Diari digital d'Andorra Bondia

El programa Renova atorga 130.000 euros en subvencions des del maig


Escrit per: 
Julià Rodríguez

El programa Renova, que té com a objectiu afavorir la rehabilitació d’edificis, l’eficiència energètica i l’ús d’energies renovables, ja està donant els primers resultats, després que el maig passat es posés en marxa amb una nova regulació. El ministre portaveu, Jordi Cinca,  va fer ahir una valoració positiva dels primers quatre mesos de funcionament del programa i va manifestar que “la iniciativa segueix un ritme accelerat de menys a més”.
El nombre de sol·licituds que s’havien presentat fins ahir per beneficiar-se d’una subvenció per fer obres com les que preveu el programa ascendeix a un total de 74, de les quals ja se n’han resolt favorablement 38 (31 per a unitats de l’edifici i 7 per a edificis). Això significa que ja s’han aprovat ajuts per un valor total de 130.040 euros. Les altres 35 sol·licituds que encara s’estan estudiant suposaran, en el cas que finalment acabin rebent una resposta favorable, subvencions per 283.799 euros més, amb la qual cosa el Govern encara disposarà de 586.159 euros per a les futures demandes que es puguin presentar sobre la base d’aquest programa, tenint en compte que el pressupost estipulat per enguany és d’un milió d’euros.
El bon ritme que s’està assolint en la sol·licitud d’ajuts fa preveure, segons va indicar el ministre portaveu, que aquesta partida s’acabarà utilitzant en la seva totalitat d’aquí a finals d’any. Durant aquests primers quatre mesos de funcionament del programa s’ha registrat una sol·licitud, referent a la instal·lació de finestres en una unitat d’edifici, que s’ha resolt desfavorablement en no complir
els requisits fixats en la reglamentació.
D’altra banda, dins del mateix programa, de les 74 sol·licituds que s’han comptabilitzat fins ara, 29 (xifra que representa el 40%) anaven acompanyades també d’una petició de préstec avalat pel Govern per portar a terme les obres que es volien realitzar. D’aquestes, 15 ja han estat atorgades, per un valor de 342.508 euros, mentre que encara en queden pendents 14 més per un valor d’1.760.929 euros. En aquest sentit, Cinca va destacar el fet que com més conegut és el programa més elevades són les peticions que arriben al Govern, perquè formen part de projectes més ambiciosos quant al nivell de millora. En aquests moments encara queden disponibles 17.591.198 euros del total de 19,7 milions que hi havia el passat mes de maig per a préstecs preferents.
Les actuacions de rehabilitació que ja s’han beneficiat fins ara de les subvencions són majoritàriament per substituir les finestres (31), amb la qual cosa s’assoleix un important estalvi en la factura energètica que es paga, i també n’hi ha d’altres per a la implantació d’energies renovables (5) i per fer millores d’eficiència energètica actuant en altres nivells d’aïllament com, per exemple, murs i teulades (2). Així mateix, hi ha dues sol·licituds que encara s’estan estudiant i que es refereixen a la millora de l’accessibilitat.  Pel que respecta als préstecs privilegiats, es demanen sobretot amb l’objectiu de millorar l’aïllament dels edificis i per a la instal·lació d’energies renovables.
El ministre portaveu s’ha mostrat satisfet de la resposta que està tenint el programa. D’aquesta manera, la previsió és que quan s’arribi al tercer any, dels cinc que s’han estipulat inicialment, estaran dins dels límits fixats perquè pugui tenir continuïtat. El programa Renova té entre les seves finalitats reactivar el sector de la construcció, un dels més castigats per la crisi en els últims anys. A més, es busca també que el país depengui cada vegada menys de la importació d’energia.

Millores per fer més accessibles sis escoles

El Govern ha adjudicat els treballs de redacció de projecte i direcció d’obra per millorar l’accessibilitat en sis centres escolars. Els  treballs han estat repartits en sis lots que sumen un import total de 23.670 euros. Així, està previst que es millori l’accessibilitat del Col·legi Janer (1.802 euros), el Col·legi Sagrada Família (3.984 euros), el Col·legi Sant Ermengol (2.360 euros), l’Escola Francesa de Santa Coloma (2.874 euros), l’Escola Francesa de la Massana (9.250 euros) i les Escoles Velles d’Ordino (3.400 euros). En tots els casos, el termini d’execució dels treballs que s’han de portar a terme per redactar els projectes d’accessibilitat és de quatre setmanes, segons el Govern.

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte