Diari digital d'Andorra Bondia

Finalitzen les obres de canalització del Valira que haurien d’impedir les inundacions a Santa Coloma


Escrit per: 
Agències / Foto: Jonathan Gil

El ministre d’Ordenament Territorial, Jordi Torres, i els cònsols d’Andorra la Vella, Conxita Marsol i Marc Pons, han visitat aquest dijous la zona de canalització del riu Gran Valira situada a tocar del pont del carrer Prat Salit per constatar la finalització de les obres que haurien d’impedir noves inundacions a Santa Coloma i el perllongament del passeig del camí del Riu. El Govern ha destinat 4,3 milions d’euros a l’obra, avançant-se a la seva finalització perquè ja s’ha acabat també amb l’última fase d’obres a la zona del Lycée Comte de Foix, que ha costat 900.000 euros. Tot plegat ha de servir, com ha recordat Torres, per “reduir els riscos” d’inundacions. El Comú, per la seva banda, s’ha encarregat de l’embelliment i il·luminació de les zones i ara estudiarà la manera d’embellir les parcel·les comunals adjacents. La cònsol major, Conxita Marsol, també ha avançat que s’estan pressupostant els treballs en les divisòries del clavegueram, que han de contribuir a la solució del problema a Santa Coloma i que es faran al llarg d’aquest any i el següent.
Les tasques de canalització del riu Valira a la parròquia d’Andorra la Vella s’han estat fent per fases des de fa aproximadament quatre anys, com ha recordat el ministre Torres. El cost total ha estat de 4,3 MEUR i hi han participat quatre empreses diferents. A banda del passeig de la ribera del riu i la canalització, entre altres condicionaments s’ha millorat el desguàs dels torrents que desemboquen al Valira, com el del Cedre, ja que quan el riu baixava crescut l’aigua pujava pels torrents cap a Santa Coloma on es produïen les inundacions.

Un cop vista la finalització de totes les actuacions principals, el ministre Torres ha avançat que hi ha “un període de retorn de com a mínim deu anys en què se’ns indica que no hi hauria d’haver problemes d’inundacions com a mínim a la zona de Santa Coloma”. Tot i que el ministre ha reconegut que últimament no hi han hagut episodis de pluja com per comprovar l’èxit dels treballs, ha insistit que “la voluntat és que es redueixi molt el risc d’inundacions”.

A partir d’aquestes actuacions, ara és el Comú la institució responsable de garantir la resta de treballs. Entre altres, la cònsol major, Conxita Marsol, ha avançat que s’estan pressupostant ja els treballs de millora de les separatives. Marsol ha recordat que ja hi ha una fase feta, però que entre aquest any i el que ve, es faran la resta. Pel que fa a les canalitzacions dels torrents, Marsol ha garantit que aquesta obra finalitza aquesta adequació i que “això millorarà considerablement” la situació a Santa Coloma.

A banda d’això, des del Comú tenen la intenció de situar algun pas de vianants en zones no perilloses per unir els trams de passeig i embellir les parcel·les dels voltants “per donar una imatge agradable”, ha dit la cònsol.

Pel que fa al riu, el ministre Jordi Torres considera que s’haurà de fer un dragat en els pròxims dos o tres anys per treure els sediments, tot i que “en aquests moments no és urgent”. “Amb aquesta hem acabat totes les actuacions urgents que hi havia”, ha afegit Torres, que ha destacat el fet que s’hagi pogut conservar bona part de la vegetació natural de la zona.

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte