Diari digital d'Andorra Bondia
Encamp aprova el marc pressupostari per als quatre anys amb una inversió de 14,4 milions
Encamp aprova el marc pressupostari per als quatre anys amb una inversió de 14,4 milions

Encamp aprova el marc pressupostari per als quatre anys amb una inversió de 14,4 milions


Escrit per: 
Agències/Foto: M.F.

Encamp farà en els propers quatre anys una inversió real de 14,4 milions en diferents projectes tal com consta en el marc pressupostari que s'ha aprovat aquest dijous. Entre els projectes que es volen impulsar hi ha la millora del passeig de Mojácar, la construcció d'una escola bressol al Pas de la Casa i la millora del paisatge urbà del mateix poble o la remodelació de les avingudes Joan Martí i François Mitterrand.

D'aquesta manera, i tal com ha detallat el cònsol major, Jordi Torres, aquest any hi ha prevista una inversió de 2,8 milions; el 2017, de 4,9; el 2018, 4 milions i el 2019, de 2,7 milions. Això suposa una inversió total que dobla la que es va fer en els quatre anys anteriors i que és també superior als 12 milions del darrer consolat de Miquel Alís. A més a més, la corporació preveu que es tancarà el 2019 amb un endeutament de 22,6 milions d'euros, la qual cosa suposa una ràtio del 93,16% i lluny del 200% que marca la llei. Entre els objectius, tal com ha comentat Torres, hi ha mantenir l'equilibri entre despeses i ingressos, reduir l'endeutament, incrementar les prestacions i mantenir els serveis socials que hi ha a la parròquia i incrementar la partida de personal ja que, entre altres, es vol descongelar els salaris.

Des de l'oposició han criticat les inversions previstes i la seva concreció i també que no se'ls hagi tingut en compte a l'hora d'elaborar aquest marc pressupostari. Així, des del Partit Socialdemòcrata + Independents, Joan Sans i Pere Marsenyach han destacat que es tractava d'un marc pressupostari "de mínims" i han lamentat que al contrari del que passa als països veïns no s'hagi tingut en compte les aportacions de l'oposició. També han remarcat que no es concreta la manera en què es volen dur a terme els diferents projectes. Per la seva banda, des de Liberals +Independents han lamentat que la majoria no hagi estat "més valenta" pel que fa a les inversions previstes ja que han destacat que aquesta valentia no està renyada amb la prudència, tal com ha remarcat Maribel Lafoz, mentre que Jordi Troguet ha posat en relleu que els manteniments que hi ha previstos de diferents infraestructures no es poden considerar inversions.

El cònsol ha respost a les crítiques posant en relleu que se'ls va presentar aquest marc pressupostari i que han tingut l'oportunitat de fer-hi aportacions i que no han fet "cap mena d'intervenció". I ha lamentat especialment les crítiques dels liberals que ha qualificat com de "desafortunades" i "poc coherents", mentre que pel que fa a la concreció que demanen els socialdemòcrates ha posat de manifest que tindran l'oportunitat de treballar en els projectes que es vagin concretant en els pròxims anys, com per exemple en la comissió de dinamització econòmica, ja que precisament els consellers liberals han criticat que les inversions no serviran per dinamitzar la parròquia. Torres ha afegit que s'ha volgut ser "prudent" i que el marc pressupostari és "rigorós".

Tancament de comptes
D'altra banda, la sessió de Consell de Comú celebrada aquest dijous ha servit per aprovar el tancament de comptes del primer trimestre del 2016, que ha clos amb un superàvit de 3,2 milions. Torres ha matisat, però, que les xifres dels primers trimestres de l'any sempre són favorables, ja que normalment s'ingressa més del que es gasta, ja que hi ha l'ingrés dels diferents tributs.

Personal
A més, el tema del personal ha tornat a centralitzar bona part de la sessió ja que des de l'oposició han tornat a lamentar la manera en què es gestionen els recursos humans. El cònsol ha tornat a oferir un treball conjunt per definir l'estructura organitzativa, tot i que des de l'oposició s'ha remarcat que aquest oferiment ja va venir de la seva part. Així, des del PS, Sans ha dit que ja fa uns mesos ells van proposar un reglament de promoció interna i que encara no se n'ha parlat, mentre que Lafoz ha destacat que ells ja s'havien proposat per "treballar plegats". Torres ha manifestat que des de fa una setmana ja es compta amb la fotografia de la situació actual (hi ha 290 treballadors) i s'han definit departament per departament el personal que hi ha, cada plaça i la persona que l'ocupa així com la seva situació. Ara, ha afegit, espera que hi hagi un treball conjunt amb l'oposició.

A l'últim, des del PS han preguntat per l'incident que es va produir amb la caiguda d'una barana del passeig de Mojácar i el cònsol li ha detallat les mesures que es van prendre, que han suposat també que s'hagi actuat en altre punts que estaven en mal estat. Les explicacions, però, no han convençut els consellers que han posat en relleu que un tram estava tancat des de feia "un any", la qual cosa evidencia que hi havia problemes en aquest passeig i que esperen que "no passi res més".

comú encamp
marc pressupostari
inversions
liquidació de comptes
Jordi Torres
Joan Sans
Jordi Troguetz
Maribel Lafoz

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte