Diari digital d'Andorra Bondia

El pla sectorial de carreteres permet la possibilitat que hi hagi carrils bici


Escrit per: 
Julià Rodríguez

El consell de ministres va aprovar durant la seva reunió d’ahir de forma provisional el pla sectorial de carreteres generals i una actualització del pla sectorial de noves infraestructures viàries. La primera de totes dues iniciatives obre la possibilitat que es puguin condicionar carrils bici al llarg del traçat de les carreteres generals, cosa que fins ara no es preveia en la normativa vigent.
El director d’Ordenament Territorial, Manel Riera, va explicar que la regulació no entra a detallar quins poden ser els carrils bici que es podrien planificar, sinó que tan sols permet que aquests puguin ser una realitat en el futur si així es decideix. Segons va manifestar Riera, aquest pot ser un atractiu més que el país ofereixi als visitants i va indicar que algunes de les característiques que haurien de tenir aquests carrils és que no estiguin situats en una cota gaire elevada ni que tinguin gaire pendent. A més, s’haurien de situar entre nuclis que tinguin un cert volum de població, com podria ser entre Escaldes-Engordany i Encamp i entre Andorra la Vella i Sant Julià de Lòria.
Amb el pla sectorial de carreteres es dóna compliment al que determina la Llei general d’Ordenament del Territori de l’any 2011, ja que fins ara les carreteres generals només estaven regulades a través de les ordinacions. Es tracta d’un document general que recull, a model d’inventari, totes les característiques relatives a la construcció i definició del traçat de les carreteres generals i també dels riscos naturals que les afectin. Una de les novetats que s’introdueix és que les carreteres generals podran tenir una amplada de 15 metres en lloc dels 20 actuals en els trams amb menys trànsit del previst. Això serà possible en el tram de la CG3 que va des de la Cortinada fins a Arcalís i en el tram de la CG4 entre Erts i el Port de Cabús. Aquesta és, segons va dir Riera, una modificació “interessant” perquè permetrà disminuir l’impacte mediambiental en aquestes vies i a la vegada s’estalviaran recursos.
Pel que fa a l’actualització del pla sectorial de noves infraestructures viàries, fa “petits retocs puntuals” al que es va aprovar l’any 2005, que en la seva major part continuarà sent vigent perquè es va elaborar amb una visió a llarg termini i és “ambiciós” i el que s’ha fet ara és complementar-los amb certs aspectes, segons va dir Riera. Una part de les infraestructures que aleshores es van preveure ja s’han executat, com els túnels del Pont Pla o el dels Dos Valires, i també la major part de les rotondes, mentre que en queden d’altres com la desviació d’Andorra la Vella pel túnel del Solà, que es podrà fer si es considera oportú en el futur. “L’essència del pla que es va fer continua sent vàlid”, va assenyalar Riera, però s’han portat a terme “petites millores puntuals i localitzades”.
D’aquesta manera, per exemple, s’introdueixen dos enllaços de la desviació d’Encamp cap al poble, noves rotondes al Lloser d’Encamp i a la Cabanota de la Massana. També “petites” modificacions de traçat per optimitzar les desviacions de Soldeu, el Serrat, Ordino, la Massana, Sant Julià i algun canvi d’ubicació de rotondes per “millorar l’eficàcia”. En el cas concret de Sant Julià de Lòria, el nou pla fa “una petita optimització del traçat de pocs metres. Així, hi haurà una modificació dels enllaços de Fontaneda, que es reorienta per aconseguir un estalvi sense perdre funcionalitat, i del futur enllaç de la plaça Laurèdia, “per augmentar la capacitat de trànsit del tronc cap al poble, que té molta intensitat de trànsit”.
Tots dos plans tenen encara un caràcter provisional i ara s’obre un termini perquè els interessats i també els comuns puguin fer al·legacions, per posteriorment aprovar-se de manera definitiva. De fet, segons va indicar Riera, ja s’ha parlat amb les corporacions comunals i s’han tingut en compte les seves aportacions.
Pel que fa les fases I i II del vial lauredià, el ministre portaveu, Jordi Cinca, va indicar que s’està estudiant el model de finançament que es podria utilitzar per acabar tota l’obra.

El Govern regula la figura dels batlles i magistrats substituts

El Govern va aprovar ahir el projecte de llei de modificació de la Llei qualificada de la justícia que fa un nou redactat sobre la figura dels batlles i magistrats substituts, després de la sentència del Tribunal Constitucional que va anul·lar l’anterior. L’Alt Tribunal, que es va pronunciar pel requeriment de dictamen previ interposat pel copríncep francès, va determinar que s’havia de fixar la durada del mandat d’aquests batlles i magistrats, que s’estableix en un període mínim i determinat d’un any en el projecte de llei, ampliable per períodes successius de sis mesos. Els dos nous articles fixen també el període d’inscripció a les llistes de batlles i magistrats substituts per sis anys, un termini que coincideix amb el període de mandat de batlles i magistrats de carrera. El Consell Superior de la Justícia decidirà l’ordre en què s’elegiran els batlles i magistrats suplents basant-se en la seva formació, els anys d’experiència i edat, entre altres aspectes. El projecte de llei es presentarà a tràmit aquesta mateixa setmana al Consell General amb la demanda perquè sigui tramitat pel procediment d’urgència i que la llei en el seu conjunt pugui estar en vigor al més aviat possible. El ministre portaveu, Jordi Cinca, va reiterar de nou ahir que el TC en cap moment ha qüestionat la figura dels batlles i magistrats substituts.

Protocol sobre drets humans

El Govern va aprovar ahir la ratificació del Protocol número 15 que esmena la Convenció dels drets humans i les llibertats fonamentals del Consell d’Europa. El text serà presentat en els pròxims dies al Consell. El protocol va ser signat a Estrasburg per l’ambaixador Josep Dallerés el passat 24 de juny del 2013 durant la cerimònia oficial d’obertura del procés de signatura. Aquest instrument jurídic recull les propostes relatives a la reforma del Tribunal Europeu dels Drets Humans.

Possible fi de la retallada

El ministre portaveu, Jordi Cinca, va deixar ahir la porta oberta que en un futur immediat es pugui posar fi a les mesures de contenció de la despesa en matèria de personal. Segons Cinca, s’haurà de veure primer si es consolida la recuperació econòmica, cap a la qual apunten alguns indicadors econòmics. El ministre va recordar que la mesura que es va prendre en el seu dia “no té vocació de perdurar en el temps”. “Si la situació econòmica millora es podran reconsiderar les mesures”, va dir.

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte