Diari digital d'Andorra Bondia
Els cònsols demanaran revisar la llei de drets d’autor i una moratòria
Els cònsols demanaran revisar la llei de drets d’autor i una moratòria

Els cònsols demanaran revisar la llei de drets d’autor i una moratòria


Escrit per: 
M. S. C. / FOTO: J.G.

Els cònsols demanaran al Govern que estudiï la possibilitat de revisar la llei que regula la Societat de Gestió Col·lectiva de Drets d’Autor i Drets Veïns (Sdadv) i que momentàniament apliqui una moratòria fins que es conclogui si el sistema adoptat en aquest text és el més adequat o si n’hi podria haver d’altres. Aquest és un dels acords de la reunió mensual celebrada ahir. Els dos portaveus, Conxita Marsol i Julià Call, van destacar que l’aplicació de les tarifes previstes per l’ens té un cost molt difícil d’assumir per les corporacions locals però també pels petits empresaris i els ciutadans, entre d’altres.

Marsol va remarcar que, tot i ser una llei aprovada el 2012 de la qual després s’han fet els reglaments, “ara veiem que la seva aplicació potser no és el que necessita Andorra en aquests moments”. Per això considera que cal una reflexió sobre el text, al mateix temps que va assenyalar alguns aspectes que “potser” caldria modificar, com són els percentatges i els drets a satisfer. Precisament ahir van rebre la visita de la Unió de Ràdios Privades d’Andorra (URPA), una associació constituïda recentment. La trobada va servir per traslladar als cònsols el neguit amb la Sdadv, tenint en compte que els comuns s’han mostrat crítics amb l’aplicació de les tarifes, i demanar-los el seu suport. Des de l’entitat es va declarar que tot i que l’ens de drets d’autor els ha expressat la voluntat d’arribar a un acord per als preus a aplicar, les emissores de ràdio no s’asseuran a negociar fins que “les coses es facin clares i transparents”. En aquest sentit van indicar que volen saber en base a què s’apliquen aquestes tarifes, un fet que no se’ls ha comunicat. 
L’URPA també va expressar la preocupació pel destí de la recaptació de la Sdadv, ja que un alt percentatge se n’anirà a l’estranger i a finançar el funcionament de l’organisme. Les empreses del sector, que com els comuns haurien de començar a pagar a partir del juliol, exposen que la recaptació de l’ens serà “molt per sobre” del que consideren que cal satisfer per la població que hi ha a Andorra, a banda de denunciar la immediatesa amb què es vol cobrar, “sense tenir en compte el nostre funcionament i les nostres condicions, i sense respectar els pressupostos anuals de les empreses”. També lamenten que la base de funcionament de la Sdadv s’hagi calcat de l’espanyola SGAE, que “no ha estat exempta de polèmica”. Així, indiquen que al món hi ha altres sistemes que recullen que per un cert volum de gent no s’ha d’aplicar un dret d’autor o que disposen d’un catàleg dels destinataris dels drets, ja que pot ser que alguns autors no els reclamin, per exemple. 

Des de l’URPA es va concloure que l’objectiu és evitar que “Andorra es converteixi en un país sense música. Sense espectacles de circ, ni titelles, ni màgia ni teatre... Un país sense cultura”, al mateix temps que es va remarcar la necessitat de preservar els drets d’autor. Els cònsols traslladaran la proposta de revisar la llei divendres en una reunió que mantindran amb el cap de Govern, la secretària d’Estat de Relacions Institucionals i alguns ministres. En la trobada també es parlarà de la modificació de la llei del sòl.

Per altra banda, els comuns han acordat un protocol d’actuació amb els bancs per a l’execució dels deutes, amb què es permetrà la congelació del compte per pagar l’import impagat. Marsol va recordar que les corporacions estan a punt de començar a executar els actes administratius. Creu que per als dossiers que es retornin de la Batllia es podria recórrer al saig però la resta seria el Comú qui ho assumiria, tot i que dependrà de cada parròquia.

A l’últim, els comuns també avaluaran oferir suport a un llibre sobre rutes fàcils que permeten visitar tots els pobles.

Els comuns, disposats a emprendre mesures per col·laborar amb el programa Renova

El Govern va demanar ahir als comuns la seva col·laboració en el programa Renova per aportar-hi millores, una proposta que ara les corporacions estudiaran però que a priori veuen amb bons ulls. La seva participació podria passar per donar facilitats a l’hora de concedir les llicències d’obres de renovació reduint les taxes o subvencionant-les. Així mateix, els cònsols van assenyalar altres accions, com ara oferir un preu diferent per l’ocupació de via pública amb contenidors, fer que la millora de les façanes sigui considerada obra menor i facilitar el pagament de les taxes a través de subvencions. Tant Marsol com Call van exposar que l’embelliment dels edificis és important i que si els comuns col·laboren amb el programa és possible que més projectes es puguin acabar desenvolupant.

 

Aposta per una agència tributària única

Aposta definitiva dels comuns per una agència tributària única. I en aquesta línia estan treballant els tècnics dels comuns i el Govern. Marsol va recordar que les corporacions sempre han estat a favor d’un sol organisme autònom i va defensar que els treballs fets fins ara per constituir l’organisme de recaptació comunal en facilitaran la posada en marxa. En aquest sentit va explicar que ara caldrà fixar uns protocols conjunts a l’hora d’executar i encaixar els sistemes informàtics.

Andorra
drets
autor
SDADV
comuns
construcció
tributs

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte