Diari digital d'Andorra Bondia

Els demòcrates no fallen a la capital i Cinca i Ferrer s’imposen clarament


Escrit per: 
Julià Rodríguez

Els pronòstics es van complir a Andorra la Vella. La candidatura formada per Jordi Cinca i Rosa Ferrer era una de les més fortes de les que presentaven els demòcrates a les parròquies i no va fallar. D’aquesta manera, Demòcrates per Andorra (DA) es va imposar amb el 36,7% dels vots, clarament per davant de PS+Verds+IC+I, que va obtenir-ne el 25,7%. Tot i així, la coalició progressista va registrar un molt bon resultat, tenint en compte que és la segona força parroquial, mentre que a nivell nacional és la tercera. Liberals d’Andorra (Lda) va quedar en tercera posició, amb el 20,9% dels vots i Socialdemocràcia i Progrés (SDP) en última posició amb el 16,7%.
El cap de llista de DA, Jordi Cinca, es va mostrar content del triomf a la capital, tenint en compte que era una de les parròquies on els demòcrates es jugaven disposar de nou de majoria suficient per governar. Cinca va recordar que, en clau nacional, era difícil revalidar la majoria absoluta i que, una vegada assolida, està garantida la continuïtat de les reformes en marxa. Així ho va dir també Rosa Ferrer, que va indicar que la majoria absoluta de DA permetrà als demòcrates continuar “amb certa comoditat” les reformes, tot i que obligarà “al diàleg i al pacte” en no ser tan àmplia.
El cap de llista de PS+Verds+IC+I, Joan Ramon Marina, va dir que “esperàvem fer un millor resultat”. Segons la seva opinió, però, la menor participació ha perjudicat sobretot a la coalició progressista. El liberal Salustià Chato va reconèixer que esperaven que “la lluita hagués estat molt més ajustada” amb el partit guanyador. “Veiem que no s’ha entès el nostre missatge o que no l’hem sabut transmetre”, va dir Chato. El candidat de LdA creu que el resultat global ha estat “un èxit” per al seu partit, tenint en compte que no s’havia presentat en els últims dos comicis. Per la seva banda, el candidat de SDP, Delfí Roca, es va mostrar satisfet amb el suport rebut pel seu partit a la capital, parròquia on obté el millor resultat. “Hem aguantat la tirada i estem contents”, va explicar. Roca va posar èmfasi en què “hem posat il·lusió i convenciment” durant la campanya electoral.
Una de les notes destacades va ser el descens de la participació. En el cas d’Andorra la Vella els votants han caigut deu punts, i han passat del 68,5% del 2011 al 58,9% del cens electoral. Roca ja s’havia referit al matí, abans de la votació, al “gran desànim” que havia trobat entre els electors durant la campanya electoral, fet que pot ser un factor de l’augment de l’abstenció. En el mateix sentit, el número 14 de la llista nacional d’SDP, Jaume Bartumeu, va indicar que havia constatat “tristor” i “preocupació” entre la ciutadania per la situació del país. Chato (LdA) va manifestar també que havia notat “desencís” i “manca de confiança” entre la població cap a la classe política en general.
Per la seva banda, Cinca va considerar que a mesura que el cens va augmentant serà més habitual que hi hagi menys participació, com passa en altres països. Tot i així, el candidat demòcrata va opinar que aquesta havia estat més gran pel descontentament d’alguns col·lectius que no estan d’acord amb les decisions preses en la darrera legislatura. De fet, els vots nuls i en blanc van sumar ahir més de 500 en total.

Llarga cua a partir de la una per poder votar

La llarga cua que es va formar a partir de la una per votar al Centre de Congressos va ser l’únic fet destacable de la jornada electoral d’ahir a Andorra la Vella. Al voltant d’aquesta hora alguns votants van haver d’esperar gairebé uns tres quarts d’hora per dipositar les paperetes a les urnes, fet que va comportar que alguns desistissin de fer-ho en aquell moment. A les nou en punt del matí ja hi havia prop d’una desena de persones que esperaven per votar, però no va ser fins passades les onze quan va començat a registrar-se més assistència. El primer candidat que va acudir a votar va ser el cap de la llista parroquial d’SDP, Delfí Roca, que ho va fer a les deu del matí, acompanyat d’Àngel Dalmau, i l’últim va ser el d’LdA, Salustià Chato, gairebé a dos quarts de sis de la tarda. Al voltant de les dotze ho van fer els candidats de DA, Jordi Cinca i Rosa Ferrer, i una mica més tard el de PS+Verds+IC+I Joan Ramon Marina i Jan Cartes. Tots ells van animar els electors a votar i en les declaracions sovint no van faltar les arquetípiques frases “avui és la festa de la democràcia” i “els ciutadans tenen la paraula”. La feina al Centre de Congressos es va iniciar ja abans de les sis del matí, amb l’arribada del vot judicial. Un centenar de persones, entre funcionaris i interventors, va fer que tot funcionés segons el que estava previst.

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte