Diari digital d'Andorra Bondia
Els propietaris s’oposen a pagar per completar l’embelliment de Vivand
Els propietaris s’oposen a pagar per completar l’embelliment de Vivand

Els propietaris s’oposen a pagar per completar l’embelliment de Vivand


Escrit per: 
M.S. / Foto: Jonathan Gil

Tot i que el Comú d’Escaldes-Engordany encara no ha adoptat una decisió definitiva, l’Associació de Propietaris de Béns Immobles (APBI) va mostrar ahir el seu absolut desacord a finançar, a través de les anomenades contribucions especials,  part dels treballs de millora que queden pendents per acabar l’embelliment de l’avinguda Carlemany. 
En un comunicat, l’APBI recorda que l’administració parroquial sempre havia finançat aquestes actuacions en espais públics i que el problema sorgeix ara, quan el Comú “ha previst repercutir gran part del cost d’aquestes obres en els propietaris” fent ús de les contribucions especials, mesura que, tot i no discutir que s’adequa a la normativa legal, sí que qüestionen que “sigui justa i equitativa i vagi a favor de l’interès general”.
En aquest sentit, el president de l’Associació de Propietaris de Béns Immobles, Pascual Gracia, que va explicar que s’han mantingut uns primers contactes amb el Comú tot i admetre que desconeixen quin percentatge dels treballs i per tant quina quantitat haurien d’aportar els propietaris, va recordar que en el cas concret de l’avinguda Carlemany es tracta d’una via totalment urbanitzada i amb tots els serveis. I per aquest motiu, va continuar, gairebé les úniques actuacions que s’hi podrien fer serien d’embelliment, unes millores sempre molt subjectives i que no impliquen necessàriament un increment de valor dels immobles adjacents.
Així mateix, Gracia va alertar del “canvi de criteri” que es donaria si finalment la corporació  fes ús de les contribucions especials, figura que està prevista en l’ordinació tributària comunal, per finançar els treballs d’embelliment de l’eix comercial i del “precedent perillós” que s’establiria.
I és que, com va recordar el president de l’APBI, fins ara el criteri de qui pagava cadascuna de les obres “estava molt clar”; tothom assumia que si es tractava de vials de nova creació o de titularitat privada se’n feien càrrec els propietaris, mentre que si eren vials públics ja existents eren les administracions les que se n’ocupaven.
En aquesta línia, Gracia va insistir que amb el trencament d’aquest criteri qualsevol propietari queda exposat a una decisió política que pugui adoptar qualsevol administració comunal que, pels motius que sigui, decideixi de forma unilateral  executar obres d’urbanització o embelliment dels espais públics i repercutir en els propietaris adjacents fins al 90% del seu cost, que és el màxim permès per la normativa vigent.  
A més a més, pel dirigent de l’APBI, que va alertar que el criteri de les administracions parroquials per fer ús de les contribucions especials per finançar determinades obres podria arribar a ser fins i tot discrecional,  aquest precedent que es pot donar posa en qüestió fins i tot una de les principals eines de control i gestió d’una administració pública com és l’elaboració i el seguiment del pressupost.
“I és que, ¿de què serveix una eina que fixa a què s’han de destinar els recursos públics si posteriorment els comuns poden fer actuacions als espais públics i pagar-ne només un petit percentatge perquè l’altre es carrega als propietaris a través de les contribucions especials?”, es va demanar Gracia.
Per tot això des de l’Associació de Propietaris de Béns Immobles, que entre els seus associats té alguns membres afectats per la iniciativa de la corporació, s’oposen fermament que els treballs pendents d’embelliment de l’avinguda Carlemany es puguin finançar en part a través de les contribucions especials.
Tot i això, segons va explicar Gracia, des de l’entitat, que recorda que no obstant el Comú té la potestat d’escollir l’opció que li sembli més convenient, s’està disposat a mantenir un diàleg amb la corporació parroquial per buscar una entesa.

APBI
contribucions especials
Comú d'Escaldes
avinguda Carlemany

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte