Els ministres ja treballen en la definició dels serveis mínims durant la vaga de la funció pública, una tasca que es centra especialment en els més sensibles, com poden ser els bombers o les escoles. Això succeeix després que el cap de Govern, Antoni Martí, instés ahir els membres del gabinet a elaborar una relació del personal que ha de tenir cada servei. La proposta de l’executiu serà traslladada de forma “imminent” als sindicats, segons va informar el ministre portaveu, Jordi Cinca. El que sí que va avançar és que aquests serveis mínims hauran de garantir l’equilibri entre el dret de vaga (permetre que tingui una certa afectació) i minimitzar l’impacte en la població, al mateix temps que es garanteixin  els serveis més essencials.

Tot i que els sindicats van anunciar mobilitzacions entre el 19 de febrer i 19 de març, que s’avisaran amb 24 hores d’antelació, el Govern va advertir ahir que aquest termini no serà suficient per a segons quins serveis, com ara les escoles. Malgrat això, Cinca es va mostrar convençut que s’arribarà a un acord amb els treballadors. De fet, el ministre d’Educació i Ensenyament Superior, Èric Jover, es preveu reunir en breu amb el president del Sindicat de l’Ensenyament Públic (SEP) per valorar com es poden abordar les aturades. Cinca també va reiterar que el Govern està a l’espera de rebre els informes que han “d’avalar la idea inicial” de l’executiu, que es basa en el fet que els treballadors tenen dret de fer vaga, però que els dies en què no es compareix a la feina no són remunerats.

Per altra banda, el Govern es va mostrar obert a introduir a la llei de la funció pública alguns aspectes que ara es preveu que siguin “clarificats” pels reglaments per donar “més seguretat jurídica”. També es proposa deixar en suspens certs punts del text fins que no estiguin aprovats els reglaments. Cinca va assegurar que l’executiu pot entendre que hi hagi neguit entre els treballadors tenint en compte que encara queden molts reglaments de l’actual Llei de la funció pública per desenvolupar. Amb tot, va reiterar el compromís d’accelerar-ne l’aprovació un cop estigui el text en vigor, principalment els que fan referència als complements salarials i la carrera professional. El ministre portaveu va afirmar que la voluntat del Govern i el grup parlamentari demòcrata és tenir aprovada la reforma en el transcurs d’aquesta legislatura, ja que en cas contrari estaria incomplint una promesa electoral. A més, va assegurar no fer càlculs electoralistes amb aquesta matèria, contràriament al que “altres fan”.

Treballadors comunals
La modificació de la llei de la funció pública també afecta els treballadors comunals. Aquests, però, encara s’han de posicionar respecte de les accions a emprendre. Els que estan més organitzats són la plantilla del Comú d’Escaldes-Engordany, que celebrarà una assemblea el proper 14 de febrer, a les set de la tarda. En aquesta trobada es presentaran les reformes de la llei, es tractarà de la convocatòria de vaga i de les ILP que es proposen impulsar. També els treballadors de la Massana preveuen analitzar la setmana que ve la situació, mentre que els del Comú d’Ordino es mostren a l’expectativa per veure com evoluciona l’anunci de l’aturada, tant per part del Govern com dels sindicats. Quant a Andorra la Vella, van expressar ahir el suport als sindicats, però van indicar que el Sitca es troba ara pendent de la renovació de la junta en una propera assemblea i incapaç de fer força. A l’últim, el portaveu de la Plataforma de funcionaris, Gabriel Ubach, va reiterar el compromís a ajudar els treballadors comunals i del sector privat.


L’Apaea demana a Govern i sindicats que negociïn els serveis mínims i que s’informi amb antelació

L’Associació de Pares d’Alumnes de l’Escola Andorrana (Apaea) va demanar que els sindicats i el Govern negociïn la prestació d’uns serveis mínims que permetin combinar el desenvolupament de la vaga amb el mínim trastorn possible per a les famílies. Així mateix, sol·licita que tant per part dels convocants de la vaga com del Govern, “responsable últim del servei escolar”, s’informi adequadament i amb l’anticipació necessària a les famílies i a l’Apaea de qualsevol previsió de trencament de les rutines o d’alteració dels horaris metre duri la vaga. A través d’un comunicat de premsa emès ahir, l’associació també remarca que, “com no podria ser d’una altra manera”, l’entitat respecta el dret de vaga, reconegut a la Constitució, i el seu exercici efectiu per qualsevol col·lectiu de treballadors.