Diari digital d'Andorra Bondia

El Govern vol que es reservi sòl dels comuns per als projectes nacionals


Escrit per: 
Julìà Rodríguez / Foto: Tati Masià

El Govern vol “continuar el camí de les reformes” encetades. Per això, més enllà de la crisi de BPA, que centra bona part dels esforços actuals, ja té clares algunes de les prioritats d’aquest primer any de legislatura. El cap de Govern, Antoni Martí, les va donar a conèixer ahir a grans trets i ara seran els responsables de cada cartera els que, en el mateix format de la compareixença d’ahir davant dels mitjans de comunicació, les aniran detallant.  
L’executiu vol reprendre com més aviat millor els contactes amb els comuns per abordar la delimitació de les competències i ja hi ha una data per a la primera trobada per fer una “primera aproximació”: serà en la reunió de cònsols del 16 de juny, a què assistiran el mateix cap de Govern i la ministra de Salut,  Afers Socials i Ocupació, Rosa Ferrer. Les converses amb les corporacions locals no serviran només per parlar d’una qüestió que va quedar ajornada durant la passada legislatura, sinó que el Govern aprofitarà també per demanar que es reguli per llei que a partir d’ara els plans urbanístics dels comuns prevegin la cessió gratuïta de terrenys per a projectes d’interès nacional. En concret, segons va explicar Martí, el Govern té la intenció de posar en marxa un pla sectorial d’energia, amb l’objectiu d’afavorir les energies alternatives, i un altre pla d’infraestructures educatives, motiu pel qual hi ha d’haver reserves de sòl comunal en què es puguin materialitzar les iniciatives que es vulguin tirar endavant en aquests àmbits.  D’altra banda, es vol que els comuns tinguin també en compte les necessitats de terrenys que també pugui haver-hi pel que fa al pla sectorial d’infraestructures viàries.
Una altra de les prioritats del Govern, qualificada com a “objectiu major”, és avançar cap a l’administració electrònica. L’objectiu és que es puguin fer tràmits online per adquirir documents signats al moment, amb la finalitat que el país sigui “més competitiu”. A més, també en l’àmbit de l’administració, s’ampliarà l’horari d’atenció del servei de Tràmits del Govern. Es pretén, d’aquesta manera, donar un millor servei públic i evitar que es puguin registrar llargues cues, com passa en alguns moments en l’actualitat. Martí va indicar també que aquesta “serà la legislatura de l’heliport nacional tant sí com no”, i que tècnics francesos seran els encarregats d’avaluar els terrenys on es podria instal·lar finalment aquesta infraestructura que, juntament amb l’aeroport Andorra-la Seu, “ha d’aportar valor afegit a l’economia andorrana”.
Martí va voler posar èmfasi que en aquest inici de legislatura, marcat per la crisi de BPA, també hi ha notícies positives. Una és que no hi ha hagut esmenes al CDI signat amb Espanya i que la previsió és que les Corts espanyoles el ratifiquin abans de les properes eleccions generals. El cap de Govern va confirmar també la voluntat del primer ministre francès, Manuel Valls, de visitar Andorra, tot i que “no és segur” que sigui el 19 de juny, com anunciava ahir un mitjà de comunicació. A l’agenda política, es preveu també una segona ronda de converses amb Portugal, en aquest cas amb una reunió a Andorra els dies 2 i 3 de juny, per avançar en el CDI, que podria estar rubricat abans que acabi la legislatura portuguesa, al mes d’octubre. A mitjans de juliol hi haurà una trobada empresarial entre representants d’Andorra i de Migdia-Pirineus per establir relacions econòmiques i abans de final d’any se celebrarà un Dia d’Andorra a Tolosa.
D’altra banda, Martí va anunciar que es reunirà amb la Cambra de Comerç, la CEA, la PIME i l’EFA per pactar una “metodologia de treball” que permeti al Govern conèixer el posicionament d’aquestes entitats pel que fa a l’acord d’associació amb la UE.  La voluntat del Govern és “escoltar la societat civil” sobre aquesta qüestió.

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte