Diari digital d'Andorra Bondia

El PS acusa DA de no complir el seu programa pel que fa a la joventut


Escrit per: 
Julià Rodríguez / Foto: G.L.T.

Demòcrates per Andorra (DA) no ha materialitzat “gairebé res del que portava en el seu programa en referència a la joventut”. Aquesta és l’opinió de Joves PS, la nova secció del Partit Socialdemòcrata (PS) que es va donar a conèixer ahir i que encapçalarà com a coordinador Carles Perea. Joves PS, que continua la tasca que des del naixement del partit han desenvolupat les diferents comissions que han funcionat en aquest àmbit, considera que la joventut no és una prioritat per als demòcrates i “així ho han deixat clar amb la seva no implicació en les diferents propostes que s’han quedat al tinter”.
Com a resum, Perea, que va estar acompanyat del president del partit, Vicenç Alay, a la presentació de Joves PS, va manifestar que des de DA “no s’ha fomentat l’associacionisme, s’ha deixat morir el Fòrum Nacional de la Joventut, no tenim cap constància de l’aplicació del Pla nacional contra les drogodependències, no s’han habilitat espais i eines per garantir la informació i l’assessorament en matèria de salut sexual i no s’ha facilitat, a més, l’accés als mitjans preventius”.
Entre els temes que la majoria demòcrata proposava al seu programa electoral i que, segons els socialdemòcrates, no s’han tirat endavant hi ha l’accés a la formació, l’ingrés a la vida laboral sense precarietat, la igualtat d’oportunitats per treballar fora d’Andorra amb els joves de l’entorn, les possibilitats d’emancipació i el fet de disposar d’un habitatge o de gaudir d’ajudes per crear empreses.
A Joves PS li preocupen especialment les dificultats que tenen avui dia els joves per trobar feina, fet que suposa que alguns es vegin obligats a marxar fora del país i que d’altres accedeixin a un lloc de treball “amb unes condicions molt precàries”. El coordinador de la branca juvenil del PS creu, per exemple, i segons va dir a preguntes dels mitjans de comunicació, que el programa en què treballa actualment el Govern, i que aviat es podria posar en marxa, per afavorir la contractació de joves “és un pegat perquè el problema s’ha d’atacar des de la base”. “Per a aquest Govern el jove no té lloc. El jove és un zero a l’esquerra. Aquest Govern torna a decebre, ara en polítiques juvenils”, va dir Perea.
Una altra qüestió que Joves PS veu prioritària és la reactivació del Fòrum Nacional de la Joventut (FNJA), i en aquest sentit volen que s’escolti el col·lectiu a l’hora d’elaborar els nous estatuts, que s’haurien d’establir per llei. L’objectiu seria que “d’ara endavant aquest organisme sigui fort i acabi de cobrar el sentit que li pertoca”. La demanda que es fa és que “tot el que s’hi treballi automàticament hagi de passar al Consell General i que no es perdi pel camí”. Per Perea, l’FNJA “no ha funcionat per un problema de base dels estatuts i per un problema de participació”.
A més, es reclama la materialització de tots els temes que s’han treballat al Consell de Joves i “que l’administració ha deixat morir”.
Joves PS aposta també pel treball amb altres organismes polítics i agrupacions juvenils per donar resposta a les necessitats que tenen els joves en aquests moments, “i a les quals des de l’administració central no es dóna resposta”. “Hem de reivindicar la necessitat de treballar conjuntament”, va emfasitzar Perea.

La branca juvenil comença una nova etapa

El president del PS, Vicenç Alay, va ser l’encarregat de presentar ahir Joves PS, la nova branca que, tot i existir des del començament del partit ara fa catorze anys, es pretén reactivar i que disposarà en aquesta etapa que ara enceta d’un nou logotip amb l’objectiu de donar-hi un impuls. Segons va insistir Alay, no es tracta d’una àrea “estanca” en què es tractin de manera aïllada les qüestions que preocupen els joves, sinó que el que es busca és que hi hagi la màxima “permeabilitat” amb la resta dels òrgans del partit. Alay va reconèixer que en determinats moments l’activitat de la comissió dels joves havia minvat, en part perquè alguns per la mateixa edat hi han deixat d’estar integrats i han passat a treballar en altres àrees del partit. “Des de sempre, i especialment l’executiva actual, hem apostat per la força que ha de tenir aquesta comissió, que sempre ha aportat molt al partit, amb idees i amb voluntat d’incidir”, va explicar Alay.

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte