de la xarxa separativa a l’avinguda del Pessebre i a Josep Viladomat. El Comú tampoc descarta la construcció d’un nou aparcament a la part alta, ja que les converses estan avançades però no tancades.
Quant a les despeses corrents (el 72% del pressupost), la consellera de Finances, Núria Gómez, va explicar que l’augment del 2,3% que experimenten no es deu a un relaxament en la contenció, ja que les despeses de personal continuen baixant un 2,3%. El que sí que creix, un 9,5%, és el capítol de béns corrents i serveis arran del lloguer del nou aparcament de Fiter i Rossell, l’intercanvi amb l’illa de la Reunió, la renovació del vestuari dels agents de circulació i les despeses de les eleccions del 2015. També creixen un 8% les despeses financeres pel finançament de l’aparcament del Falgueró i es destina un 10% més (un total de 850.000 euros) a bonificacions, mentre que les subvencions econòmiques es mantenen.
Gómez va explicar que el 40% dels ingressos provenen de les transferències del Govern. També es preveu un augment dels ingressos d’aparcaments de 600.000 euros (que es basa en el resultat del 2014 i l’obertura de pàrquings nous), un increment de 600.000 euros per ITP (per la millora de les transaccions i els canvis en la llei) i 133.000 euros més per l’impost de radicació. Els tributs i els preus públics queden congelats i es mantenen les bonificacions per als empresaris que s’instal·lin a la parròquia. En relació a l’endeutament, la previsió és acabar el mandat amb una rebaixa del 25%, passant de 34,8 milions a 26,2 milions (situant-se al 66% del límit a finals del 2015).
La minoria es va abstenir en la votació ja que troba “una mica electoralista” l’augment de l’import de les inversions i el nombre de projectes previstos, va dir Aleix Mañosas. També considera que si és cert que la situació millora es podrien actualitzar els sous dels treballadors, que fa anys que estan congelats. La consellera de Finances es va mostrar “sobtada” per aquestes declaracions ja que, segons va indicar, a l’inici del mandat els ingressos s’havien reduït un 25% i que si ara es poden fer inversions és per l’esforç dels tres darrers anys.
La cònsol major, Trini Marín, també va informar que des de la comissió de gestió de la vall del Madriu s’està treballant per fer una ordinació conjunta per als quatre comuns que permeti sancionar les motos que hi accedeixin i els actes vandàlics.
La corporació també va aprovar la proposició de llei per canviar el destí de les transferències del Govern. El PS hi va votar en contra per com s’ha realitzat, ja que arriba a finals del mandat quan “han tingut tres anys”.

Aprovada la mútua tot i l’oposició dels agents

El Comú va aprovar ahir la creació de la mútua dels agents de circulació amb el vot en contra de l’oposició. La fórmula adoptada per cobrir l’assegurança complementària a la CASS és un sistema propi al qual els agents destinaran un 1,5% inicial del salari. Serà la comissió (que té representació dels treballadors) la que es reunirà en un màxim de dos mesos per tornar a fixar els barems, que poden ser del 0,5%, l’1,5% o el 3%. Mentre la mútua no tingui fons, el Comú avançarà el cost de les baixes. La mesura té l’oposició dels agents, que voldrien una assegurança, ja que alguns en tenen una de privada i pagaran dos cops. Des de la minoria es va alertar que no s’ha fet cap estudi econòmic per evitar un impacte negatiu en les finances durant el temps que la mútua no tingui diners, ni tampoc jurídic, per evitar un recurs a la Batllia. La majoria va assegurar que no hi ha cap perill per a les finances i que els agents tenen dret de portar-ho a la justícia.

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte