Diari digital d'Andorra Bondia

El PS troba que la Uifand i l’INAF no han actuat amb “prou diligència”


Escrit per: 
Julià Rodríguez / Foto: Tati Masià

“La feina que havien fet la Uifand i l’INAF no es va fer de manera prou diligent per evitar la situació final en què es troba Banca Privada d’Andorra.” Així ho va manifestar ahir el president del grup parlamentari mixt, Pere López, que va reclamar de nou la constitució d’una comissió d’enquesta, que segons va dir “cada cop és més necessària i imprescindible”, per aclarir el que ha passat i perquè situacions semblants no es tornin a repetir en el futur. 
Pel conseller general del Partit Socialdemòcrata (PS), quan un Estat es dota d’institucions com l’INAF i la Uifand, entre d’altres, és per evitar que succeeixin crisis com la de BPA i, segons va indicar, en aquest cas “segurament no es van prendre les mesures escaients”, tenint en compte que molts dels casos que s’estan investigant es coneixien des de fa anys i alguns estaven judicialitzats.
Per aquesta raó, López va insistir de nou que més tard o més d’hora s’haurà de crear una comissió d’enquesta com la proposada pel seu partit per aclarir el que ha passat. “Ens sembla que s’està perdent el temps i la imatge d’Andorra s’està malmetent dia a dia per ser incapaços de donar una explicació coherent del que ha succeït i, per tant, demanem als grups parlamentaris als quals vam adreçar la nostra proposta que siguin clars”, va indicar.
En aquest sentit, el primer secretari del PS va lamentar que un mes i mig després que es fes la proposta a la resta de formacions polítiques no hagin donat una resposta clara, cosa que considera “una falta de respecte” i  veu com “un acte de covardia”. Per  aquest motiu des del PS els demanen que facin un pronunciament per escrit sobre quines són les seves motivacions perquè no es pugui tirar endavant una comissió d’enquesta. Pel que fa a la comissió de vigilància proposada per Liberals d’Andorra (LdA) en què treballen demòcrates i liberals, López va dir que “pot tenir cert punt d’interès” i va dir que “no ens tanquem a participar-hi”, tot i que encara no han pres una decisió en un sentit o un altre.
López va reiterar també ahir que el cap de Govern, Antoni Martí, no va informar els representants de les forces polítiques de la comunicació del 4 de març en què el FinCEN  avisava que el dia 10 faria la nota oficial sobre BPA. El president del grup mixt va remarcar de nou que no van conèixer aquesta informació fins a la sessió que va celebrar el Consell el 14 de maig, quan Martí ho va fer públic de manera oficial. D’aquesta manera, López confirmava les declaracions del primer secretari del PS, David Rios, que havia mantingut que els candidats elegits no havien tingut notícia en cap moment de l’avís del 4 de març del FinCEN. “El Govern ha amagat informació molt rellevant als partits polítics”, va recalcar el president del grup mixt, que va recordar que tampoc en cap moment s’han donat explicacions des de l’executiu del que va passar entre el 4 i el 9 de març. “El Govern ha faltat a la veritat i no ha informat l’oposició i s’ha justificat”, va voler recalcar López. 
El PS ha sol·licitat per escrit, a través del conseller Gerard Alís, tota la informació sobre els intercanvis d’informació entre el FinCEN i la Uifand, i sobre l’actuació de l’INAF, i no descarta demanar la compareixença dels responsables d’aquests dos últims organismes a la comissió de Finances.

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte