Diari digital d'Andorra Bondia

El Consell General aprova el marc pressupostari del Govern amb el vot en contra de tota l'oposició


Escrit per: 
Agències / G.LL.T.

El Consell General ha aprovat aquest dijous el marc pressupostari del Govern corresponent al període 2016-2019. S'ha aprovat gràcies al fet que l'esmena a la totalitat que havia presentat el grup parlamentari liberal no ha prosperat. Hi han votat a favor tots els grups de l'oposició, però els quinze consellers demòcrates, votant-hi en contra, han impedit que prosperés.

El grup liberal ha presentat una esmena al marc pressupostari, en lamentar, entre d'altres qüestions, que s'hi preveu un dèficit de caixa acumulat de fins a 97 milions d'euros fins al 2019. En aquest sentit, ha criticat que el Govern no compleixi la Regla d'or en relació al fet que la despesa pressupostada pel 2016 està prop de set milions per sobre del permès per la nova Llei. El seu president, Josep Pintat, també ha criticat el fet que en aquest marc no s'hagi previst "l'impacte que tothom sap que tindrà l'intercanvi automàtic d'informació".

En aquest sentit, Pintat ha exposat que "la inversió creditícia que tenen les entitats bancàries del país ronda els 100.000 euros, i quan tots aquests dipòsits marxin fruit de l'intercanvi automàtic, els balanços dels bancs s'hauran de tornar a equilibrar", i això, segons Pintat, pot comportar problemes. El president del grup liberal ha afegit que "no s'està donant sortida a les persones que fa uns anys van fer confiança als bancs del país", en referència a aquest procés d'intercanvi automàtic. Ha apuntat que el topall de 250.000 dòlars establerts per a les empreses -per sota del qual no entraran dins d'aquest intercanvi automàtic- ha fet que en poc temps s'hagin obert fins a 20.000 noves societats al Principat, i ha alertat que "la Hisenda espanyola ho observa de prop".

Per tot plegat, Pintat ha assegurat que "tot aquest procés cap a la transparència comporta el seu impacte sobre l'economia, i esperàvem que en aquest marc pressupostari hi hauria una reflexió molt més profunda en aquest sentit, però no hi és". 

Pintat també s'ha referit al fet que en aquest marc pressupostari s'hagin fet projeccions ajustant a la baixa els indicadors econòmics establerts per organismes d'abast europeu o mundial. Ha assegurat que aquest "és un mecanisme habitual en economies que ja tenen uns sistemes econòmics estabilitzats", però ha lamentat que no és el cas d'Andorra. 

Per la seva banda, el president del grup mixt i conseller del PS, Pere López, ha posat en dubte bona part dels indicadors que ha utilitzat el Govern per elaborar aquest marc, com ara el fet que a final de legislatura s'assoleixi un creixement acumulat de gairebé el 7%.

En aquest sentit, López ha demanat quins són els sectors que experimentaran aquest creixement, quan bona part dels pilars econòmics del país presenten problemes. El conseller socialdemòcrata ha apuntat que aquesta previsió de creixement no és real i que el Govern l'ha plantejada per poder donar compliment al que estableix la Regla d'or. 

També ha posat en dubte les previsions d'ingressos, ha demanat quins impostos es preveuen augmentar i ha tornat a criticar el fet que s'aprofitin tots els dividends de les empreses parapúbliques. 

Per la seva banda, el conseller de SDP, Víctor Naudi, s'ha mostrat escèptic en relació al fet que el Govern pugui preveure "què pot passar en quatre anys", en destacar que la devallada dels ingressos de tabac o l'afer BPA representen "massa incògites que podrien incidir en aquests càlculs". Naudi també ha lametat que aquest marc pressupostari pot "ofegar el rellançament de l'economia, quan calgui fer més inversió de la prevista o nou endeutament a curt termini".

La defensa del marc pressupostari ha anat a càrrec del conseller demòcrata, Carles Ensenyat, i del ministre de Finances, Jordi Cinca. Ensenyat ha posat en valor que el marc pressupostari compleix tot el que estableix la Regla d'or, i ha recordat que, si bé la despesa d'aquest 2016 serà major del que estableix la Llei, acabarà el període 2016-2019 per sota del permès, que ha assegurat que és el que obliga a complir la Regla d'or. 

Cinca també ha insistit que el marc pressupostari presentat "compleix amb tota la llei" i ha justificat que a l'hora de fer els diferents càlculs s'ha optat per preveure un "creixement moderat", tenint en compte l'impacte que pot tenir l'afer BPA per a l'economia andorrana.

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte