Diari digital d'Andorra Bondia

Endavant els comptes 2016 amb el rebuig de les esmenes a la totalitat


Escrit per: 
M.S/Foto: Jonathan Gil

Els comptes per a l’exercici 2016 van superar ahir el primer tràmit parlamentari amb el rebuig de les esmenes a la  totalitat presentades pel grup parlamentari liberal, que va rebre el vot favorable dels consellers del grup mixt, i dels parlamentaris del Partit Socialdemòcrata del grup mixt, a qui els dos consellers d’SDP no van donar el suport votant d’aquesta manera amb la majoria demòcrata.
En la defensa de l’esmena a la totalitat al projecte de pressupost per al 2016, el president del grup liberal, Josep Pintat, que va incidir que els comptes s’han tramitat fora del termini previst remarcant així “un nou incompliment de la llei per part del Govern”, va mostrar-se molt crític amb els comptes en considerar que no responen a les necessitats del país i que s’allunyen de l’equilibri pressupostari amb el dèficit previst.
Pintat, que va lamentar que s’hagués fet el pressupost abans de tenir el marc pressupostari, va assegurar que la previsió d’ingressos  no és real i que només pretén ajustar-se a la regla d’or. Així mateix, el president liberal va carregar també contra les inversions lamentant que no s’ajusten a les necessitats del país i va recordar que  “si no s’assoleix un creixement sostingut de l’economia controlant l’endeutament, difícilment podrem gaudir d’un bon nivell de benestar”.
Tal com va argumentar ja en la presentació de les esmenes parcials, el president del grup mixt, Pere López, va defensar l’esmena a la totalitat dels comptes presentada pels tres consellers del Partit Socialdemòcrata assegurant que es tracta d’un pressupost “del passat” que no respon als problemes reals del país, ni a la crisi econòmica ni tampoc als reptes de futur del país.
En aquest sentit, López va aprofitar per defensar algunes de les esmenes parcials presentades per la formació, especialment les que fan referència a la CASS i a l’àmbit social, i va insistir en la necessitat d’incrementar la partida destinada al finançament dels complements no contributius de les pensions i altres prestacions de caràcter social.
El parlamentari de Socialdemocràcia i Progrés, Víctor Naudi, va aprofitar la seva intervenció per reiterar el malestar per la retirada de l’esmena a la totalitat que Sindicatura no ha acceptat, fet que va provocar la intervenció del síndic, Vicenç Mateu,  instant-lo a cenyir-se al  debat del pressupost i en cas de tenir algun problema fer-lo arribar per escrit.
Per la seva banda, la parlamentària demòcrata Meritxell Mateu, que va posar en dubte alguna de les inversions previstes com l’adquisició d’una caldera de biomassa per part del SAAS, va defensar que el pressupost presentat per l’executiu garanteix el manteniment del “canvi estructural de model de país” i que té per objectiu “la contenció i la reducció del deute públic”. En aquest sentit, la consellera general va insistir que les despeses corrents han disminuït globalment en un milió d’euros, i va agrair “el tímid esforç de contenció”. 
Per la seva part, el ministre de Finances, Jordi Cinca, va voler fer un repàs dels principis que han guiat la política pressupostària de l’executiu abans d’entrar a defensar pròpiament els comptes per al 2016. En aquest sentit, Cinca va recordar que durant aquests cinc anys s’ha buscat sempre mantenir els nivells de benestar; donar suport al teixit econòmic; recuperar el nivell d’inversió pública,  que s’ha estabilitzat en 50 milions; la contenció de la despesa; diversificar ingressos i normalitzar el creixement a la vegada que aconseguir rebaixar l’endeutament global del país.
Ja en relació als comptes, el ministre va assegurar que sí que s’han fet tenint en compte l’afer BPA, així com “la consolidació de la recuperació econòmica en la major part dels sectors econòmics, i els reptes de futur de dos sectors importants, com el bancari i la indústria del tabac”.
Malgrat aquests apriorismes, Cinca va destacar que “la recuperació és una evidència, però també és evident que aquesta recuperació és lenta”. I en aquesta línia es va mostrar convençut que el pressupost d’aquest 2016 ajudarà a aquesta recuperació, “donant suport a l’economia productiva i assegurant que cap ciutadà es queda al marge”.
Així mateix, el ministre va voler també defensar les grans línies pressupostàries com ara l’increment de les despeses de personal, per tal que l’administració “ofereixi uns serveis de qualitat”, el fet que s’hagi doblat les aportacions a turisme, la consolidació de l’ADI com a principal motor del procés d’obertura econòmica, la destinació de més de 48 milions d’euros a inversions reals, la contribució a la implantació del Model Andorrà d’Atenció Sanitària (MAAS) o l’increment de la partida destinada a cultura. 

‘No’ de l’oposició al marc
D’altra banda, el Consell General, amb el vot en contra de totes les forces parlamentàries de l’oposició, va donar el vistiplau al marc pressupostari de l’administració de l’Estat per al temps corresponent al mandat 2016-2019, el primer que es deriva de la Llei de sostenibilitat de les finances públiques, d’estabilitat pressupostària i fiscal, coneguda popularment com a regla d’or.
Igual com en el cas del projecte de pressupost per a l’exercici 2016, el president del grup parlamentari liberal, que va defensar l’esmena a la totalitat presentada per la formació, va posar en dubte el compliment de la llei per part del Govern amb aquest marc pressupostari presentat. 
En aquest sentit, Pintat, que va assegurar que el marc elaborat per l’executiu “dista molt dels objectius de la regla d’or, va posar de manifest les contradiccions existents entre el marc pressupostari i els comptes del 2016, com en el cas de la despesa pressupostada, que va assegurar que es troba gairebé set milions d’euros per damunt del que estableix la Llei, i va lamentar la interpretació que en fa l’executiu en el sentit que “com que els objectius s’han de complir al final del mandat ja que no cal que es faci el 2016, 2017 i 2018”.
Així mateix, el president del grup liberal, que va retreure al ministre de Finances que “faci gala d’anar cap a l’equilibri pressupostari quan el marc pressupostari preveu un dèficit de 97 milions en aquests quatre anys”, va lamentar que des de l’executiu no s’inclogui en el marc pressupostari determinades qüestions que tindran un impacte en l’economia com són l’intercanvi automàtic d’informació, l’increment de dos punts de la cotització a la Caixa Andorrana de Seguretat Social o fins i tot l’afer BPA.
Així mateix, Pintat, que va instar el ministre de Finances a pronunciar-se sobre si hi hauria en un futur un increment dels impostos o sobre la creació de noves figures impositives, va criticar que el marc pressupostari hagi estat elaborat ajustant a la baixa els indicadors econòmics establerts per organismes d’abast europeu o mundial.
Precisament, els dubtes sobre els indicadors utilitzats per fer el marc van fonamentar bona part de la intervenció del president del grup mixt. En aquest sentit, Pere López va demanar al ministre per com s’obtindrà a final de mandat la previsió de creixement del producte interior brut de gairebé set punts si molts sectors econòmics, i alguns d’ells amb força pes al PIB, tenen dificultats. 
Per això, López, que va posar en dubte també els ingressos previstos i va criticar durament la utilització dels dividends d’Andorra Telecom i FEDA, es va mostrar convençut que la previsió de creixement no s’ajusta a la realitat i que simplement ha estat utilitzada per l’executiu per mirar d’ajustar-se a les disposicions de la regla d’or.
També des del grup mixt, Víctor Naudi va posar en dubte els càlculs tot recordant la incertesa que genera la previsible caiguda d’ingressos del tabac o les incògnites de l’afer BPA. Així mateix, Naudi també va posar de manifest les contradiccions entre el que s’afirma al marc pressupostari per al mandat 2016-2019 i el que es preveu als comptes del 2016, com en el cas de les despeses de personal.
Des de les files demòcrates, Carles Enseñat va anar recordant les principals disposicions de la Llei de sostenibilitat de les finances públiques, d’estabilitat pressupostària i fiscal per constatar que el marc pressupostari els complia tot i que sí que va admetre que per aquest exercici 2016 el límit de la despesa és superior al fixat tot i que “serà inferior al límit màxim el 2019”.
Per la seva part, el titular de Finances, que davant les crítiques per la manca d’equilibri pressupostari va assegurar que aquest “ha de ser un objectiu però no un dogma”, defensar les previsions “moderades” que s’han fet des de l’executiu en aquest primer marc pressupostari que s’elabora, una eina que “caldrà anar millorant” però que ha de suposar un canvi molt important ja que “durant massa anys al nostre país s’ha pressupostat a curt termini”.

LdA posa en dubte la constitucionalitat de la llei de creació de l’Agència Antidopatge

El grup parlamentari liberal va posar en dubte ahir la constitucionalitat del projecte de llei de creació de l’Agència Andorrana Antidopatge i va advertir de possibles problemes i contradiccions amb l’ordenament jurídic que podria comportar. Així ho va explicar el parlamentari Ferran Costa en la defensa de l’esmena a la totalitat que la formació va presentar a la llei, esmena que va ser rebutjada per la majoria demòcrata que va comptar també amb els vots dels cinc parlamentaris del grup mixt.
Costa, que va fer un repàs de les exigències fetes per l’Agència Mundial Antidopatge (AMA) quant al compliment del Codi mundial per part d’Andorra, va insistir que abans de crear l’agència andorrana calia haver fet diverses modificacions legislatives per evitar que hi pogués haver buit. En aquest sentit, el parlamentari liberal va advertir del ridícul espantós” que podria fer Andorra si un esportista que hagués estat caçat per dopatge recorregués a la justícia i acabés quedant sense sanció. Per això, Costa va defensar la necessitat de modificar la Llei de l’esport i de crear l’agència antidopatge a través d’una llei qualificada.
Des del grup mixt, la consellera d’SDP, Sílvia Bonet, va assegurar que podria entendre les preocupacions expressades pel grup liberal, tot i que va destacar que aquest projecte de llei “esdevé el primer pas per donar compliment als compromisos internacionals” adoptats en aquesta matèria. En una línia similar es va posicionar la consellera del PS, Rosa Gili, que va donar per vàlida la comunicació feta per l’AMA en el sentit que la llei de creació de l’agència andorrana s’adequava a les disposicions del Codi mundial.
Precisament, el vistiplau de l’AMA va ser recordat també per la ministra de Cultura, Joventut i Esports, Olga Gelabert, que va retreure a la formació liberal que no haguessin presentat cap proposta alternativa. Així mateix, Gelabert, que va assegurar que hi ha altres països que han seguit també el camí que ha seguit Andorra, sí que va admetre que caldran algunes modificacions legislatives, posant d’exemple el Codi Penal, i es va mostrar esperançada que la modificació de la Llei de l’esport pugui acabar sent una realitat aquest mateix any. Finalment, el parlamentari demòcrata Josep Anton Bardina va retreure a LdA la presentació de l’esmena a la totalitat tenint en compte l’entesa al si de la comissió legislativa. 

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte