Diari digital d'Andorra Bondia

El Govern confia que la nova llei de funció pública serà “fruit del diàleg”


Escrit per: 
Julià Rodríguez

El Govern confia que la reforma de la Llei de la funció pública, una de les prioritats que han quedat pendents per a la propera legislatura, serà “fruit del diàleg” amb els sindicats de l’administració, cosa que no va ser possible pel que fa a la Llei del pla de pensions de la funció pública. El ministre portaveu en funcions, Jordi Cinca, va considerar ahir que el diàleg amb els representants sindicals en relació a la reforma global de la funció pública serà “molt més fàcil” que en el cas dels complements de jubilació perquè “no és tan complexa”.
Cinca va indicar que no hauria estat possible “barrejar” totes dues matèries al mateix temps perquè “una hauria eclipsat l’altra i hauria sortit un mal resultat”. “Crec que en la nova Llei de la funció pública aflorarà més el diàleg”, va reiterar el que fins ara ha estat responsable de la funció pública. A més, segons el ministre en funcions,  pel que fa als complements de jubilació hi havia “interessos confrontats” entre els diferents cossos de l’administració, fet que feia encara més difícil que es pogués arribés a una entesa amb els sindicats. Per això va opinar que ara la predisposició al diàleg que s’ha expressat tant des del Govern com des de les organitzacions “serà molt més profitosa”. A banda, es preveu també l’elaboració de la llei del cos d’ensenyants, cosa que segons va dir també facilitarà el diàleg amb aquest col·lectiu.
El ministre es va referir a la reforma de la funció pública com el gran repte de la propera legislatura arran de les preguntes dels mitjans de comunicació sobre la decisió del Tribunal Constitucional coneguda ahir d’admetre a tràmit el recurs d’empara presentat pels sindicats de funcionaris contra la llei del pla de pensions. Per Cinca, l’admissió del recurs era “previsible”, com va passar amb la qüestió dels ajustos salarials, tot i que va recordar que la resolució no té efectes suspensius. Els sindicats insisteixen davant l’alt tribunal que la comissió consultiva no va poder emetre el corresponent informe sobre el projecte de llei definitiu i  volen que es declari la vulneració del dret fonamental a la llibertat sindical.
Per la seva banda, Cinca va  reiterar de nou que s’han pres “les mesures que calia” per preservar els complements de jubilació i va recordar també que és la primera vegada que un Govern fa provisions en el seu pressupost per pagar les jubilacions de l’administració.

Hi haurà més carteres i seran “més assumibles”

El Govern tindrà més efectius perquè “les carteres siguin més assumibles”. Això no suposarà fer més departaments, sinó que el que es busca és una millora organitzativa “gràcies a l’experiència de quatre anys de govern”. Els dossiers que marcaran la legislatura seran, segons va dir el ministre portaveu en funcions, Jordi Cinca, les competències dels comuns, la negociació amb la UE i el desplegament de l’acord monetari i del nou model sanitari.

Es mantenen els 250.000 euros per a subvencions a la cooperació

El consell de ministres va aprovar ahir el Pla rector de la cooperació per a aquest any, dotat, igual que el 2014, amb 250.000 euros i que recull els criteris que han de seguir les entitats cíviques i altres actors que presentin projectes i programes de cooperació internacional al desenvolupament.
El nou pla manté una subvenció màxima de 40.000 euros per projecte, així com les prioritats sectorials i geogràfiques. En el primer cas, es prioritzarà la protecció de les persones vulnerables, sobretot infants i dones, però també persones amb discapacitat i altres col·lectius; protecció del medi ambient i lluita contra el canvi climàtic; aigua en tots els seus vessants i sensibilització de la població andorrana i educació per al desenvolupament.
Finalment, es manté la possibilitat de presentar com a màxim dos projectes per entitat, però només un dels quals pot ser en resposta a la convocatòria publicada al BOPA. També es manté un procés simplificat per a la presentació de sol·licituds de subvencions de menys de 7.500 euros i s’incorpora un guió de presentació de subvenció per a les demandes d’ajuda per a projectes d’educació per al desenvolupament o sensibilització de fins a 3.000 euros. El sistema d’avaluació i atorgament de subvencions serà el mateix que en anys anteriors, mitjançant un barem que té per objectiu dur a terme una valoració dels projectes tan objectiva com sigui possible.
Les sol·licituds de subvenció es podran presentar fins abans del proper 30 d’abril.

Treballs previs a la licitació de l’eixampla de la CG-4 a Erts

El consell de ministres va acordar ahir licitar els treballs de reconeixements geològics i geotècnics per a les obres d’eixample de la carretera general 4, al tram 2, entre la Borda del Colat i Erts (del punt quilomètric 1,8 al 2,46). L’objectiu és avançar en el projecte per poder prosseguir posteriorment amb els treballs d’eixampla i rectificació. Les tasques principals són l’extracció i la preparació de mostres inalterades, així com diferents assajos i sondeigs.

Vistiplau al reglament del registre de partits polítics
El Govern va aprovar ahir el reglament del registre de partits polítics, en compliment de les disposicions de la Llei qualificada de partits polítics i finançament electoral, que permet a aquests, amb la inscripció, adquirir personalitat jurídica, al mateix temps que es regula l’adscripció al ministeri competent en matèria d’interior, el procediment d’inscripció i les causes de denegació de la inscripció. Els partits tindran un any per adaptar-se a la llei i inscriure’s al registre.

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte