Diari digital d'Andorra Bondia

El Govern demanarà explicacions per les “insinuacions” d’Anton Smith


Escrit per: 
Julià Rodríguez

El Govern demanarà explicacions per la via diplomàtica amb relació a les “insinuacions” del conseller d’Afers Econòmics de l’ambaixada dels Estats Units, Anton Smith, que va assegurar el passat 22 d’abril al Fòrum internacional antiblanqueig de capitals que les autoritats nord-americanes van expressar a Andorra la seva inquietud perquè no s’estava actuant amb suficient fluïdesa contra el blanqueig de diners, raó per la qual “hem agafat el martell, al final”. El ministre de Finances, Jordi Cinca, va reiterar ahir que l’única comunicació que el Govern ha rebut dels EUA és una nota verbal de l’agost del 2014, tot i que desconeix si és la mateixa a la qual es va referir Smith.
El cert, però, segons el ministre, és que en aquesta nota no es fa referència a cap entitat bancària del país, “i per tant tampoc a BPA”. A la comunicació, “que en cap cas es pot considerar com un advertiment o un toc d’atenció”, les autoritats nord-americanes esmenten les recomanacions que va fer el Moneyval a Andorra en l’informe del 2012 i que han suposat que s’hagin portat a terme ja tres modificacions del Codi Penal i de la Llei de cooperació penal internacional, a les quals s’afegirà en breu una quarta. La nota incloïa també, segons el ministre, una recomanació sobre les transaccions en efectiu, que són més difícils de controlar, i a més esmentava un cas concret que està resolt i pel qual Andorra havia rebut la felicitació d’Holanda i Espanya. Per tot plegat, Cinca va concloure que “el vincle de la nota que vam rebre a l’agost del 2014 amb l’afer BPA és nul” i que “no hi sabem veure cap relació amb les insinuacions que fa el senyor Smith”. Per aquesta raó, el Govern té previst demanar per la via diplomàtica, “allà on toca”, a què responen les declaracions fetes pel conseller d’Afers Econòmics de l’ambaixada dels EUA i expressa també la seva preocupació per aquestes. “Nosaltres entenem que aquestes manifestacions no responen a la realitat ni a cap document sobre el qual tinguem coneixement i, per tant, pel sol fet de fer-se estan comportant un perjudici per a l’Estat andorrà”, va dir el ministre.
Cinca va explicar que notes verbals com la de l’agost de l’any passat són freqüents entre els estats i el que es fa és donar resposta per escrit. Tot i així, el ministre va assenyalar que l’important és anar complint les recomanacions del Moneyval, que és l’organisme encarregat d’avaluar la polítiques de prevenció del blanqueig. En aquest sentit, el ministre va destacar que s’ha superat favorablement l’avaluació del 2014 i que ara, a causa de l’afer BPA, s’estan accelerant els canvis legislatius que ja estaven previstos en aquest àmbit.
En resposta a SDP, Cinca va manifestar que un partit amb experiència de govern sap perfectament que les comunicacions verbals no s’expliquen al Consell i que el que es fa és explicar les línies estratègiques contra el blanqueig, “cosa que hem fet diverses vegades”. D’altra banda, el ministre va demanar també a tothom “aturar-se un moment i avaluar les conseqüències de les manifestacions que estan fent”. I és que, segons va afirmar, “l’objectiu no és defensar uns clients ni interessos particulars, sinó per sobre de tot defensar la plaça financera andorrana”, així com els clients i els treballadors de l’entitat.
Per la seva banda, el cap de Govern, Antoni Martí, va indicar que “nosaltres tenim la tranquil·litat de no haver enguanyat mai ningú”. “He de tolerar les insinuacions, que són moltes, però el Govern defensa la veritat, i mai no hauria pensat que defensar la veritat costés tant”, va dir. “Si al final hi ha d’haver una confirmació per part dels Estats Units en l’àmbit diplomàtic, ja la faran”, va afegir Martí.

 

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte