Diari digital d'Andorra Bondia

Els joves volen el vot dels residents a les comunals i més sortides laborals


Escrit per: 
Julià Rodríguez / Foto: Tati Masià

Les comissions del 13è Consell General dels Joves van treballar ahir en les proposicions de llei que es debatran al plenari d’aquí dues setmanes. Un dels textos, proposat per l’Institut Espanyol, té per objectiu atorgar el dret de vot als residents en les eleccions comunals. Segons va explicar Bàrbara Silva, el que es busca amb aquesta iniciativa, és que els residents estiguin “més integrats al país”. La possibilitat de votar s’obriria només per a les persones que fa cinc anys que resideixen al país i es perdria després de viure un any a fora. L’elecció d’aquesta qüestió per part dels alumnes demostra, segons Mariona González, membre de la comissió permanent, que “els joves estan més avançats” a l’hora de plantejar solucions per a les qüestions que preocupen els ciutadans. “És una cosa que no faria cap mal i que aniria a favor de la cohesió social”, va indicar González.
Una altra proposició de llei, del Liceu Comte de Foix, proposa ampliar l’oferta de formació professional a Andorra. Aina Cinca, de l’Escola Andorrana d’Ordino, va explicar que l’objectiu és que hi hagi “més opcions” en aquest àmbit i que estiguin convalidades “fora de les nostres fronteres”. Els joves consideren que l’actual gamma de formacions és “insuficient”, tot i que ja existeix en relació a sectors com el comerç o l’hoteleria. Una altra de les proposicions de llei, del Col·legi del Pirineu, aposta per crear un programa de pràctiques empresarials. Segons va explicar Joan Martin Gascue, del Liceu Comte de Foix,  “el motiu d’aquesta llei és oferir als joves que no volen continuar els estudis a partir d’una certa edat que puguin participar en pràctiques educatives que els ajudin a formar-se amb un tutor a les empreses”.
Una proposició de llei per a la introducció de la tecnologia Energy Floor per fomentar l’augment de l’autoproducció energètica, una per lluitar contra les drogues als centres escolars i una altra per fomentar l’intercanvi d’estudiants entre Andorra i la UE completen la llista de textos en què han treballat els alumnes dels tres sistemes educatius. Són les lleis escollides entre la seixantena de lleis proposades als centres, i de les quals dues van ser seleccionades pels mateixos alumnes i les altres quatre per un jurat intermedi, del Consell General, “mantenint l’equilibri entre els diferents sistemes educatius i agafant la meitat de temes lliures i l’altra meitat del tema comú ‒enguany, l’educació–”, segons Josep Anton Bardina, integrant també de la comissió permanent.

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte