Diari digital d'Andorra Bondia

Els geògrafs volen que les vegueries recullin els canvis dels últims 70 anys


Escrit per: 
Agències


El Col·legi de Geògrafs de Catalunya ha presentat suggeriments amb relació a l’avantprojecte de llei de l’organització veguerial de Catalunya i a l’avantprojecte de llei de l’àrea metropolitana de Barcelona, en el període d’informació pública que ha obert el departament de Governació.

Concretament, el col·lectiu professional recomana definir les vegueries a partir de la distribució comarcal; això sí, tenint en compte que el futur mapa de vegueries ha de recollir els canvis en el funcionament del territori des del 1936 —data de l’establiment del mapa comarcal bàsic— fins ara, especialment en el reconeixement de fets comarcals com ara el Moianès o el Lluçanès, i de nous fets comarcals generats per les dinàmiques territorials recents.
El col·legi també demana un tractament més aprofundit i menys uniforme de les vegueries, a fi de reconèixer la diversitat territorial i les diferents necessitats al territori, i de manera especial, el reconeixement del caràcter metropolità de la vegueria de Barcelona. En aquest apartat, també planteja la possibilitat d’integrar organismes existents que actualment fan funcions similars, amb caràcter supletori, a les Terres de l’Ebre i a l’Alt Pirineu i Aran. De manera especial, a més, demana una clarificació dels ens supramunicipals a l’àmbit metropolità, a fi d’evitar duplicacions i complicacions.
Pel que fa a l’organització institucional, el Col·legi de Geògrafs recorda la recomanació de l’elecció directa que fa la Carta Europea de l’Autonomia Local, com a mètode per a l’arrelament de la nova organització i demana majories més reforçades per a possibles modificacions de les vegueries, de cara a assegurar-ne l’estabilitat.
Finalment, el col·legi també presenta un seguit de propostes per millorar tècnicament el projecte de llei, com ara els noms de les vegueries o l’establiment de les capitals.
El Col·legi de Geògrafs, en tot cas, es mostra satisfet pel fet que s’emprengui el procés per a la reforma de l’organització territorial de Catalunya, i recorda la permanent implicació de la comunitat geogràfica de Catalunya en aquesta qüestió, de la qual el col·legi vol ser continuador.
D’altra banda, des de la Generalitat, i especialment des del departament de Governació, s’insisteix en la voluntat de tirar endavant aquests projectes de llei en el proper Consell Executiu.

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte