Diari digital d'Andorra Bondia

Els advocats hauran de disposar del certificat d’aptitud per poder exercir


Escrit per: 
Julià Rodríguez

Per treballar d’advocat no es requerirà només la llicenciatura en dret, com passava fins ara, sinó que a més s’haurà de disposar també d’un certificat d’aptitud. Així ho determina el projecte de llei sobre l’exercici professional dels advocats que ahir va aprovar el consell de ministres juntament amb el de procuradors, i que a més d’aquestes professions regulen els corresponents col·legis oficials. Aquesta és una de les novetats més significatives que incorpora la nova regulació, segons va explicar ahir el ministre de Justícia i Interior, Xavier Espot.
Els requisits per a l’obtenció del certificat d’aptitud seran els que determini el Col·legi d’Advocats, tot i que seran aprovats pel Govern a través d’un reglament. Els advocats que estiguin donats d’alta com a exercents en el moment de l’entrada en vigor de la llei estaran exempts de l’obtenció d’aquest certificat, igual que els membres de les carreres judicial i fiscal, els secretaris judicials i els lletrats de les administracions públiques. Mentre no s’aprovin els requisits d’aquest certificat –el text estipula el termini d’un any perquè s’elabori– es podrà fer servir com a tal el postgrau en dret andorrà que imparteix la Universitat d’Andorra (UdA) i posteriorment podria consistir en un màster en dret andorrà. “La formació no serà només tècnica, sinó que haurà d’incloure també pràctiques en les institucions del país”, va indicar el titular de Justícia i Interior.
Pel que fa al projecte de llei que regula la professió de procurador, que contràriament a la d’advocat no té un col·legi fins ara, la novetat més important és que per exercir-la serà obligatori a partir d’ara estar en possessió d’una titulació superior en l’àmbit del dret. Fins ara, per actuar com a procurador només calia estar inscrit en una llista del Consell Superior de la Justícia, composta en l’actualitat per una quarantena de persones, si bé només una vintena exerceixen realment i de totes elles tan sols una és llicenciada en dret, segons va indicar Espot. La titulació no serà necessària per a aquelles persones que estiguin en la darrera relació publicada anyalment pel Consell Superior de la Justícia i que puguin acreditar l’exercici durant l’últim any o durant cinc anys ininterromputs en un període de quinze anys. A més, quedaran exempts també els actuals procuradors de les administracions pú­bliques.
El ministre va explicar que els dos projectes de llei són necessaris per “harmonitzar la poca normativa dispersa de la qual disposem”. Tots dos textos estableixen les funcions de la professió, l’àmbit d’actuació, els requisits d’accés i exercici de la professió, i els deures i drets, així com el règim disciplinari propi.La nova normativa determina que en sis mesos des de l’entrada en vigor s’hauran de convocar assemblees extraordinàries per aprovar uns nous estatuts del Col·legi Oficial d’Advocats d’An­dorra (COAA) i del Col·legi Oficial de Procuradors d’An­dorra (COPA), i que per a aquest últim tindrà també caràcter de constituent.
Entre els aspectes també destacables dels textos, cal esmentar que també fixen l’obligació de garantir i gestionar els torns de defensa i d’assistència d’ofici i gratuïtes i de guàrdia per part del COAA, i el torn de representació d’ofici i, si escau, gratuïta per part del COPA. Espot va dir ahir que “no tenim constància” que a Espanya no s’estigui complint el principi de reciprocitat perquè els advocats andorrans puguin exercir al país veí.

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte