Diari digital d'Andorra Bondia

El PS vol fer llistes a les comunals sol o en coalició a les set parròquies


Escrit per: 
Julià Rodríguez

El Partit Socialdemòcrata (PS) té l’aspiració de presentar llistes a les set parròquies a les properes eleccions comunals, que se celebraran al desembre. Tot i així, els seus responsables veuen difícil disposar de les persones suficients, raó per la qual considerarien que si això s’aconse­guís seria un “èxit rotund”. Així ho va explicar ahir el primer secretari del partit, David Rios, que va presentar el tronc comú per a aquests comicis, aprovat el mes de maig passat i basant-se en el qual volen arribar a una entesa amb altres formacions progressistes i amb independents. Els comitès parroquials tenen previst elegir entre la segona i la tercera setmana de setembre la persona que encapçalarà la llista pròpia o bé que formarà part de la candidatura amb altres forces polítiques.  

Una de les parròquies en què els socialdemòcrates reconeixen que tenen més dificultats per fer llista és la de Canillo, on el PS troba que té el “deure” que hi hagi una alternativa als demòcrates, que han estat governant anys sense oposició. Segons va explicar Rios, per assolir aquest objectiu no es descarta fins i tot arribar a una entesa amb els liberals “perquè els ciutadans puguin escollir”, contràriament al que va passar ara fa quatre anys, en què només es va presentar la candidatura de Demòcrates per Andorra (DA). “Han passat quatre anys i Canillo està pràcticament com estava abans”, va afirmar Rios.

Tampoc ho tindrà fàcil el PS a la Massana, parròquia on els Verds han de decidir si continuaran donant suport a la coalició Ciutadans Compromesos (CC). La “incògnita” que encara no està resolta, i sobre la qual s’espera un pronunciament “sense cap mena de pressió” dels Verds, és si la consellera Jael Pozo anirà de nou amb la coalició que governa la parròquia. En cas que sigui així, la voluntat del PS és presentar una llista en solitari si es pot recollir prou suport. El panorama també és “complicat” per als socialdemòcrates, com ha passat en altres comicis, a Ordino, on s’està treballant amb Socialdemocràcia i Progrés (SDP) per intentar anar junts i que els ciutadans també tinguin la possibilitat de votar una alternativa a l’actual majoria d’ACO+DA, “tot i que la situació avui dia encara està per madurar moltíssim”.

El PS no tindrà cap problema per fer llista a Encamp, tot i que, segons Rios, s’està fent un esforç perquè altres persones o plataformes s’afegeixin al projecte. Així mateix, el PS també es veu “molt fort” i amb “un múscul molt potent”, com a conseqüència del resultat de les darreres eleccions generals, a Andorra la Vella. L’objectiu a la capital és “obrir la base” d’una possible coalició i de moment ja hi ha hagut contactes informals amb SDP “per unir esforços”. “Esperem que es pugui arribar a un acord i poder concórrer a les eleccions conjuntament amb SDP i amb independents”, va explicar Rios. 

Pel que fa a Sant Julià de Lòria, el primer secretari del PS va dir que és una parròquia “molt complicada” i on hi ha un comú que “governa d’esquena al poble”. Això no vol dir, però, que es vulgui fer “una plataforma amb l’únic objectiu de fer saltar el Comú actual”, perquè “si ens presentem ho farem amb un projecte seriós, constructiu, i per això defugim les coalicions antinatura”. Finalment, a Escaldes-Engordany “tenim persones que han fet una bona tasca” a l’oposició i on el PS pot presentar llista en solitari, però es vol també “obrir la base”.

El dia 13, la data més adequada per als comicis
El Partit Socialdemòcrata considera que les eleccions comunals s’haurien de celebrar el 13 de desembre. Sobre la base de la legislació, només hi ha dues possibilitats: el 6 i el 13 de desembre, i segons va afirmar el primer secretari, David Rios, aquesta última data és la més adequada per afavorir la participació, tenint en compte que la primera suposaria la coincidència amb el pont de la Puríssima. “Seria interessant que s’escollís el dia 13 a favor d’una menor abstenció i una major qualitat democràtica”, va argumentar Rios. El PS afronta aquests comicis amb “il·lusió i ganes” i s'afirma que “està superat el desencís” de les darreres generals. “Volem projectes coherents, sòlids i seriosos en cadascuna de les parròquies”, va dir. Rios va assenyalar que com a molt hi ha hagut cinc baixes al partit en els darrers mesos, si bé va reconèixer que tampoc hi ha hagut un augment de militants, però sí que hi ha “més independents” que s’estan acostant a l’òrbita del PS.

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte